"Bélát itt ne keressék!" – énekelte Galla Miklós. Karácsonyi vásárokat és szilveszteri programot sem, ellenben a legjobb decemberi koncerteket, bulikat, fesztiválokat, színházi előadásokat, kiállításokat, sportrendezvényeket nyugodtan. Ezt nem ő mondja, hanem mi ajánljuk.

Koncert

A kilencvenes évek emlékezetes slágerei közül szinte kitörölhetetlenül beégtek sokunk agyába az amerikai rapcore csapat sorai: „Come my lady, Come come my lady // You're my butterfly, Sugar baby”. A CrazyTown minden bizonnyal Butterfly című dalának köszönhetően ismerős elsőre – a videót, amiben a félmeztelen, kellően kisportolt testű énekes pillangók és jó testű csajok között nyomja a szöveget, idehaza is szétjátszották a zenetévék. December 2-án a Dürer Kertben lép fel a banda.

A brit indie egyik fontos zenekara, az Editors új lemezére készül. A gitárzenét az elektronikával lazán ötvöző együttes ötödik albumát őszre tervezi, és a lemezt kísérő turné Budapestre is elérkezik: december 8-án az A38 Hajó szervezésében a Barba Negra Music Klubban lép fel az Editors.

Peter Phillips, művésznevén PeteRock amerikai producer kétségkívül az első volt, aki beolvasztotta a jazzt, a funkot és a soult a hiphopba, és lefektette a gyönyörű, érzelmes produkciók műfajának alapjait. Zene iránti szeretetét apjától örökölte, aki lelkes lemezgyűjtő volt, és főleg James Brown hatott rá. A zeneipar rejtelmeibe viszont Heavy D vezette be. Pete Rock a '90-es évek elején emelkedett ki az ismeretlenségből, mint a Pete Rock & CL Smooth formáció tagja, a közönség már ekkortájt, 16 éves korában is respektálta, de a világhír szólókarrierjével érkezett el, és azóta is egyik legkiválóbb hiphop producerként tartják számon DJ Premierrel, RZA-val vagy J Dillával egy szinten. Pete Rock nemrég új albummal jelentkezett, nagy valószínűséggel erről is játszik sok-sok klasszikussal egyetemben a DürerKert nagytermében december 9-én.

December 12-én ismét a Papp László Budapest Sportarénában üdvözölhetjük a Nightwish-t. A finn zenekar ezúttal Endless Forms Most Beautiful című új stúdiólemezét mutatja be, méghozzá két – szintén évtizedes múltra visszatekintő, műfajában legendásnak számító – együttes, a svéd Arch Enemy és a finn Amorphis kíséretében.

Ákos másfél éve, 2014. május 28-án mutatta be megújult zenekarát, amelyben egykori bonanzás társa, Hauber
Zsolt szerzőtársként és teljes értékű tagként szerepel – Lepés Gábor billentyűs és Bánfalvi Sándor dobos mellett.

Az évet Ákos idén is a Papp László Budapest Arénában zárja: 2015. december 17-én, csütörtök este lép színpadra zenekarával, hogy bemutassa az addigra megjelenő új album dalait.Buli

Ezúttal a KarácsonyHősejótékonysági projekt záróakkordjaként, a Fogas Házban december 3-án rendezik meg az év utolsó, igazi hamisítatlan ELTE-s buliját!

Az este kiváló hangulatáról pedig nem mások gondoskodnak, mint Peter Jabin, a Tesco Disco, valamint Hangácsi Márton!

A zenés-táncos mulatságon túl a szervezők készülnek nektek még kiváló italakciókkal, konzolos táncversennyel és karaokéval is!

Egy rendezvény, ahol a kézilabdás társadalom vendégül látja az összes hazai sportolót, sportbarátot és szurkolót! Egy évben kétszer (nyár elején és az év végén) azonban alkalmat teremtenek arra, hogy a hogy kézilabda-játékosok, barátok, szurkolók találkozzanak és együtt ünnepeljék meg december 22-én az Ötkertben a jól megérdemelt szünet kezdetét.

A berlini székhelyű Oliver Koletzki saját kiadóját vezető producer és DJ még mindig képes arra, hogy megtöltse a klubokat, és mosolyt csaljon a táncoló emberek arcára a világ legkülönbözőbb tájain – december 26-án éppen az Akváriumban.

"Anyukád szerint minek venni új síelő cuccot, mert ott lóg '87 óta az övé, meg egyébként is néha random sírva fakadsz, amiért évente két napod van hordani a termo kezeslábast, és nem értesz egyet azzal sem, hogy hülyének néznek a 4es 6os-on ha sícipőben csapatod kedd délután csak úgy? Itt az ideje fakkot mutatni a nyugatnak, irány az NDK." Az Anker't megcsinálja neked az időgépet december 29-én.Fesztivál

Woody Allen születésnapja alkalmából ismét műsorra tűzik hihetetlenül gazdag életművének öt darabját, méghozzá filmszalagról. A sort december elsején, kedden este 7 órakor természetesen az Annie Hall (1977) nyitja, amelyet alig néhány hete méltán minden idők legviccesebb forgatókönyvének választott az Amerikai Írók Céhe. Az ünnepi alkalmon meglepetés várja a közönséget, akik a vetítést követően pár hét leforgása alatt további négy filmet tekinthetnek meg: december 16-án a Manhattan (1979) kerül a vászonra.

