Biztos többen gondolkoztunk már azon, hogy a nem látó emberek számára vajon mennyire fontos a divat. Kell-e vakon követni a divatot? Lehetnek-e kedvenc színeik, anyagaik? Tudatosan és szívesen választják-e ki aznapi öltözéküket? A ruha mennyire fedi az egyéniségüket? Most másoknál is központi témává váltak ezek a kérdések, választ pedig nem feltétlen várnak rá, de a szabad asszociációs kísérlet a napokban formát is öltött Bajrami Netta és művészbarátai megvalósításában.

Bajrami Netta és barátai nem tagjai egy karitatív szervezetnek sem, mégis fontosnak tartották a közös elmélkedést a divatról és a nem látókról. Netta streetfotózást tanul a MOME-n, és úgy gondolta, eddig senki nem foglalkozott érdemben a vakok öltözködési szokásaival. Összejött tehát egy kreatív baráti társaság, amely tagjai közt van grafikus, fotós, sminkes, fodrász, és együtt dolgozták ki a projekt részleteit. Találkoztak vakokkal is, és a beszélgetés során kiderült, nem csak a fekete létezik a színnaplójukban: nekik is vannak kedvenc színeik, ez is adta a projekt nevét.

Ez tulajdonképpen egy szabad asszociációs kísérleti üzenet, amivel az ötletgazdák fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy hogyan is befolyásolja a divat a vizuális értékeket, illetve az egyént. Az „Én” újragondolása volt a fő céljuk, ebben közreműködtek velük divattervezők, akikkel együtt gondolkoztak, kérdéseket tettek fel. A válaszadás nem volt céljuk, inkább csak a társadalom „érzékenyítése” és a vak fiatalok életére való figyelem felkeltése. A vakok számára az érintés a leglényegesebb, amikor arról döntenek, mit is vegyenek fel. A tervezők segítségével olyan ruhákat válogattak, amelyek az ő speciális igényeiknek is megfelelnek. És igen: kiderült, hogy ők is szeretnék az aktuális divatot követni, azonban nehézség számukra, hogy nincs viszonyítási alapjuk, sem magukról, sem a külvilágról.

A projekt létrehozóiban felmerültek további kérdések is: Mikor vagyunk része a társadalomnak? A vizuális ábrázolás a divat világában valódi kapcsolatban áll-e azzal, amit keresünk, továbbá magunkon akarjuk-e tudni az adott ruhadarabot, vagy valóban szükségünk van-e rá? Mennyire tartják fontosnak a saját énhez tartozó ruhák megválasztását? Valójában ki a vak? Ezek a kérdések nyitva maradnak, de ér rajtuk gondolkozni.A nem látó modellek divattervezők segítségével választottak magukhoz illő ruhákat, melyekről fotók is készültek, az ezt tartalmazó kis kiadványok hamarosan elérhetővé is válnak a Gardenstudióban, az Ykra Store-ban, a , és remélhetőleg számos online felületen is. Pár képet most nálunk is megnézhettek.