Egyre nagyobb ütemben növekszik Budapesten a tudatosan táplálkozók száma, akiknek egyáltalán nem mindegy, hogy mit és milyen alapanyagokból fogyasztanak. Emiatt a kínálat is egyre nagyobb, a vegán, a gluténmentes, a fair trade, a bio-, a paleo-, és az egyéb hasonló termékekből. A város legújabb – és az egyik legnagyobb méretű és árukészlettel rendelkező – ilyen egészségtudatos egysége a Kertész utcai Born 2 Bio, ahol közel 1200-féle terméket vehetünk. Az árukészlet mellett van a helynek még egy különlegessége: hogy egy biokávézó is, amely tanulásra, munkára és baráti találkozókra is szuper.

A Kertészutcában az elmúlt időszakban igencsak megszaporodtak a különleges igényeket kielégítő üzletek: itt üzemel a már majdnem mindenki által ismert Köles, de van bio ABC és organikus kozmetika is. Itt nyílt meg nemrég a Born 2 Bio, amely mind területét, mind pedig árukészletét tekintve az egyik legnagyobb biobolt jelenleg Budapesten, sőt, még egy biokávézó is tartozik hozzá.

A családivállakozásként üzemelő 110 m2-es helyen közel 1200-féle gluténmentes, laktózmentes, diabetikus, bio-, paleo-, vega/vegán, illetve adalékmentes, gyógy- és reformélelmiszereket, valamint öko- és fair trade terméket kínálnak. A palettán megtalálható egy csomó olyan termék, amelyet eddig Magyarországon még nemigen láthattunk, ilyen többek között a biopelenka, a kókuszból készült mosogatószivacs, a kukoricapehely, a pékáru, a papírzsebkendő. Ezek mellett természetesen a már ismertebb dolgok is kaphatók, a különböző magoktól kezdve, a tejalternatívákon, a tésztákon és a vegán sajtokon át, egészen a csokoládékig. Amire nagyon büszkék, az a borválaszték, amely szintén bio, és ugyan nem olcsó, de nem is lehet ilyet túl gyakran látni a városban.

Az üzletből egy kávézó is nyílik, ahol hasonló a koncepció: itt bioalapanyagokból készítik a kávékat (espresso: 450 Ft, latte: 850 Ft, cappuccino: 690 Ft), teákat, frissen facsart gyümölcsleveket, limonádékat (790 Ft) és smoothie-kat.

Kávéfronton a hely abszolút a specialty-vonalat képviseli: a V60 (690 Ft), Aeropress (690 Ft), szifon (690 Ft) is megtalálható a lehetőségek között. Teafronton is érdemes körbenézni, van ugyanis nepáli organikus teájuk (990 Ft), amely ötféle változatban (fehér, zöld, wulong, vörös, fekete) érkezik, egyik különleges tulajdonsága pedig az, hogy akár 4-10 alkalommal is le lehet önteni a tealeveleket, és így minden alkalommal valami új ízt érezhetünk.

A süteményválasztékban is megtalálhatóak a bio-, paleo-, gluténmentes, laktózmentes sütik is, mert nagy figyelmet fordítanak a valamilyen allergiában szenvedő vásárlókra: van például narancsos brownie (750 Ft) és csokis kosár (750 Ft).

Az árukészlet természetesen még nem végleges, a csapat folyamatosan azon dolgozik, hogy a lehető legtöbbféle terméket felsorakoztassa, így érdemes néha benézni az újdonságok miatt. Egyébként nagyon segítőkészek, a különleges igényeket is megpróbálják teljesíteni, ha esetleg az ember valamit nem találna meg a polcokon.

A jövőbeli tervek mellett a különböző tudatos táplálkozással kapcsolatos workshopok és előadások is tervben vannak, amelyeket itt helyben vezényelnének le, és melyek célja az, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassák például azt, hogy a biotermék az igazi, és inkább azt kellene ráírni valamire, hogy nem az.
Born 2 Bio
Facebook
Cím:

1073 Budapest, Kertész utca 50.