Egy gyakorlott budapesti azt gondolná, hogy az igazán jó helyek általában eldugott kis utcákban, a fényképezkedő turistáktól távol vannak. Legtöbbször ez igaz, kivétel azonban mindig van. Ilyen a Szent István tér és a Sas utca sarkán található Pékery, amelyet első ránézésre a pékség kategóriába tennénk, a valóság viszont ennél sokkal összetettebb. A hely az egy utcányira található Gelarto Rosa testvére, ezért jó néhány étel rózsa alakú, a választékban egész nap reggelik, pékáru, szendvicsek, sütik és különböző tapas jellegű fogások találhatóak, a nyárra pedig igen izgalmas dolgokat terveznek.

Januárban nyílt a Szent István tér és a Sas utca sarkán a Pékery, amire elsőként a neve miatt figyeltünk fel, de hamar kiderült, hogy sok más van még emögött a háttérben. A hely egy pékség, egy reggeliző és egy kávézó keveréke, amely pluszban egy látványkonyha is, a berendezés pedig néhány liszteszsákkal bevont székbőll, festményekből és egy esztergapadból átalakított pultból áll.

Az étlapon találhatunk helyben sütött pékárukat, szendvicsekeketsütiket, és reggeliket, melyeket egész nap kérhetünk, ezek mellé pedig kaphatunk préselt gyümölcslevet és kávét is.

Az ételek egyszerűek, de finomak, a reggeli menü például tojásrántottából (590-690 Ft), tükörtojásból (590-690 Ft), "mindenből egy kicsit" alapú petit déjeuner-ből (1390 Ft) áll, a croissant (350 Ft) pedig úgy érkezik, ahogy azt a vendég szeretné. A pulton találhatunk apró quiche-eket is, amelyek rózsa alakúak, tekintettel arra, hogy a Pékery az egy utcányira található Gelarto Rosa kistestvére.

Megtudtuk, hogy a hely "pékség" név alatt egy szabályozás miatt nem fenntartható, ezért a jövőben félig előre sütött áruval szeretnék majd vinni a helyet, illetve több változás is várható, mert a tulajdonos szerint még közel sem alakult ki a végleges koncepció. A hely amúgy túlmutat egy pékségen, hiszen reggelizőhelyként is működik.

Az egyik jövőbeli nagy attrakció a sós fagylalt lesz (a Gelato Rosa mintájára), amelyből nyárra várható pestós vagy akár lazacos is, bár ezzel kapcsolatban sincsenek még biztos információink.

A helyen folyamatosan kísérleteznek új megoldásokkal, a minőséghez pedig jár egy nagy adag kedvesség is, ami miatt biztosan mindenki nagyon jól fogja érezni magát.
Pékery (bezárt)Cím: 1051 Budapest, Sas utca 11.