Minden budapesti jól ismeri a kisboltoknak azt a nem rendeltetésszerű használatát, amikor a helyiek kutyasétáltatás, vagy szemétledobás címszó alatt valójában a banános dobozokon ülve isszák a sört. Ezt az életérzést fejlesztette tovább berlini mintára a Jászainál nyílt Medi a b c, amely amellett, hogy delikátbolt, egy iszogatós, beszélgetős találkahely is akar lenni. A kínálat még nem teljes, a hangulat viszont már alakul.

A Jászai Mari tértől néhány lépésre nyílt egy delikátbolt, ami önmagában még nem lenne hír, az viszont igencsak említésre méltó, hogy a helyet, arra tervezték hogy alapélelmiszerek árusítása mellett, egy iszogatós, beszélgetős gyülekezőhely funkciót is betöltsön. A németeknél ezt a jelenséget “spätkaufként” ismerik, ami nagyjából éjjelnappalit jelent, és kint általában ezekben az egységekben sörözgetnek a helyiek esténként.

Az egy hónapja nyílt üzlet külsőre nem mutat sokat: a polcokon a szokásos árukészletet látjuk: van pékáru, tej, húsok (pl.: szürke marha), Cserpes-tej, üdítők és kézműves sörök, a szellemiségében viszont mindent megtesz, hogy Budapesten is meghonosítsa a késő bevásárlás mellett/helyett történő szocializálódást. Erre egyelőre csak a bejárat melletti könyöklőnél lógó sörnyitó utal.

Hogy a népszerűsítési akciót pontosan hogyan képzelik el, arra nem kaptunk konkrét válaszokat, de megtudtuk, hogy terasznyitással, speciality kávés programokkal, folyamatos zenével és mindig remek hangulattal szeretnék elérni a célt. Ehhez viszont le kell rázni a korábban ugyanebben az üzlethelyiségében működő kisbolt hírét, és nem mellesleg még egy állandó kézműves péket is találniuk kell.

A családi vállalkozásként működő Medi a b c-ben szerintünk nagy lehetőségek vannak, reméljük képes lesz teljesíteni a küldetést, amivel akár egy kisebb mozgalmat is elindíthat. Az éremnek persze mindig két oldala van: nem tudni, hogy a budapestiek mennyire állnak készen arra, hogy romkocsmák helyett egy delikáteszüzletben találkozzanak munka után.

Medi a b cCím: 1137 Budapest, Jászai Mari tér 3-4
Facebook