Albin Johnson 1997-ben alapította meg a Csillagok Háborúja-rajongók jelmezes klubját, azzal a galaktikus küldetéssel, hogy a mindennapokba is elhozzák a sötét oldalt és szövetségeseit. Persze hamar kinőtte magát a dolog, és a csapatok a világ számos nagyvárosában felbukkantak. Az 501-es Légió természetesen Budapesten is aktív: amellett, hogy különböző rendezvényeken szórakoztatják a résztvevőket, rengeteg jótékonysági akciót is vállalnak, amivel sok gyerek életét teszik boldogabbá. A karácsonyi adománygyűjtések és a december 18-i Star Wars VII premierje kapcsán meglátogattuk őket.

A Dél-Karolinában, Albin Johnson által alapított 501-es Légió nevű rajongói klub azzal a céllal jött létre 1997-ben, hogy a valóságban is képviselje a birodalmi erőket és azok szövetségeseit. Jelenleg a rajongói klub 8000 tagot számlál, akiknek körülbelül 11 000 elbírált jelmeze van a világ 100 országában. Magyarországon 2006 óta működik a szervezet, a dömping viszont 2009 körül indult és 2012-13 körül teljesedett ki. Jelenleg a hazai csapat 32 aktív tagot számlál, plusz 9 fő van a lázadó légióban, amely testvérklubja az 501-nek, és értelemszerűen a jó oldal karaktereit foglalja magában.

A légió – és így a magyarok is – amellett tették le “hivatali esküjüket”, hogy a közösség szolgálatába állítják a hobbijukat – többek között rendezvényeken jelennek meg, a tevékenységük több mint fele valamilyen jótékonyságieseményhez kapcsolódik: a csapat kórházakat látogat, alapítványi tevékenységet hirdet a Star Wars vonzóerejének segítségével, de gyűjtöttek már gyerekek műtétjére, illetve támogatnak állatmenhelyeket is. Most is éppen egy ilyen dolog zajlik: egy kisfiúnak, Marcinak segítenek, aki rákos beteg, és még sok kezelésre van szüksége a gyógyulásig (a Disney, a Lego és a Holdfény team egyébként szintén besegít ebbe a projektbe).

“Képzeld el, hogy van egy beteg kisfiú, akinek drótok lógnak ki a fejéből, és úgy szalad oda hozzád, és úgy mosolyog, mintha lent focizna a téren. Ez mindennél többet jelent nekünk.” – meséli Merei Norbert (Obi-Wan Kenobi), aki emlékezetes eseményként említette még meg többek között a gátéri iskolalátogatást is.

A csapathoz bárki csatlakozhat, aki érzi magában az erőt, elmúlt 18, büntetlen előéletű és van egy jó jelmeze, ez azonban nehezebb, mint gondolnánk: a kosztümök 90%-ban otthon készülnek, és árban a csillagos égig is elmehetnek. Egy rohamosztagos jelmez például 250 ezer Ft körül mozog, amelyben a hiteles külső mellett minimális hangtorzítás is van, emellett még válogatni lehet különböző kiegészítők, például fegyvertáskák és vállapok közül. Az egyik legkomolyabb szett értelemszerűen Darth Vaderé, amely 1 millió Ft körül mozog és összesen 19 kg-ot nyom, amelyben nem könnyű fénykardpárbajokat vívni, amire egyébként külön vívóórákon és edzésken gyakorolnak a srácok.

Az érdekesség, hogy a hobbijelmezek gyakran aprólékosabbak és tartósabbak, mint a filmkellékek, ami azzal magyarázható, hogy míg a filmben egy-egy jelenetre kellettek csupán, előbbieket rendszeresen használják rendezvényeken. A jelmezek hitelességének elbírálása egyébként a nemzetközi 501-es Légió hatásköre, kivéve néhány helyben is megengedhető darab, péládul a rohamosztagos.

Az 501-es Légió már egyre jobban benne van köztudatban – a dolog olyan jól sikerült, hogy George Lucas a szervezet iránti tiszteletként beemelte a légiót utólag a történetbe: a III. epizódban, amikor Anakin lerombolja a Jedi templomot, akkor az őt támogató csapat az 501-es Légió lett. A jövőben az a terv, hogy folytatják a jótékonykodást, minél több rendezvényre szeretnének eljutni, a nagy álom viszont a San Diegóban megrendezett ComicCon-on egy önálló műsorszám, ami a “szakma” csúcsát jelentené. Persze azt sem bánnák, ha a VIII. vagy IX. epizódban kapnának valami apró szerepet, az sem lenne baj nekik, ha csak pár másodperc erejéig kellene átrohanniuk a háttérben.