Január utolsó hétvégéjén két kolosszális kiállítással, dupla Ignite-bulival, a koffein éjszakájával, esküvővel, elektro- és Lemmy-bulikkal, no meg magával a lajhárral támadunk a lustálkodás ellen.

Csütörtök
Mi indít arra egy művészettel ismerkedő fiatalt, hogy fényből építsen rózsaablak-parafrázist, vagy kézi szkenner segítségével készítsen fotókönyvet portrék százaiból? Hogy képregényhőseit fesse fel egy sajátos installációra, netán trágár szavakat formáljon szappanból?

A Légvonal kiállításon látható munkák jól mutatják az egri EKF Vizuális Művészeti Intézetben folyó autonóm tervező- és képzőművészeti képzés eredményeit. Az Intézet a művészeti képzés hagyományos intézményei mellett saját arculattal rendelkező alternatívát nyújt a vizuális művészetek oktatásában.

Január 28-án debütál a hazai mozivásznakon a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulata. Első alkalommal a Téli rege című kései Shakespeare-művet láthatják a nézők, az Oscar-díjas JudiDench-csel a főszerepben, MészölyDezső műfordítása alapján készített felirattal az Urániában.

Tíz év után új albummal és egy Európa turnéval tér vissza a kaliforniai hardcore punkrock banda, a TéglásZoli vezette Ignite. A legutóbbi 2006-os Our Darkest Day című lemez után napvilágot látott a Century Media kiadásában a A War Against You című album, rajta 17 punkrockfelvétellel, köztük a korábban demóváltozatban már a netre kikerült Falu című dallal, amit a rajongók már az „új Place Called Home”-ként tartanak számon. Zoliék a januári Európa turnét egy dupla budapesti koncerttel zárják, aminek a főváros legnagyobb rockklubja, a Barba Negra Music Club ad helyet.

Január 27-én zárult az első Heineken Budapest Nightlife Awards szavazás, ahol 12 kategóriában díjaztátok a számotokra legkedvesebb éjszakai bárokat, kocsmákat, sörözőket, klubokat.

Közel 100 helyre, idáig csaknem 10 000 szavazatot adtatok le, a verseny pedig az utolsó napokban lesz igazán izgalmas, amikor eldől, kik lesznek 2016 általatok legjobbnak ítélt helyei?

Menj, és ünnepeld a vendéglátósokkal és kedvenc helyeddel együtt az eredményeket a FogasHázban!Péntek

Kivételes alkalom, hogy az orosz avantgárd képzőművészet jelentős alkotói olyan múzeumi gyűjtemény keretében mutatkoznak be Budapesten, amely így egyben Oroszországon kívül még sosem volt látható. A Magyar Nemzeti Galériában negyven kiemelkedő művet állítanak ki a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeum avantgárd kollekciójából, amelyben többek között olyan nevek szerepelnek, mint Kazimir Malevics, Vaszilij Kandinszkij, Alekszandr Rodcsenko, El Liszickij, Natalja Goncsarova vagy Mihail Larionov.Brutális funkbuli a Corvin tetején január utolsó pénteki napján: a Siketfajd pszihedelikus-balkán-punk-funk zenekar, a 2015-ös Talentométer döntőjébe jutott, és most a Corvin Clubban látható/hallható.Januárban lesz 6 éve, hogy először színpadra áll a Mary PopKids, és hol máshol ünnepelhetnék ezt meg, mint az A38-on, ahol annyi zseniális buliban volt részük. A PopKids Szülinapi Minifesztiválon bemutatkozik az elektronikus r&b-ben utazó barbarastahl, az afterért pedig Monkeyneck és a Top MGMT DJs felelnek!

Hazatért KirályViktor, és mielőtt visszaröppen a hatalmas Egyesült Államokba, csapnak vele egy rendhagyó Rock The Friday-t, mert ugye tudjátok, hogy: hétről-hétre minden pénteken a már jól ismert csapat randalírozik a Kazinczy utcában! DR BRS és barátai, no meg a BRKLYN oszlopos tagjai a tőlük megszokott partihimnuszokkal, klasszikusokkal és 2016 legújabb zenéivel várnak titeket a BRKLYN-ba! Nem ússzátok meg szárazon, úgyhogy tessék szépen felkészülni!

