Borozás és whisky-zés az alkoholtartalmú italok kedvelőinek, egyenjogúság és választójog a nőknek, jungle rock and roll a bulizóknak, James Arthur az X-Faktor rajongóinak. Ez a hétvége.

Csütörtök
A Graphifest elnevezésű rendezvényt az Arany Rajzszög Társaság (ART), a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) és a Design Terminál közösen, immáron 9. alkalommal rendezi meg. A kiállítás a két szakmai szervezet, az ART által meghirdetett 14. Aranyrajzszög Díj, valamint a MATT által kiírt „Kép-Regény-Hős” című pályázatokra beérkezett munkákból nyújt válogatást.

Tudjuk, hogy egy férfi gyerekkorában az első 40 év a legnehezebb, nem könnyű ugyanis egyszerre komolynak lenni, titkon pedig arra vágyni, hogy műanyagfigurákkal játszhassunk egy kemény munkanap után. Véletlenül tudunk egy helyet, ahol ezt bárki megteheti: a múlt héten nyílt HammerTime Café egy terepasztalos társasjátékra, vagyis wargame-re épülő közösségi hely, ahol ehetünk, ihatunk, és a játék mellett meg is vásárolhatjuk például a híres Warhammer univerzumba tartozó játékokat. A dologra annyira könnyű rákattanni, hogy mi már meg is tettük.

Új rendezvénnyel jelentkezik a Tokaj Grand, a Kékfrankos MOST!, a PezsgőSzalon, az OlaszrizlingOktóber és a BordóBlend szervezője. A Winelovers Afterwork elnevezésű program először november 5-én, a Brody Studiosban várja a borszeretőket. A rendhagyóan hétköznap tartandó esemény célja, hogy összehozza a munkatársakat, barátokat egy könnyed, mégis tartalmas, munka utáni borozásra egy izgalmas helyszínen.

November 5-én három elbűvölő énekesnőé lesz a főszerep a
Club 202-ben: a holland Delain tér vissza, méghozzá honfitársuk, Annekevan Giersbergen oldalán, aki ezen az estén a Gentle Storm albumot mutatja be zenekarával. Az estét a finn AmberianDawn koncertje nyitja.

Az európai dubszíntér egyik legismertebb zenekara, a lyoni HighTone sok-sok évvel ezelőtt járt már az A38 Hajón. Az elektronikát sötét, visszhangos ütemekkel, afrikai ritmusokkal ötvöző együttes idén visszatér, hogy kontinensturnéján tavaly megjelent hatodik lemezét mutassa be.
Péntek

A NØ – Skandináv Női Fesztivál” apropóját az adta, hogy a dán nők 100 éve kaptak szavazati jogot. A fesztivál nemcsak a női egyenjogúság és a választójog, hanem szélesebb értelemben véve is a nők körül forog: elsősorban a mai, 21. századi nőkkel, női sorsokkal foglalkozik, némi történelmi kitekintéssel. A sokszínű program skandináv vendégelőadók előadásait, filmvetítéseket, író-olvasó találkozókat, felolvasó színházat, skandináv kvízt, gasztroprogramot, divatbemutatót, kerekasztal-beszélgetéseket, skandináv bulit skandináv női DJ-vel, esszé- és fotópályázatot, kiállításokat és skandináv könyvvásárt foglal magában.A junglerockandrollt játszó Fran Palermo a nyári fesztiválszezon után visszatér a fővárosi éjszakai életbe. A legutóbbi telt házas lemezbemutatójuk után először lépnek fel ismét klubszínpadon. Ráadásul a májusban megjelent nagylemez után a november 6-i akváriumos koncerten egy új számot is eljátszanak.

Új bár nyílt szeptemberben alig pár lépésnyire a Kazinczy–Dob utca saroktól, viszont a szokásostól eltérő módon itt nem a trendi, nagyvárosi koncepció vagy a menő dizájn a fő vonzerő. A Basic Bár neve igencsak beszédes, hiszen olyan szimpla italozóról van szó, ahová tényleg bárki betérhet egy-két körre anélkül, hogy kívülállónak érezné magát. De kár lenne ennyiben hagyni a hely méltatását, ugyanis az egyszerű külső impresszív kínálatot rejt olcsó, ám kiváló budapesti kézműves sörök formájában.

A norvég Shining idén járt már Budapesten, az A38 szervezésében a Barba Negra Clubban, Devin Townsend előzenekaraként. A súlyos és zseniális „fjordcore-formáció” ősszel visszatér, ezúttal az A38-ra, hogy megmutassa, milyen is az igazi, kompromisszumok nélküli jazzpunk.

