A Vogue Budapest VIII. kerületének szépségeiről és látnivalóiról ír egyik cikkében, a lap szerint ez az új “must-see” hely, a magyar fővárosnak az a pontja, melyet elragadóan ütött-kopott mivolta miatt mindenképpen érdemes minimum egy séta erejéig felkeresni.

Egykor a bűnözés és a szegénység volt ennek a kerületnek a szinonimája, de mindeközben olyan kincsek rejtőznek itt, mint a Magyar Nemzeti Múzeum, a neobarokk Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, melyek ösztönzőek lehetnek a paprikás csirke után kajtató turisták számára, hogy beljebb merészkedjenek egy kicsit, és felfedezzék a lepusztultabb kerület, a Palotanegyed és a világháborús golyó ütötte házak szépségeit.

Ez a környék az elmúlt években szinte újjászületett, inspiráló közeg, ezért a Vogue szerint mindenképp érdemes egy délutáni sétát tenni, és megnézni a színes étel- és italkínálatot felmutató kis helyeket és pár bájos hotelt, ahol a kajakóma után megpihenhetünk. A cikk megemlít pár kávézót és egy hotelt is. A sort az Olasz Kultúrintézet mellett található Caffé Torinóval kezdi, ahova javasolt beugrani egy ebédre vagy kávéra, és megkóstolni a bolognait, miközben a boltíves téglamennyezet alatt olasz popzenét hallgatunk.A következő hely, amit ajánlanak, a Tasting Table (& Shop), amit a borimádóknak szinte kötelező meglátogatni, itt a tulajdonos házaspár minőségi borokkal, valamit sajtokkal és különböző húsokkal várja a vendégeket. Bár a Bisztrónyúlban nincs túl sok lehetőség az ücsörgésre, hiszen csak pár széket találhatunk, egy múzeumi mustra után mégis érdemes benézni a nosztalgikus hangulatú helyre, és elvegyülni a képeslapok, szakácskönyvek, lemezek között.

Pelmenyivel, Oroszország tradicionális, hússal töltött gombócaival várja a turistákat (is) a Matrjoska Bisztró, és amíg a marha- vagy sertéshússal töltött ételre várunk, tucatnyi orosz vodka és kaviár közül válogathatunk. Felkerült a Vogue listájára a is, ahol laptopunk mellett üldögélve megihatunk egy jó macchiatót délután, estére pedig egy jókedvű bárrá alakul ált a hely. Kiemeli a pici galériát, ahol folyton változó kiállításokon magyar dizájnerek munkáit nézhetjük és vásárolhatjuk meg.

A faasztalokon borosüvegekbe applikált gyertyák, az ételek és a különlegesen ekletikus hangulat miatt ajánlják a t, a Zsiga Bárt a virágos abroszai, a Krisztus-képek és nagymamás-giccses közege, valamint saját készítésű gulyáslevese miatt.
A konyhára helyezi a fő hangsúlyt az amerikai site, mikor a Rákóczi térnél található Café Csigához csinál kedvet: kiemeli az ott kapható édesburgonya-levest szardellával, csirkével és a hozzá szervírozott citromos-mogyorós mártással.

Nem lepődünk meg azon sem, hogy a következő tipp a kerületben pont az Építészpince. Az 1880-as években épült ház az ’56-os forradalom idején az építészeknek és művészeknek szolgált rejtekül, az egykori titkos találkákat mostanra felváltották a hangulatos ebédek a Kovács Margit-kerámiák között.A kerület szállodái közül a nem régóta működő -t emeli ki a médium. A 19. századi épületben 11 egyedien kialakított szobából választhatunk, amelyekben szabadon álló kádak és kortárs művészek által megálmodott bútorok várják a pihenni és elrejtőzni vágyókat.