A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitánya önmagában elvinne egy hétvégét, de ezen kívül annyi más izgalmas és érdekes program lesz az elkövetkezendő négy napban, hogy alig győztünk válogatni közülük.

Csütörtök
Április 7-én kezdődik a 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, ahol tíz napon át nézhetsz díjnyertes nemzetközi és magyar alkotásokat: öt budapesti helyszínen összesen 42 filmet. Az idei válogatás a versenyprogramon kívül öt szekcióba rendeződik: Fesztiválkedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Filmdokk.

A Banff Mountain Film Festival World Touráprilis 5-6-7-8-án megérkezik Budapestre.

Adrenalindús kalandok földön, vízen és levegőben; hegymászó-expedíciók filmes dokumentációi; különleges helyszínekre vezető utazások valamint bolygónk utolsó érintetlen vidékeit bemutató történetek láthatóak/hallhatóak a Corvin moziban.MarciMarwell és BenceBenski csütörtöki vendége az ország első hivatalos hip-hop mixtape karmestere: a legendás Kool Kasko.

A die hard hip-hop arc, a klasszik iskola professzora ezen az estén a FogasHázban csíphető el.Újra eljött a félév legnagyobb bulijának az ideje, amikor együtt bulizik KVIK-es, Külkeres és PSZF-es: immár 13. alkalommal rendezik meg a Unite-ot az Akváriumban. Fellépők: Dj Metzker Viktória, JumoDaddy, Revolution, Rusty, Nieder, Matt Flaron, Petro.

A kortárs avantgárdhoz tartozó, a free jazzt posztpunkot nyersességgel és pszichedelikus elszállással ötvöző AvaMendoza rengeteg együttműködésben vett már részt, de első saját lemezét igazából csak idén jelentette meg. A technikás és egyedi hangú zenész Unnatural Ways nevű triójával csütörtökön először játszik Magyarországon .Péntek

Idén is több tucat helyszínen zajlanak majd az április 8-án induló Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményei: Müpa és az Operaház mellett a Zeneakadémia, a Bálna, a PestiVigadó, a BudapestMusicCenter, továbbá a fővárosi színházak és kulturális intézmények, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek.

Ebben az évben három fontos téma köré épül a fesztivál: Liszt Ferenc, BartókBélaszületésének 135. évfordulója és a fesztivál külföldi kitekintését erősítő Kína kultúrájának bemutatása.A Magyar Nemzeti Galéria nagy sikerű El Kazovszkij tárlata után április elejétől a Várfok Galériában is kiállítják az orosz származású művész alkotásait.

2008 után ez lesz az első alkalom, hogy egyéni tárlat keretében válogatást mutatnak be alkotásaiból, immáron a Várfok Galéria kibővített, majd' 200 m2-es kiállítóterében.

A 9. kerület kézműves sörös negyeddé változott. Ezt mutatják meg a kisüzemi söröket forgalmazó kocsmák, éttermek amelyek vállalták, hogy időről-időre összehangolják a csapjaikon lévő sörök kínálatát. Így jött létre egy 1999 méteres túra útvonal, 99 féle csapolt sörrel és sörbemutatókkal. A tájékozódást földrajzi- és csaptérkép, illetve sörturista jelzések is segítik majd a District9 rendezvényen. Az első összefogás április 8-9-én lesz, melyre többen készülnek meglepetésekkel is.Áprilisban újra a HelloBabybe érkezik a bájos és vagány deephouse DJ, Nora En Pure.
Az őszi teltházas bulija után annyian kértétek, hogy térjen vissza, hogy felkérték őt újra.

A soron következő Next Level-vendég egy igazán különleges producer, a magyar származású, de Amerikában élő Tyler Marényi, ismertebb nevén NGHTMRE, aki ezen az estén életében először fog színpadra lépni Magyarországon, az A38 Hajón.Szombat
Aki egy vérbeli bringásvásárra akar menni, annak ebben a hónapban is lehetősége van kincsekre szert tenni szombaton a Dürer Kertben.

Ha az időjárás is hozzájárul, áprilisban már kint a kertben várnak mindenkit.

Több helyszínről – Fővám tér, Városháza Park, Szent István tér – több száz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el a városban, hogy nagy zajt csapva bejelentse a tavasz kezdetét. Az Andrássy úton haladva egy-egy állomás-helyszínen, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön
Lisztet, illetve a zeneszerző korát megidéző további produkciók, óriásbábok várják a felvonulókat a Budapesti Tavaszi Fesztivál fesztiválnyitó promenádján.

Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakuraünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzásához, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a sakura fák virágzásában – április 9-én.Igen alapos, kibővített formában jelenik meg április közepén az idén 35 éves Metallica első két nagylemeze, az eredetileg 1983-mas Kill ’em All és az 1984-es Ride The Lightning. Ennek apropójaként egy nagyszabású kiállítás nyílik a RAMColosseumban található Hírességek Csarnoka múzeumban.

Idén hetedszer lehet éjjeli műszakban mozizni a Corvinban.
Április 9-én, szombaton 18 órától peregnek majd hajnalig a mozifilmek, vagyis legalább reggel hatig teljes erőből üzemel a Korda, a Kabos, a Karády, a Jávor, a Latabár és Radványi terem.

A hazai színtér egyik ismert producere, DJ Bootsie lép fel élő zenekarával, illetve a frissen alakult osztrák duó, az Ant Antic mutatkozik be Magyarországon. Laza, dzsesszes hiphop, elektronikus-ambientes R&B április 9-én az A38 Hajón.A Gang of Ducks teret hagy a képzeletnek. Zenéjüket nehéz pontosan meghatározni, de ezt nem is kéri tőlük senki. Az érzékeny fülek számára ravasz és trükkös hangzás és az őket körülvevő titokzatosság segít megérteni, hogy a Gang of Ducks miért is az elmúlt két év egyik legizgalmasabb projektje – kiderül április 9-én a Toldiban.
VasárnapÁprilis 10-én, vasárnap az Andrássy út 61-ben új fagylaltozó nyílik, ahol 14 és 16 óra között mindenkinek ingyenes a fagyizás (egy választott ízzel személyenként).

A Színekre hangolva tárlat három tere három alapszín, a zöld, a kék és a vörös köré szerveződik. A kiállításon csak a múzeum meglévő anyagára alapoztak, de azokat teljesen újszerűen rendszerezték, ezáltal rengeteg új összefüggésre derülhet fény. Informatív, modern és színvonalas tárlatra találtunk az Iparművészeti Múzeumban.Határtalan Design címmel több mint egy hónapig látogatható a cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek alkotásait bemutató kiállítás az Új Budapest Galériában. Idén a közel hetven hazai és a majd negyven külföldi kiállító munkái között bútorok, lámpák, textilek, szőnyegek, tapéták és lakberendezési kiegészítők szerepelnek.