Azon túl, hogy egy csomó hely kutyabarát hely van a városban, már arra is van megoldás, hogy biztonságban legyenek a kedvenceink, ha bemegyünk valahova vásárolni, vagy ha arról van szó, akkor egy jótékonysági akció keretein belül kézműves biocsontot is vehetünk nekik. Bemutatjuk a két legjobb, új kutyás kezdeményezést, amelyek ékes bizonyítékai, hogy Budapesten jó dolog ma kutyának lenni.

KutyaparkolóAz egyik legnagyobb probléma, ha az embernek kutyája van az, hogy a hivatalosan kutyabarát helyeken kívül nem igazán vihetjük be sehova a kedvenceinket, márpedig adódhat úgy, hogy be kell mennünk valahova vásárolni vagy elintézni valamit. Erre talált megoldást az Eb Ovo segítségével fejlesztett kutyaparkoló. A kutyaparkolo.hu által fejlesztett projekt humánus, kényelmes és praktikus megoldást nyújt az égető problémára: a dolog tulajdonképpen egy zárható, naptól és esőtől védett, valamint a megszökést és az elrablást is kiküszöbölő „ketrec”, ami annyira high tech, hogy ultrahangos kullancs- és bolhariasztóval, továbbá itatóval is fel van szerelve.

A kutyaparkoló ötletét a tervező szerint az IKEA áruházlánc három évvel ezelőtti, németországi megoldása ihlette. Akkor a bútorgyár a kölni áruháza előtt rendszeresített raklapokból és műfűből készült kutyaparkolót. A budapesti megoldás azonban túlmutat elődjén: ebbe akár nagytestű kutyák is beférnek, illetve kutyabarát anyagból is készülnek. A kutyaparkoló használata ingyenes, a gazdáknak mindössze annyi a dolguk, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy tisztán hagyják ott a helyszínt. Mivel ez egy szolgáltatás, ezért a karbantartást a kutyaparkolo.hu végzi. Egyelőre béta verzióban fut a projekt, de remélik, hogy sok áruházlánc csatlakozik majd hozzá. A jövőben olyan alkalmazást is akarnak fejleszteni, amelynek a seítségével vásárlás közben is figyelemmel kísérhetjük a kennelben lévő kutyánkat.Basic BoneNem csak az embereknek jár a gasztroforradalom, az egészséges, kézműves rágcsálnivaló a kutyákat is megilleti, ha már szavazati jogot egyelőre nem kaptak. A Basic Bone egy olyan kutyacsont, amely nem csak ennivaló, hanem szociálisan szorosan kötődik Budapesthez: egyrészt népszerű kávézókban lehet hozzájutni (egyelőre Addicted2Coffeine, La Nube), másrészt pedig minden megvásárolt csont után egyet egy menhelyi kutya kap meg.

A projektet egy menhelyikutyus, Gerda ihlette, akiről hamar kiderült, hogy a múltjából adódóan súlyos viselkedésproblémákkal, illetve némi súlyfelesleggel is küzd - emiatt bele kellett kezdeni a komoly diétába, amit tudatosan kellett összeállítani. Jelenleg 3-féle ízben kapható a csont: zabos-banános, ami állítólag megnyugtatja a kutyákat, sajtos-petrezselymes, ami friss leheletet biztosít, illetve tökös-kurkumás, amely gyomornyugtató hatással rendelkezik. A dolog annyira egészséges, hogy egyébként macskák és emberek is fogyaszthatják.

A cél az, hogy az összes kutyabarát kávézóban, étteremben, boltban és munkahelyen jelen legyen a Basic Bone, hogy összehozzák az állatokat a potenciális gazdikkal. Ráadásul a csapat a restaurant day-re is készül majd egy kutyaétteremmel.