A Negyed7Negyed8 Fesztivál télikiadásban tágabb szomszédságunk ismert és rejtett tereit járhatod végig. A fesztivál fókuszába ezúttal a köz- és közösségi terek életét, illetve a Hanuka hagyományaihoz is szervesen kapcsolódó segítségnyújtást, önkéntességet, az adományozás csodáját helyezik – december 5. és 14. között.

December 5-én a Star Wars előtt tiszteleg a TetoválókÉjszakája a DürerKertben és a Dürlinben. 15 tetováló is Star Wars mintával készül a hazai legnagyobb szabású tetováló rendezvényre, ahol ráadásul egy időben, egy helyen készítik el a tetoválásokat! És hogy fokozódjon az élmény, az este folyamán a Disney által egyedüliként elismert cosplay csapat is megidézi a kultikus filmet. A látogatóknak pedig nemcsak külső szemlélődésre lesz lehetőségük, ugyanis bárki fel- és kipróbálhatja a birodalmi sisakokat és lézerkardokat.Sport

Ki az? Nagy szakálla van, piros gúnyája, december hatodikán van az ő napja – és a lábán futócipő van! Igen, lehet a Mikulás is... De mi most rád gondoltunk! És sok száz, ezer másik futóra, akik Mikulás napján pirosba öltöznek, és ellepik Budapest utcáit a 2. Rossmann Mikulásfutás alkalmával.

Mosolyt az utca népének arcára! Sokszorozzuk meg az erőnket és jussunk el vele a hírek hátán Zimbabwe legutolsó tévékészülékére is, és segíts vele a rászorulókon!

Vigyetek magatokkal mindenkit, akinek sok vér van a ... ahol fázik, mert itt nem fog!
12. Nagy Mikulás Kocogás december 13-án.Színház

Harper elindul egy londoni külvárosból, hogy még egyszer lássa haldokló apját. Egy road movie veszi kezdetét, amelynek állomásain egy negyvenes nő szembesül az életével, a családjával, a vágyaival és ezek széthullásával. Simon Stephens, az egyik legismertebb kortárs brit drámaíró 2007-es darabjában tragikomikus élességgel mutatja meg az elhallgatás és a szembenézés természetrajzát, Harper szerepében pedig a finomra hangoltan és teljes átéléssel játszó Fullajtár Andrea látható.

Simon Stephens: Harper Regan című előadását december 5-én és 12-én is láthatod a Katona József Színházban.

Tavaly több mint 45 ezren látták, idén pedig Magyarországon utolsó alkalommal mutatják be a számos meglepetéssel, még látványosabban visszatérő családi pop-show-musicalt.

Teljesen megújult történet: a többszörös díjnyertes író, Deres Péter által alapjaiban átdolgozott tavalyi történet nemcsak izgalmasabb és meglepetésekben gazdagabb, de a felnőttek számára is igazán szórakoztató lett. Azok pedig, akik a múlt évben látták
A Játékkészítőt, rá sem fognak ismerni!

A szentpétervári Cári Színházak Csajkovszkij-rajongó főigazgatója nevéhez fűződik A pikk dáma, a Jolánta és A varázslónő című Csajkovszkij-operák, valamint a Csipkerózsika című balett megrendelése és bemutatása. A színházi vezető a nagy sikerű széria után olyan balettet kívánt színre vinni, amely pompájában, kidolgozottságban minden addigit felülmúl. E. T. A. Hoffmann méltán népszerű karácsonyi meséjére esett a választás, a koreográfiát a nagy hírű Petipa készítette, jelentősen átalakítva az eredeti történetet. Zeneszerzőnek természetesen ismét PjotrIljics Csajkovszkijt kérték fel, akinek A diótörő lett utolsó balettje, egyben utolsó színpadi alkotása, melyet december 27-én lehet megnézni a MüPában.Kiállítás

A huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója – a három éve elhunyt HemzőKároly (1928–2012) – életmű-tárlata december 4-től látható a MagyarNemzeti Múzeumban. A kiállítás átfogó képet ad az utóbbi évtizedekben gasztrofotósként milliók által kedvelt művészről, bemutatja mint eredeti sport- és városfotóst, vérbeli riportert, lírai tájképábrázolót, valamint a lovas képek megújítóját is. A 700 m2-en felvonultatott több mint 200 fotó vintage-kópia és eredeti negatívról készített nagyítás, jelentős részben fekete-fehérben.

El Kazovszkij (1948-2008) a késő XX. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt. Festőként, performerként, díszlettervezőként és – ma már tudjuk – költőként is hatalmas életművet hagyott hátra, amelynek roppant elevenségét és mélységeit a kortársak is azonnal fölismerték. A Magyar Nemzeti Galéria mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon mindarról, amit El Kazovszkij fájdalmasan korai halálával örökül hagyott.

A Kicks R Good rendezvénysorozat a hazai sneaker- és streetwearkultúra népszerűsítését tűzte ki célul, és ennek érdekében december 13-án már ötödik alkalommal szervez cipőkiállítást. Az eseményen nemzetközi és hazai márkák is bemutatják majd téli kollekcióikat, így többek között lehet majd nézelődni és vásárolni a New Era, a BP Clothing és a Rayan Clothing standja tájékán is. Ezek mellett magángyűjtők féltve őrzött darabjai is porondra kerülnek.+1 adventi játék

Készítettünk egy adventi kalendáriumot, mely minden napra tartogat valami hasznos, kedves, menő ajándékot. Nektek csak annyi a dolgotok, hogy december 1–24-ig naponta posztoljatok nyilvános Instagram-profilotokra #wlbxmas hashtaggel. A képek stílusát rátok bízzuk, a lényeg, hogy karácsonyi, Budapesttel kapcsolatos fotók legyenek.