Éppen 110 éve, 1906-ban fejeződött be a budapesti Nagykörút építése. Az út ezen szakaszát akkor még Lipót körútnak hívták, mai nevét 1937 óta viseli. Itt, a Vígszínház melletti saroktelken található az az igen nagy méretű lakóház, melynek lépcsőházába mi is benéztünk – és most ti is bepillanthattok Bódis Krisztián fotói segítségével.

A négyemeletes épület kétszárnyú, díszes kovácsolt vas kapuján belépve két nagyméretű lámpára és a keresztboltozatos mennyezet díszes festésére leszünk figyelmesek. Az ornamentikus festésű falfelületeket rozettás sávok választják el egymástól. Balra a liftet, jobbra pedig a főlépcsőház bejáratát találjuk.

A kor szokásának megfelelően az udvarból egy – a hátsó szárnyak lakói, illetve régen a cselédség által is használt – melléklépcsőház nyílik.

A liftszekrény belsejét faburkolatot díszíti.

Az udvarban egy kőből készült díszkutat találunk, melyet madáralakok és delfinek díszítenek.

Az előtér, az udvar és a lépcsőház geometrikus mintázatú padlót kapott.

A lépcsőházban – a homlokzati erkélyekhez hasonlóan – bábos korlátokat találunk.

A sarokház homlokzatának felső részét bábos korlátú erkélyek, zárterkélyek és pilaszterek váltakozása határozza meg, a földszinti rész pedig kváderezett. A főpárkányt a főhomlokzat három középső tengelyében atlaszfigurák tartják.

A ház lakásait – más bérházakhoz hasonlóan – vegyes társadalmi rétegekből kikerülők bérelték vagy birtokolták. A lakók között – az 1900-as lakcímjegyzék alapján – szappangyárost, főigazgatót, orvost és szabósegédet is találtunk.

Az épület ma több kis üzlet mellett a KINO mozi-kávézónak is helyet ad.

Az 1898-ban épült ház tervezője a levéltári kutatás alapján Wellisch Alfréd építész lehetett. (Egy másik forrás Pucher Józsefet nevezi meg tervezőként, de – ha egyáltalán részt vett az építkezésben – ő esetleg építési vállalkozóként dolgozhatott a kivitelezésen.)

Az ingatlanbefektetőként is ismert Wellisch neve a Kossuth tér szélén helyett kapott palotájáról lehet széles körben ismert. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak otthont adó épület a közelmúltban újult meg gondos helyreállítást követően.

A több mint harminc év alatt felépült, 1906-ban befejezett Nagykörút a város egyik legfontosabb kereskedelmi- és közlekedési útvonala. Két oldalán jórészt lakóépületek, bérpaloták állnak, a középületek ritkaságszámba mennek – a szomszédban álló  a kivételek közé tartozik. A ház maga jó állapotban van, de a körút más épületeihez hasonlóan a reklámtáblák itt is elég kaotikusak.

A Nagykörút lesz egyébként az idei Budapest100 fókuszában is, amelyre a szervezők továbbra is várják a jelentkező házakat. Bede-Fazekas Janka művészettörténésznek, önkéntesnek pedig ezúton is köszönjük a segítséget a cikk megírásához nyújtott segítségért!