Az északi Klotild-palota után most a délit is felújítják: korszerű szálloda, kávéház, tetőterasz és török étterem is lesz a Duna melletti épületben. A rossz állapotban lévő tornyot visszabontják, de marad az eredeti kávéházi burkolat és a régi kialakítás.

Minden budapesti számára meghatározó az Erzsébet híd előtt álldogáló két Klotild-palota, melyek szépségükkel, kidolgozottságukkal egészen a 19. század vége óta gazdagítják Budapest építészeti arculatát. A Dunához közel lévő, angol neobarokk stílusban felépített két épület egymás tükörképei, Klotild főhercegné emeltette egykor a két, egymáshoz hasonló négyemeletes bérházat.Míg az északi palotát már szépen felújították, a déli épület eddig még csak várt a helyrehozatalra, de a napokban megkezdődhet a török tulajdonba került ingatlan felújítása is, 2018-ban pedig megnyílhat benne a szálloda, amely helyén annak idején a nagy hírű Belvárosi Kávéház is működött. A hagyományt folytatva a palotában újra üzemelni fog egy kávézó, de megnyitja kapuit majd egy autentikus török étterem is, amely az utcai büfék után fellendülést hozhat a gasztronómiában.

A déli épületet az Özyer Csoport magyarországi leányvállalata, a Melis Investment Kft. vásárolta meg, a tulajdonos mára Törökországban már több mint 6000 szállodai szobával rendelkezik, de ezzel a projekttel az üzleti szemléleten kívül fontosnak tartja a török-magyar kapcsolatok erősítését is. Az ötcsillagos luxusszálloda a 10 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 156 szobával, spa-val és tetőtéri sky bárral áll majd vendégei rendelkezésére.Az épület a II. világháborúban sérült meg nagyon, 2012-ben életveszélyessé is nyilvánították, azóta zárva van. Az aktuális állapotok azt tükrözik, hogy a ház alapjai rendben vannak, de a torony nagyon rossz állapotban van. Az eredeti tervek szerencsére előkerültek, így ezek szerint történhet majd a felújítás. A kapu, a lépcső, a stukkók és a nyílásszárók kialakításakor is törekednek majd arra, hogy a palota visszanyerje régi fényét. Ezt erősíti az is, hogy az egykori Belvárosi Kávéház régi burkolata is megmaradhat.

A tervezőknek pályázatot kellett benyújtaniuk: magát a tervezést a Puhl és Dajka Építész Iroda végezheti el, a projektmenedzsment feladatokat pedig a Céh Zrt. intézi. A szálloda különlegessége a korszerűségen még az is, hogy ez lesz az első olyan zöld hotel, amely nemzetközileg kapja majd meg a minősítést.Nemsokára talán az egész környék egy nyugati léptékű és rendezett, modern arculatot kap majd, hiszen a Ferenciek terén álló templom, a Március 15. tér, a Szervita tér, az egykori Királyi Bérpalota tömbje, és az új belvárosi főutca rendbetétele után a Párisi Udvar és a második Klotild-palota is újabb, szebb külsőt kaphat.