Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Gasztró

Új egységet nyitott a Salve, már Újbudán is kapható Ferencváros egyik legjobb pizzája

Könnyed tészta, remek olasz alapanyagok, friss saláták, kedves kiszolgálás – Újbudán is van már Salve pizza!

Gasztró

Retró üvegek és laktózmentes tejtermékek a Cserpes Tejivókban

Négy éve valami elindult: a Deák téren megnyílt az első Cserpes Tejivó, felelevenítve a régi hagyományokat, a tej szeretetét és a reggelizés örömét. Egyre több helyen juthatunk a Cserpes Sajtműhely termékeihez, melyek folyamatos fejlesztés alatt állnak. Most a trendekre reagálva, laktózmentes tejjel, tejitalokkal, joghurtokkal rukkoltak elő, ám azt is megtudtuk, hogy hamarosan a reggelizők pékárui is laktózmentessé válnak majd – hiszen igény van rá, és így valóban mindenki ugyanúgy fogyaszthatja majd a rongyos kiflit és a túrós batyut is, intoleranciával és anélkül.

WLB: Miért döntöttek úgy, hogy laktózmentes termékeket is piacra dobnak?


Cserpes István:Egészen egyszerű, az igények miatt határoztunk úgy, hogy életre hívunk egy olyan termékcsaládot, melyben szétbontjuk a laktózt, gyakorlatilag emésztett formára. Kínosan figyelünk a vásárlók, a tejivók vendégeinek észrevételeire és kritikáira, a legtöbbet ez a témakör foglalkoztatta őket.


WLB: Nagyon megváltozik a hagyományos tej, ha laktózmentessé válik?


Cs. I.:Nekem érthető módon a tej maga a "szent tehén", amihez nagyon óvatosan nyúlunk, de annyi embert érint a kérdés, hogy muszáj volt kifejlesztenünk a laktózmentes termékeket. A tévhiteket el kell oszlatnom, ezek nem hitványabbak vagy kevesebbek, mint a "sima" tej, csupán azok számára is könnyen emészthetővé tettük, akiknek eddig le kellett mondaniuk egy jó kakaóról, vagy joghurtról. A technológia igen bonyolult, de kihívásnak éltük meg, és alig vártuk, hogy azokkal is megismertethessük tejtermékeinket, akik eddig sajnos nem fogyaszthattak belőlük.


WLB: Tervezik még további termékek "mentessé tételét" is?

Cs. I.:

A következő lépés a pékárúk bevonása lesz. Kaptunk egy levelet egy vásárlónktól, aki arról érdeklődött, hogy mikor lehet majd a tejivókban egy egész, emberes laktózmentes reggelit rendelni. Kiflivel, sajtos pogácsával, szendviccsel. Azon dolgozunk, hogy a túrós batyu, a rongyos kifli, és az összes többi tejtermékkel készült péksütemény mihamarabb laktózmentessé váljon. Hogy mindenki, bátran reggelizhessen nálunk, anélkül, hogy mérlegelnie kelljen. Nem divathullámot követünk, hanem a vásárlóink/vendégeink igényeire figyelünk, és próbáljuk kielégíteni azokat.

Felmérések szerint hiába tartalmaz esszenciális vitaminokat, tápanyagokat, ásványi anyagokat a tej, az ajánlott napi 1/2 liter helyett maximum 2 decit fogyaszt belőle egy átlagos magyar ember. Sokszor azért, mert egyáltalán nem táplálkozik változatosan, sokszor azért, mert gondjai vannak a tej megemésztésével, vagyis intoleráns, nem elégséges a laktáz enzim termelése a vékonybélben.

Szerencsére Budapesten egyre több vendéglátóhely ismerte fel, hogy érdemes alternatív tejeket is tartani, ma már nem gond, ha specialty kávét innánk növényi tejjel, de laktózmenteset is sokan tartanak. Mégis, a gluténmentes vagy laktózmentes diétát követők összetartanak, és csoportokban beszélik meg, hogy merre mehetnek a fővárosban "mentesen" étkezni. Mi is számtalanszor foglalkoztunk már a témával.

2016 márciusától már a Cserpes Tejivókban is kaphatóak a laktóz- és cukormentes termékek: ízesített tejek és habart gyümölcsjoghurtok, melyek az egészséges életmód fontos szereplői lehetnek, érzékenyeknek is. Nagy mérföldkő az is, hogy műanyag csomagolás helyett retró üvegpalackokba csomagolják az új termékeket, ezzel pedig a cég nagyban csökkenti ökológiai lábnyomát. A palackok újrahasznosított üveg, úgynevezett üvegcserép hozzáadásával készülnek, az Orosházi Öblösüveggyárral együttműködésével. Sőt, ennek az újrahasznosítandó anyagnak az olvadáspontja alacsonyabb, így gyártás közben további energiát takarítanak meg .

A sajtóreggelin Barcza Zsuzsanna dietetikus mesélt a laktózmentes termékekkel kapcsolatos tévhitekről, és arról is, hogy egyáltalán mi okozza ezt az intoleranciát a magyarországi lakosság 15-20%-nál. Valóban nagy százalékban az életvitelünk, táplálkozásunk felelős ezért, ám sokan egyértelműen a "rossz" tejeket, mű tejtermékeket okolják kizárólag a laktóz intolerancia miatt. Igazság szerint az összes élelmiszerben előforduló adalékanyagok, tartósítószerek is tehetnek arról, hogy nehezen emésztjük meg a teljes tejet. De további külső- és belső hatások is felelősök azért, hogy kevés laktázt termelünk.

Hasonló tartalmak

Gasztró Shopping Szponzorált

Konyhakiállítás 2024

A Papp László Budapest Sportarénában idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását. A március 1. és 3. között megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt, és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal. A kiállítók standjainak kínálata mellett a szervezők számos programmal készülnek, továbbá különleges kedvezmények és egy nagy értékű nyereményjáték is várnak bennünket a 14. alkalommal megrendezett Konyhakiállításon.

Gasztró

Keződik az asztalfoglalás a jubileumi, meghosszabbított Országos Étterem Hétre

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény.

Gasztró

Műanyag dobozos menzaételek helyett fine dining – A Food Revolution új szintre emelte a házhoz szállítást

Műanyag dobozba pakolt, vastagon sűrített ételek helyett éttermi minőség: a Food Revolution vállalta az ételkiszállítás új szintre emelését.

Neked ajánlott

A