A régi Országház és a Magyar Nemzeti Múzeum közelében, a Palotanegyednek és mágnásnegyednek is nevezett terület szívében találjuk a család rezidenciáját. Hamarosan megkezdődik a Múzeum utcai díszes neobarokk együttes átfogó, állagmegóvó felújítása. Fotósunk még a rekonstrukció megkezdése előtt látogatott el az épületbe.

Gróf Károlyi István országgyűlési képviselő és felesége, Csekonics Margit 1891-ben adott megbízást a családi rezidencia megtervezésére Ferdinand Fellner és Herman Helmer bécsi székhelyű irodája számára.

Az építészpáros számos historizáló középületet tervezett az Osztrák-Magyar Monarchia területén. Elsősorban a színházépítés specialistáinak számítottak, számos kísérletet végeztek és technikai újításokat vezettek be a színháztüzek megfékezésére, a tipizált épületek alacsonyra viszonylag szorítható költségei népszerűvé tette őket a megbízók körében. Olyan épületeket terveztek, mint a bécsi Volkstheather, a pesti Vígszínház, a szegedi és a kolozsvári Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház. Színházépületeik mellett szép számmal terveztek palotákat, villákat, bérházakat, hoteleket és áruházakat elsősorban Bécsben, továbbá Karlsbadban (Karlovy Vary), Grazban, Semmeringben vagy épp Budapesten.

A neobarokk homlokzatú palota elegáns, kis angolos hatást mutató enteriőrje számos nagyszabású arisztokrata bál helyszíne volt. Az impozáns hall legérdekesebb része a Thék Endre műhelyében tölgy- és hársfából faragott körlépcső.

Az épületben több helyen találkozni a korszak másik jelentős műiparosa, Jungfer Gyula által készített díszrácsokkal és lámpákkal. A két művész-iparos a korszak legjelentősebb épületeinek, egyebek között az Országház és az Operaház díszítésében is részt vett.

Az emelten találjuk az egykori táncestek színhelyeként szolgáló 300 fős Bálteremet, melynek Lotz Károly által festett, drámai hangvételű mennyezetfreskója Bacchus diadalmenetét ábrázolja. A terem napjainkban konferenciáknak, esküvőknek és báloknak ad otthont. A kisebb, úgynevezett Csekonics teremben 100 fő foglalhat helyet az itt megrendezett sajtótájékoztatók, partnertalálkozók, állófogadások alkalmával.

Az épületnek a grófi pár halála után szép számú tulajdonosa volt. Működött itt többek között a francia és a svéd nagykövetség is, az ötvenes években, az Országos Műszaki Könyvtár beköltözése után a rokokó tánctermet jelentősen átalakították.Mint a közelmúltban publikussá vált, hamarosan megkezdődik a Múzeum utcai együttes átfogó, állagmegóvó felújítása, melynek keretében sor kerül az épület teljes körű felmérésére, a műszaki és műemléki kutatások elvégzésére és a történeti dokumentáció elkészítésére is.