Egyre többen foglalkoznak régi tárgyak, bútorok gyűjtésével, továbbadásával. Viszont amilyen szép feladat az ódon, elfeledett, funkciójától egy időre megfosztott tárgyak újraélesztése, annyira nehéz is. A legtöbben éppen ezért sem kezdenek restauráláshoz, s inkább kezeletlenül, eredeti állapotában adnak túl az egykor szebb időket látott tárgyakon. Nem így megy ez a Bazi Bazárnál: alapos, igényes munkával felújított bútorok, dekorelemek várnak új gazdáikra, s ahogy az lenni szokott, mindegyiküknek van története.

Egy éve, pop-up jelleggel indult a Bazi Bazár, ám mára kiforrott a koncepció, megtalálta vásárlóit és fix üzletként tekinthetünk rá. Nagy Katalin, tulajdonos és ötletgazda vitt körbe minket a bazárban, ahol már elsőre garantált, hogy elveszünk a sok kacat és szépség között. Erre szokás mondani, hogy a bőség zavara. A Bazi Bazár elnevezés tehát rögvest értelmet nyer: egyrészt lehet becézgetés, másrészt pedig utalhat arra, hogy egy aránylag kisebb területen mennyi mindent kínálnak.

A fő profil természetesen az antik, régi, vintage használati tárgyak, bútorok értékesítése, ám választ kaptunk arra is, hogy miért találunk sok régit idéző, ám új kézműves holmit is a polcokon.

A betérő turisták általában csak ilyen formátumú ajándékokat tudnak magukkal vinni, hiszen a poggyász mérete és súlyhatára véges. A kis apróságok természetesen kellemes szimbiózisban élnek a restaurált bútorokkal, új funkciót kapott tárgyakkal, és lássuk be, karácsony előtt pláne jól jönnek ezek a szuvenírek, akár nekünk is.Katalin egyébként eredeti szakmáját tekintve faszobrász, aztán az élet úgy hozta, hogy letért erről az útról – most pedig kicsit más formában, de visszatért az alkotáshoz is. Remek mesterembereket is kerestek, hogy a főleg Magyarországról származó tárgyakat méltó módon tudják továbbadni. Egy jó üveges, kárpitos, asztalos csodákra képes, még egy nagyon elhanyagolt állapotban lévő bútorral is, sőt a modern bútorokat is könnyedén antikolják, varázsolják izgalmasabbá. Mindkettőre találunk példát az üzletben.

Kedves, ahogy Katalin a különböző bútorok történetéről mesél, érezhető, hogy egyes darabok mennyit jelentenek neki. Sőt, egy parasztbarokk szekrény például saját gyűjteményéből érkezett. De találunk a bazárban népi kelengyeládát, képkeretből alkotott polcot, bőröndöket, cipőpucoló ládát, igazi stelázsit – melyen egykor befőttek sorakoztak egy spejzban –, klasszikus zöld hokedlit, traktorülésből kialakított bárszéket, sokféle sámlit, pezsgőtartóvá avanzsált szobai toalettszéket, tonettszékeket, ággyá nyitható art deco fotelt és még számos meglepő átalakítást,vagy felújított bútordarabot.Nyilván a hosszas nézelődés, tapintás és adott esetben szaglálás a legszuperebb egy vásárlásnál, de a Bazi Bazárnak már él a webshopja is, ahol a legtöbb szépség megtekinthető – történetükkel együtt. Az ünnepek előtt is jó ötlet felkeresni őket, de érdemes lesz odafigyelni és gyakran ránézni a webshopra is, hátha megtaláljuk az otthonunkba passzoló darabot.