Több mint két évtizede kezdődött a ferencvárosi tömbrehabilitáció, amelyet az utóbbi időben több új, nagy projekt követett, amelyekről mi is beszámoltunk. A fejlesztéseket most a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat keretében díjazták, ezért áttekintettük, hogy mi is épült a kerületben.

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata és a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. közösen pályázott, pályaművükben pedig összefoglalták a tömbrehabilitáció, a városrészléptékű beavatkozások (Millenniumi Városközpont) és a szigetszerű beavatkozások (MTA új épülete, SOTE új épülete, Holokauszt Emlékközpont, Concerto Zeneház, Trafó, a volt Mária Terézia laktanya lovardája, malmok, sörhűtőház stb.) eredményeit.

A látványos prezentációban a pályázók bemutatták többek között annak az úttörő jelleggel – de egyelőre jelentősebb követők nélkül – megvalósított programnak az eredményeit, amelynek révén a kerület középső részének leromlott állapotú épületállománya szinte teljesen megújult. A kezdeményezés egyik nagy eredménye, hogy nem csupán az egyes épületeket rekonstruálták, hanem a köztük található területen nagy, összefüggő zöldfelületeket, belső kerteket alakítottak ki a zárt, szűk, betonburkolatos, esetenként parkolónak használt udvarok helyén.

A fejlesztés egyedisége itt abban rejlik, hogy a városszerkezet megőrzésével sikerült megújítani a városrészt, anélkül, hogy teljesen le kellett volna bontani a régi épületeket.

A városrehabilitáció egyik legkülönösebb eleme a József Attila Emlékhely kialakítása volt – amelyről mi is részletesen beszámoltunk. A Gát utcai épület kívül-belül megújult, az udvart azóta parkosították. A kiállításon a költő életét ismerhetik meg az egyre nagyobb számban érkező látogatók.

Az önkormányzat által támogatott, jó tőkevonzó képességű befektetések nyomán olyan új fejlesztések jelentek meg a területen, mint az FTC általunk is bemutatott új stadionja és múzeuma, a MÜPA, a BMC, a Nemzeti Színház, a Bálna és a hamarosan felépülő új Telekom-székház.

A IX. kerület Tömbrehabilitáció és városmegújítási akció című pályázat nem véletlenül nyerte el tehát a nemzetközi szakértőkből álló zsűri tetszését és kapta meg a Magyar Urbanisztikai Társaság különdíját, valamint a XVII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat II. díját. Ezzel Ferencváros részt vehet a FIABCI Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatán, melyet 1992 óta rendez meg a legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, hogy bemutassa és jutalmazza a világ legjobb, legsikeresebb ingatlanfejlesztéseit. A párizsi székhelyű szervezet 1951-ben alakult, és mintegy 60 országban van jelen, világszerte több tízezer neves ingatlanszakértője globális ingatlanszakmai hálózatot alkot, és tevékenysége kiterjed az ingatlanfejlesztés összes ágazatára.

A ferencvárosi pályázatnak a hírek szerint komoly esélye van rá, hogy a FIABCI nemzetközi megmérettetésén is szép eredményt érjen el – kíváncsian várjuk a híreket.