Valami nyikorgós sörpadon, egy kreuzbergi csatorna partján, egy nemlétező hely előtt, nyáron, sörrel a kézben tuti ilyen zene szólna aláfestésnek. Rampue meneteire talán ez a napfényes emohouse meg a slomohouse a legjobb jelző. Pozitivista, kraftos, utaztatós zene, ami meghagyja a döntés szabadságát a befogadónak: izomlázra lépkeded magad az első sorban, vagy lesütött szemmel fülelve lötyögsz rá középhátul. A tavalyi epikus Pure Lust bulin mindkettőre volt precedens. A visszahívásán így hát nem sokat kellett gondolkozni.

Nem tudsz kávé nélkül élni?

Elolvadsz a csokoládétól?

Egy forró teánál nincs is jobb?

Energiaitalfüggő vagy? Több száz esemény vár rád az ébrenlét éjszakáján!Szombat

A január végi időszak megelőzi a báliszezont, és nem utolsósorban az esküvőkre való felkészülés időszakát. A látogatók számára átfogó képet kívánnak adni a szervezők a hazai piac nyújtotta lehetőségekről a 12. Esküvői Kiállítás és Vásáron, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a családi események és ünnepi alkalmak nagyobb hangsúlyt és megfelelő rangot kapjanak mindennapi életünkben.

A naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége hagyományos idénynyitó Természetfotó Fesztiválján olyan sztárvendégekkel találkozhatnak az érdeklődők, mint Sergey Gorshkov, Haarberg Orsolya, Máté Bence.

A Balassi Intézetben (1016 Budapest, Somlói út 51.) január 30-án 12.30-20.30 óra között megrendezett programon a további előadók között találjuk pl. Potyó Imrét, Ravasz Balázst, Vincze Bálintot, Zsila Sándort, valamint „Az Év Ifjú Természetfotósa” címet 2015-ben elnyerő Szekeres Leventét is.

Január 30-án egy hajóban evez a magyar basszusválogatott!
Palotai, Jumodaddy, Wondawulf, és a Dublic ikrek 2012-ben csinálták meg Magyarország legelső trap buliját. Mára egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a műfaj, és egyre többen buliznak ilyen zenére szerte a világon.

Most egy estére újra összeállnak az A38-on azok, akik itthon az egészet 4 éve elkezdték, és együtt zenélnek egy egész estén át. Felcsendülnek a legnagyobb trap klasszikusok és rengeteg újdonság is.

Január 30-án, szombaton debütál a Teslában a Stayfly csapattal közös, szintén vadonatúj klubest, a Stardust, amelynek kapcsán a szervezőcsapatok havi rendszerességgel hozzák majd el a vocalhouse és a deephouse legkedveltebb nemzetközi arcait.

Szombaton újra ellepik a főváros harcosai a Corvintető nagytermét, hogy egy sokszínű line up (Budai, Palotai, Metha) mentén töltsék fel a főváros egyik legundergroundabb szórakozóhelyének nagytermét.
Vasárnap

Új év, új Zenehajó. Sok szeretettel várnak minden kedves gyereket és felnőttet az újév első Zenehajó koncertjére! Ezen a vasárnap reggelen pompás alkalom nyílik arra, hogy az ünnepeket követő pihenéssel egybekötött rohanást, az újévi fogadalmakat (és azok esetleges elhagyását is) dalba öntsék, és közösen mulass egy fergeteges jazz koncerten, ahol a Modern Art Orchestra gondoskodik a muzsikáról és Hajós András kormányozza a Zenehajót a 2016-os vizeken!Tudunk egy helyet, ahol egész évben forróság van, magas a páratartalom, és ahol órákig időzhetünk a januári hidegben is. Ez bizony a Fővárosi Állat- és Növénykert csodás Pálmaháza. Az az urbánus oázis, ahova nemcsak a dús növényzet miatt érdemes járni, hanem az állatok miatt is. Most például az egyik legbájosabb lakó a karácsony előtt született lajhárbébi. Bejártuk a Pálmaházat, s már az odafelé úton is szemügyre vehettük az Állatkert téli arcát.

Lemmy-emlékest lesz vasárnap a Barba Negra Music Club, a Hammer World és a Rock On! Fesztivál közös szervezésében. A közelmúltban elhunyt rocklegendára olyan zenekarok emlékeznek, mint az Ektomorf, a Firkin, a Mystery Gang, a Road vagy a Zorall. Többek között.