Az Orchestre de Paris majd fél évszázada meghatározó szereplője a francia és a nemzetközi zenei életnek. A megalapítása utáni években Charles Münch, Herbert von Karajan és Solti György alakította az együttes arculatát olyanná, amilyennek ma is ismerjük. Az észt-amerikai Paavo Järvi a nyolcadik karmester, aki vezetőként szerződött a párizsi székhelyű együtteshez: 2010 óta tölti be az első karmesteri tisztet. A zenekar különleges zenéket választott budapesti koncertjére, amelynek közreműködője napjaink egyik legkiválóbb gordonkaművésze, Sol Gabetta.

Szombat

Érdemes néha megéhezni a belvároson kívül is, ugyanis egész izgalmas dolgokra bukkan az ember, ha hajlandó néhány metrómegállóval maga mögött hagyni a megszokott utcákat. Mi a Tűzoltóutcában, a Klinikáktól nem messze ültünk be egy thai étterembe. Mivel ritkán eszünk Thaiföldön, ezért nem tudjuk eldönteni, hogy mennyire autentikusak a Chang Bistro & Bar fogásai, az viszont tény, hogy az ételek nagyon rendben van, az árak is elfogadhatóak, a hely pedig elég megnyugtató ahhoz, hogy evés közben egy kis tudattisztítás is beleférjen.

Az 5. Whisky Show még szebb környezetben, még több kiállítóval várja a 18 év feletti whiskyrajongókat és a finom dolgokra nyitott érdeklődőket. A legkiválóbb skót kevert és malátawhiskyk, az ír és amerikai whiskey-k, valamint a kanadai, japán és egyéb „egzotikus” whiskykülönlegességek gyártói és hazai forgalmazói teremtenek alkalmat arra, hogy a vendégek rengeteg márka és évjárat italait megkóstolhassák, megvásárolhassák.

A Legion Metalfesten a magyar underground bandáiból 15 fog fellépni 3 teremben. A november 7-i esemény főként 2 stílustengely köré fog építkezni. Például lesz a szokásosnak mondható extrém/modern vonal, ahová a fesztivál legismertebb bandáján, a Watch My Dyingon kívül az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő OmegaDiatribe, a már az új lemezére készülő LostContinent, az Akela gitárosát is magában foglaló és manapság a Meshuggah dallamosabb verziójaként értelmezhető Horda is tartozik.

James Arthur november 7-én a budapesti Papp László Sportarénában ad koncertet. A brit X-Faktor 2012-es győztese most lép majd fel elsőként Magyarországon. Az egyedi feldolgozásban tálalt régi és új dalok mellett a világhírt számára meghozó Impossible című slágert is elénekli majd.A zenei utazását jazz-zenészként kezdő svájci Jojo Mayer egészen fiatal korában barátkozott össze a dobokkal, 18 évesen pedig a MontyAlexander formáció tagjaként az összes jelentősebb jazzfesztivált bejárta. A kivételes tehetségű dobos aztán meglepő módon a drum ’n’ bass és a jungle vizeire evezett, a három, egymástól egészen távol álló műfajt pedig olyan mesterien vegyíti, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. A törzsi dobzenében is jártas Mayert jelenleg a világ egyik legjobb dobosaként tartják számon – meggyőződhetsz róla szombaton az Akváriumban.

A másfél évvel ezelőtti budapesti bemutatkozását követően ismét vendégül látják a Corvintetőn Palemant, aki nemrég végzett jazzdobosként egyetemet, de ami még fontosabb: fiatal kora ellenére már a világ számtalan pontján és egyre nagyobb gyakorisággal terjeszti a UK Techno és Bass általa (is) képviselt sötét és mély vonalát.
Vasárnap

Vannak olyan adrenalinfüggők, akiknek évszaktól függetlenül egész évben szükségük van a sportolás adta energialöketre, és még a téli időjárás sem állíthatja meg őket. Megmutatjuk, hol találod a főváros legjobb beltéri mászófalait, íjászlőtereit, tenisz- és squashpályáit és egyéb beltéri sportlehetőségeit, hogy a nagy hidegben se kelljen lemondanod az aktív megmérettetésről.

Közös bennünk, hogy szeretünk jókat enni-inni, és még boldogabbak vagyunk, ha ezt közösségben tehetjük. A Kajahu ilyen szempontból tökéletes választás, hiszen világos, designos és tágas térben fair dining vonalat képviselnek, vagyis rövid idő alatt és korrekt áron varázsolnak az asztalra minőségi ételeket. A hely másik fontos ismertetőjegye, hogy kreatív megoldásokkal kovácsolnak közösséget: ott van például az „aki kapja, marja” alapon kölcsönvehető szelfipálca vagy az asztalba épített chat funkció, amelyen bárki rápötyöghet egy „Na, mi a helyzet?”-et a szomszéd asztalnál ülőre.

Próbáld ki bármikor!

A hazai jazzélet egyik legjelentősebb formációja, a TrioMidnight 25 esztendős idén. A 25. évet záró budapesti hangversenyen Harcsa Veronika, az egyik legsokoldalúbb és legismertebb magyar énekesnő lesz a vendégük, akivel nem adtak még eddig közös koncertet.