Fényfestéssel és a karácsonyi szezon legnagyobb street food kínálatával ötödik alkalommal nyílt meg pénteken a Szent István téren az Adventi ünnep a Bazilikánál, a Four Seasons Gresham-palotában pedig a város egyik legstílusosabb adventi programja vár.

Adventi ünnep a Bazilikánál

Péntektől állnak a standok a Szent István téren!

A hivatalos programok november 29-én délután 15.30-tól kezdődnek: az ExperiDance Angyalok Kara kórusprodukció ősbemutatót tart, majd a köszöntőket követően felkapcsolják a díszkivilágítást. A vásár hagyományai szerint advent első vasárnapján ünnepélyesen meggyújtja az első gyertyát SnellGyörgypüspök, a SzentJobbőre, ezt követően pedig az egyik legnépszerűbb karácsonyi mese, a Diótörő 3D-s animációja is látható a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő Izzók különleges feldolgozásában. A klasszikus történet 5 percbe sűrítve, izgalmas vizuális és zenei megoldásokkal a Bazilika homlokzatának fényfestésével elevenedik meg.

A vásárba érkezők mindennap Budapest legnagyobb felületű fényfestését nézhetik: sötétedés után félóránként karácsonyi témájú, az épület formáit kihasználó, 3D-hatást keltő rövidfilmek keltik életre a Bazilika homlokzatát. A show-t olyan zenei aláfestés kíséri, amelynek elkészítésében neves zeneszerzők, Havasi Balázs és LinczényiMárk közreműködtek.A 14 év alattiak ingyenesen csúszkálhatnak a 200 négyzetméteres korcsolyapályán, ahol hétvégenként korisuli is várja őket. Pénteken és szombaton pedig a GöncölNéptáncegyüttestáncházába kapcsolódhatnak be akár az egész családdal együtt. A MagyarÖkumenikusSegélyszervezet egyik adománypontja is a vásárban működik, ahol önkénteseik szeretettel és egy mézeskalács szívvel várnak mindenkit, aki szeretne hozzájárulni a nehéz sorsúak megsegítéséhez. A téren felállított faházakban közel nyolcvan kézműves igényes, előzetesen zsűrizett ajándéktárgyaiból lehet válogatni. Megtalálhatók közöttük népi és iparművészek, keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítőtervezők, grafikusok és fotóművészek munkái. Idén még nagyobb területen, a Bazilika oldalában, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Hercegprímásutcát összekötő szakaszon is kézműves kiállítók standjai sorakoznak.Idén a karácsonyi szezon legnagyobb és legváltozatosabb street food kínálata illatozik a Zrínyiutcában, ahol a karácsonyi vásárok ünnepváró hangulata és ízei, valamint a legdivatosabb utcai ételek találkoznak a környező éttermek és vendéglátóhelyek ajánlatával. A Zrínyi utcát szinte teljes hosszában elfoglalják a hazai street food legnépszerűbb képviselői, így több mint egy hónapon át egy helyen lehet végigkóstolni a klasszikus street food fogásokat, a hamburgert, a hot dogot és a szendvicsek egyedi és meglepő változatait is.

Január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencsenappal köszönti az újévet az Adventi ünnep a Bazilikánál, melyen a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz.Karácsonyi vásár a Gresham-palotábanIdén második alkalommal nyitja meg kapuit a Four Seasons Gresham Palota az igazi karácsonyfanatikusok előtt. A Zrínyi utcából léphetünk be az amerikai filmeket idéző forgatagba, mely most Diótörő tematikájú díszletet kapott a Cup Of Charm (Szigeti Zsófi és Lukász Eszter) jóvoltából. Kétségtelen, hogy a város egyik legstílusosabb adventi programjáról beszélünk, és szuper lehetőség a vásár arra is, hogy az eddig csak kintről csodált szecessziós épület halljában sétáljunk egyet. A tavalyi pavilonoknál idén sokkal többel készülnek, s a tradicionális magyar márkák (pl. herendi porcelán) mellett olyan különlegességeket is találunk, mint például a Neroli Parfüméria, a Cinq Filles vagy Catherine Dickens gyertyái. Kevesen tudják, de a szappanokkal s most már gyertyák készítésével is foglalkozó hölgy Charles Dickens szépunokája, s több szálon is kapcsolódik az élete Budapesthez.A vásár november 27-től december 17-ig várja látogatóit heti bontásban különböző tematikájú programokkal, úgymint a csütörtöki divat, pénteki pop vagy a szombati klasszikus. Karácsonyig minden vasárnap 17 órától gyermekkórus énekel a Gresham-palotában.

Nyitvatartás:
hétfő–csütörtök: 13:00–20:00
péntek–vasárnap: 11:00–21:00