A földszinten bevásárolsz a hétvégi vendégséghez, fent az emeleten pedig bedobsz egy lán…ja nem, egy pho levest, vagy egy sóletet, egy tagliatelle-t, kolbászos tölcsért, világbajnok kakaós csigát, mostantól pedig steamboo-t és ölnyi rántott husikat is falatozhatunk itt. Megnyitott ugyanis Szabó Győző Steamboo-ja és Bíró Lajos Buja Disznó(k) névre keresztelt malacos étkezdéje is. Ott tartunk, hogy gyakorlatilag egy héten keresztül tudnánk a piacon ebédelni, anélkül, hogy duplázni kéne valamiből.

Steamboo

Különböző, a Piacon rendezett események keretein belül, továbbá a Street Food Show-n is találkozhattunk már az aranyos kis "szaloncukrokkal", ám most eljött az idő, hogy fix helyen, akkor ízlelgessük az egészséges gőzölt batyukat, amikor csak akarjuk. A név jól cseng, az üzlethelyiség egyszerű, de lényegre törő, és a "tiki style" sem egy szokásos kifejezés. Hiába próbáljuk magunkat mélyen beleásni a gasztronómiai terminusokba, a steamboo valahogy kimaradt eddig. Igazából annyira nem vagyunk otthon a polinéziai szigetvilág gasztronómiájában, így joggal gondolhattuk, hogy a maszkos poharakban kínált kókuszos-ananászos koktélok mellé a kis pálcikával ehető rizses finomságot kínálják a banánlevelekkel szigetelt kunyhókból. Ezt a romantikus víziót azonnal el is lehet felejteni, hiszen a 4 perc alatt gőzölt steamboo-k Szabó Győző fantáziájának szüleményei.

A népszerű színész életútja elég izgalmas, hiszen eredetileg a Képzőn végzett, csak később lett mestersége a színészet. Nyírbátorból származik, ahol édesanyja mellett sok konyhai kunsztot ellesett: szeretett például focizás helyett csigatésztát készíteni, vagy azt figyelni, hogy miként fűszerezi édesanyja a nyírségi fogásokat. Felnőttként később kamatoztatta tudását: ügyes és találékony vendéglátó hírében áll. Egy nagy baráti vacsora alkalmával sushi volt a tematika, ám a japán rizses étel egyik fő alkotóeleme, a nori lap hiányzott otthonról. Győző azonban nem akarta, hogy a keleti ízekre beállított barátai csalódjanak, így egy új metódussal készített pálcikával ehető falatokat. Az alga lap nélkül gyúrt lényegében nigiri alapokat, ezeket ízlés szerint pakolta meg halakkal és egyéb hozzávalókkal, majd oldalukra cukkinit tapasztott. Az így elkészült falatok rizspapírba kerültek, szaloncukor formára hajtotta őket és autentikus, emeletes bambusz párolóedényben ressre készítette őket. A nori hiányából tehát megszületett egy új dolog, amit steamboo-nak kereszteltek, hiszen a szót még senki sem használta.

Régi álom vált valóra azzal, hogy fix helyen, street food helyet nyitott Szabó Győző, segítségül pedig jó barátját, a Sophie & Ben Bistróból ismert Tatár Györgyöt hívta. Rengeteg előkészület, próbafőzés és kóstolás után 2015 októberében pedig megnyitottak. Mikor náluk jártunk, háromféle steamboo-t ízleltünk: lazacosat, shiitake gombásat és csirkéset. Különböző szószok is járnak a batyuk mellé, melyek összeállítás után éppen 4 perc alatt készülnek el. A vendég rendelés után egy kis timert kap, hogy miután letelt az idő, azzal visszatérve váltsa ki az ételt. A batyuk frissek, a feltétek roppannak, a rizs ízes és nem tolakodó, még akkor sem, ha eleve ízesített és nem natúr sushi rizzsel dolgoznak. Pálcikával nehéz enni őket, hiszen a nigirinél nagyobbak és a feltétek is lepottyanhatnak, de annyi baj legyen! Megtudtuk, hogy legalább 40-50 ízt kísérleteztek már ki, de ugye a lehetőségek végtelenek.A buja Disznó(k) megnyitójára például angolszalonnás-polentás verziókkal készültek. 370 forintot kérnek el egy steamboo-ért, amiből kellemes jóllakottságot körülbelül 4 darab okoz. Elnehezedni nem fogunk, a komponensek nem terhelik a gyomrot, a szuper, Mahung-fejlesztésű alkoholmentes gyömbérsörökkel pedig feltehetjük a pontot az i-re.

Steamboo Facebook
Nyitva tartás:
Hétfő-Péntek: 11:00-18:00
Szombat: 11:00-16:00Buja Disznó(k)

Mikor életünkben először jártunk a Séf utcájában, Bíró Lajos első street food helyén, már akkor pedzegették nekünk, hogy eljön majd az idő, mikor egy közeli helyen csak disznóságokkal etetik majd a népet. Azon belül is leginkább magas minőségű, csodás és óriási rántotthúsokkal. Mert nincs az a magyar ember, aki ne szeretné a roppanós, aranybarna bundás, omlós húsú schnitzelt, amit vegyes köret helyett a Buja Disznó(k)-ban hagymás burgonyasalátával kínálnak, valamint ízletes és gyönyörű kenyérrel. Tényleg, rég láttunk olyan pofás kenyereket, mint a Buja megnyitóján.

A rántott húsok extra sertéshúsból készülnek, abból a fajtából, aminek nincs zavaró mellékíze, hanem siklik benne a kés és csukott szemmel kell fogyasztani. Megkínálva egy kis citrommal, valamint a burgonyasalátába tunkolva, ráadásul a piacon – jó választás (2100 forint). A baráti megnyitón jártunk, de azért körbementünk a helyen, melynek pultjában egy óriási "kádban" készülnek az A4-es lapnyi húsok. Tényleg óriásiak és vajpuhák lesznek. A menün még találkozhattunk szalontüdővel (1700 forint) és a némileg bizarr kinézetű abált disznóorral is (1400 forint). Persze az október 21-én nyitó Buja Disznó(k) fel fogják vonultatni a sertéshús színe-javát, a fültől a körömig, és mindig lesz vasárnapi rántott hús – hétfőtől szombatig. Vegetáriánus barátainkkal kerüljük el nagy ívben, húsevő ismerőseinket viszont ne fosszuk meg az élménytől és disznólkodjunk egyet!