Bár már a görög bölcsek is megénekelték, hogy nem csak ünnepek alkalmával illik segíteni a rászoruló embertársainkon, ilyenkor karácsony környékén értelemszerűen sokakban feléled a segíteni akarás. Nem könnyű viszont eligazodni a rengeteg ajándékgyűjtő és adományozó lehetőség között, ezért úgy gondoltuk, hogy besegítünk egy kicsit: összeszedtük azokat az akciókat, amelyekre szerintünk érdemes odafigyelni, bár tudjuk, hogy több száz hasonló esemény van ilyenkor. A további javaslatokat nagy szeretettel várjuk kommentben.

Cipősdoboz

A Cipősdoboz az egyik legklasszikusabb adományozási lehetőség a karácsonyi időszakban. Az ötletet egy tárgyait elajándékozó nagymamának köszönhetjük, ennek hagyománya egy évtizede érte el Magyarországot. Az akció szervezői évről évre több dobozt gyűjtenek össze és osztanak szét a rászoruló – kórházban ünneplő, nagycsaládban élő, árva, fogyatékkal élő vagy csonka családban nevelkedő – gyermekek számára. Hogy idén hány nehéz sorsú gyermek lesz egy kicsit boldogabb, az rajtunk múlik. Aki szeretne részt venni, annak nincs más dolga, mint hogy keres egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt, eldönti, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánja adományát, majd megtölti a dobozt ajándékokkal, bizonyos előre meghatározott szempontok szerint. A CipősdobozAkció idei újdonsága, hogy az adományozók közül 5000-en megtudhatják, hová, melyik településre került az általuk készített cipősdobozos ajándék.

Mikor: 2015. november 29-től december 18-ig.


Részletek itt.
Kuckó Adventi csomag

A Kuckó Adventi csomagok olyan gyerekekhez kerülnek majd, akik gyermekotthonban laknak, a karácsonyi ünnepekre hazamehetnek, viszont az ünnepi vacsora a csomag nélkül sajnos nagyon szegényes lenne. A csomagba tesznek teát, kakaót, szaloncukrot, tésztát, májkrémet, szalámit, egy kis fűszert és utalványt is, amit húsra lehet beváltani. Jelenleg 40 olyan család van, amelynek csomagot szeretnének a szervezők összeállítani. 1 csomag ára 4000 ft-tól kezdődik, attól függően, hogy hány fős a család.
Mikor: 2015 december 13-ig.

Részletek itt.



MikulásGyár

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete már a kezdetektől előkészítője és a megvalósításban partnere a MikulásGyár karácsonyi adománygyűjtő akciónak. A MikulásGyár tartós élelmiszert (tészta, konzerv, olaj, cukor, só, liszt stb.), tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, takarót, játékot, könyvet gyűjt. Az önkéntesek az adományokat dobozokba szelektálják, majd ezeket a dobozokat a Magyar Vöröskereszt adott megyei központjába juttatja el a Magyar Posta. Az akció egyébként Európa legismertebb és legelismertebb szervezett jótékonykodása.
Mikor:
2015. december 4. és 20. között Részletek itt.Hello Wood Adományfa

Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., a Design Terminál, a Vodafone Magyarország és a Hello Wood monumentális Adományfát állított az Erzsébet téren, ami nemcsak jól néz ki, de adománygyűjtésre is használható. A helyszínen lehetőség van közvetlen pénzadomány felajánlására is, melyből további tűzifát vásárolhat a MÖSZ a rászorulók számára. Sőt az összefogás országos méretű: a 1353-as adományvonalon várják a hívásokat, sms-eket, melyek 250 forintos adományt jelentenek.
Mikor: december 8-tól vízkeresztig (január 6.)Részletek itt.Age of Hope

Az Age Of Hopealapítvány karácsonyiadománygyűjtő kampányt szervez szegény családok és hátrányos helyzetű gyermekek számára. Ez esetükben úgy történik, hogy kihelyezett gyűjtőpontokon keresztül lehet eljutatni hozzájuk az ajándékcsomagokat, amelyekben lehetnek játékok, gyerekruhák (kimosva), tartós élelmiszer, babaápolási kellékek, vitaminok, láz- és fájdalomcsillapítók, édesség, tisztálkodó- és tisztítószerek, iskolai felszerelések. Természetesen az anyagi támogatás is jól jön, amit teljes egészében az ajándékok célba juttatására (benzinköltség, szállítás), valamint a kampány végén is fennálló szükséges adományok vásárlására költenek. A gyűjtőpontok sora folyamatosan bővül.
Mikor: 2015. december 6 december 16.Részletek itt.

Hérosz garázsvásár

Herman Ottó, a nagy polihisztor, természettudós hozta létre a Hérosz
Egyesületet 1882-ben, mely sokáig Európa egyetlen állatotthona volt.

A csapat arról híres, hogy nemcsak karácsony táján gyűjt, hanem az év minden napján nagy örömmel fogad bármilyen jellegű segítséget. Decemberben viszont mindig rendeznek egy adománygyűjtést, ahová nem (csak) pénzt, hanem pokrócokat, állateledelt és egyéb hasznos holmikat várnak. A lassan már hagyománynak számító süti- és garázsvásáron önkéntesek által készített finomságokkal és forralt borral várnak szeretettel mindenkit, aki valamit fel tud ajánlani.
Mikor: december 13.

Részletek itt.



Add tovább!

Az Add tovább! esemény kapcsán idén 300 gyermek kívánságát szerették volna teljesíteni a szervezők: a lényeg az, hogy az adományozó kiválasszon magának egy gyereket, akinek az ajándékát elhozza december 13-án a Kioskba, hogy egy közös becsomagolás után elküdje neki azt. Szerencsére hihetetlen sebességgel betelt a 300 gyermek kívánságlistája az adományozók nevével, de még mindig maradt lehetőség annak, aki eddig lemaradt: az otthonok leadtak egy közös listát, amelyben azokat a dolgokat sorolták fel, amik sokkal jobbá és boldogabbá tudnák tenni az ott élő gyermekek életét.

Mikor: 2015. december 13.
Részletek itt.

“Egyhetes” - Budapest Bike Maffia

A Budapest Bike Maffia már évek óta segíti két keréken a rászorulókat. Legújabb, egész hetes karácsonyi programsorozatukkal ismét fel szeretnék hívni a figyelmet a rászorulók helyzetére, valamint helyi egységeket is létre szeretnének hozni, amelyek helyben, a saját lakóhelyük közelében segíthetnek azoknak, akiknek szükségük van rá. A partnerük a miutcánk.hu, mely egy lokális közösségépítő platform, ahol a lakóhelyünkhöz közel élő regisztráltakkal lehet közösen hatékonyan segíteni a közvetlen környezetünkben.
Mikor: az eseménysorozat első része december 12-én az Akváriumban kerül megrendezésre 14:00–18:00 között.Részletek itt.

Ajándékdoboz

Az Ajándékdoboz az első közösségi adománypont Magyarországon, és nem is feltétlenül kötődik a karácsonyhoz, ugyanis egész évben, éjjel-nappal működik, azonban mégis érdemes beszélni róla, hiszen nagy lehetőségek vannak benne az ünnepek közeledtével. A projekt lényege, hogy ide bárki elhozhatja megunt, de mások számára még használható holmiját, az itt összegyűlt „ajándékok” közül pedig aztán bárki bármit elvihet, amire szüksége van.

Mikor: egész évben, éjjel-nappal Részletek itt.