Bár Budapesten rengeteg izgalmas dolog történik, érdemes néha kinézni a város határain túlra is, ugyanis néha onnan indulnak el a legígéretesebb kezdeményezések. Ez a helyzet a Nopackkel, az ország első csomagolásmentes üzletével, amely a Budapest vége tábla után egy kicsivel, Budaörsön nyílt meg. Az üzletben zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket, aszalt dolgokat, illetve péktermékeket is lehet kapni, viszont a dobozt, amelyben elvinnénk a vásárolt árut, magunknak kell biztosítanunk.

2015. szeptember 30-án nyílt meg Budaörsön a Nopack, az ország első csomagolásmentesüzlete. Ez azt jelenti, hogy amit itt megveszünk, annak elszállításáról magunknak kell gondoskodnunk.

Az ötlet a szeméttermelés igen elkeserítő számadatainak ismeretében született meg: Magyarországon egy ember évente átlagosan 100 kilogramm csomagolóanyagot dob a szemétbe, és 200 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel. Az pedig nagyon sok.

A felelősen és etikusan működő üzlet mindent megtesz, hogy ne rajta múljon a közelgő világvége, de nemcsak a környezetre figyel oda, hanem a vevők igényeire is. A Nopack zöldségekkel, gyümölcsökkel, magvakkal, fűszerekkel, természetes kozmetikumokkal, lekvárokkal, tésztákkal, péktermékekkel, illetve kávékkal kereskedik, extra szolgáltatásként pedig környezetbarát dobozokat is árul.

Természetesen az áru mindig megbízható forrásból származik, és kiváló minőségű, ezenkívül pedig a bolt berendezése is újrahasznosított.

Azt is kiemelten fontosnak tartják, hogy az ember csak annyit vegyen valamiből, amennyire ténylegesen szüksége van, illetve egy környezetbarát közösségi térként is szeretnének funkcionálni, ahol az emberek megoszthatják egymással az ötleteiket és az olvadó sarki jéggel kapcsolatos aggodalmakat. Szerencsére a Nopack csapata megoldásokkal is szolgál: az egyik ötletük most éppen az, hogy a helyi óvodásokkal fákatültetnek majd, hogy így mutassanak jó példát a következő generációnak.

Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudni, abban viszont reménykedünk, hogy Budapesten is nyitnak majd egységet. Ez pedig egyáltalán nem valószínűtlen, hiszen hamarosan egy Nopack franchise-rendszert szeretnének létrehozni, amelyhez eddig már 42 érdeklődő jelentkezett, akik között külföldiek is akadtak.

noPack

Cím: 2040 Budaörs, Szabadság út 88.


Facebook