A Szigetnek minden évben a sör mellett az egyik legnépszerűbb itala a színes vödrökben kevert koktél, amelyet hosszú szívószállal a földön ülve, lehetőleg vadidegenek társaságában a legtrendibb fogyasztani. Utánajártunk, hogy miért olyan menő ilyet kérni a pultnál, illetve csináltunk egy alapos tesztet is, hogy megtaláljuk a fesztivál legjobbját. Bebizonyosodott, hogy egy így kért cuba libre csodákat művel mind az ismerkedés, mind pedig az új barátság kimenetelét tekintve.

A vödröskoktélosok a Sziget egyik kardinális archetípusai, akik, úgy tűnik, mindig a legboldogabbak: általában nagyobb társasággal vannak, jól láthatólag kellemesen ittasak, és a koktélmennyiséget tekintve valószínűleg elköltendő pénzük is van bőven. Elhatároztuk, hogy megfejtjük a koktélok titkát, és megtudjuk hol lehet a legjobbat kapni a fesztiválon.

A küldetés teljesítése szerencsére nem volt nehéz. Alig 2 percnyire a bejárattól bele is futottunk az első nagyüzemben vödröző vendéglátóipari egységbe, a Wonderlandbe (A 38 mellett, a térképen a 32-es): itt állítólag reggeltől estig pörögnek a vödrök, a délelőtti napsütésben a mentás limonádé a legnépszerűbb, a délelőtti órákban viszont már különböző alkoholos italok is belekerülnek. Mint megtudtuk, a legtöbben Cuba Libre-t kérnek, a lányoknál a Mojito megy a legjobban, de TequilaSunrise is előfordul szép számmal.

Pénzügyi szempontból egyébként majdnem mindegy, hol vásárolunk, a Szigeten a fix árak miatt az árkülönbség csak minimális: a másfél literes koktélokból egy Mojito 4500 Ft-ba (10cl alkohol), a 2 literes verzió 7000 Ft-ba (16 cl alkohol) kerül. A CubaLibre ugyanezen az áron fut, a legdrágább viszont a LongIsland, amelyből 1.4 liter 9000 Ft-ba (6cl rum, 6cl vodka, 6cl gin, 6cl tequila) kerül, a 2 literes változata pedig 12 000 Ft (8cl rum, 8cl vodka, 8cl gin, 8cl tequila).

Ha matekozunk egy kicsit, akkor jól látszik , hogy a legdrágább éri meg a legjobban, ha a hatásra megyünk, ez esetben ugyanis 6,4 felest kapunk a vödörbe, míg a legolcsóbbnál csak kettőt, az árkülönbség viszont csak 2,7-szeres.

Vannak persze vödrökre szakosodott helyek, például a koktél-kultúra fészkében a Nagyszínpad előtt: itt a HappyBucketban például pálinkás változatokat is kérhetünk, 4500Ft/1,4l, illetve 5600/2l áron, ami elég kedvező ajánlat, persze ha több alkoholt kérünk bele, akkor ezek is változnak, és végül ugyanott tartunk majd. A szintén közeli Zenben is nagyon mennek ezek az italok. Az árak szintén az előbb kalkuláltak szerint működnek, viszont itt van az egy négyzetméterre jutó legtöbb földön koktélozó ember a környéken, és az is biztos, hogy itt volt az egyik legjobb a keverésünk.

Ahol még nagy koncentrátumban fordulnak elő vödörlelőhelyek, az a sziget északi oldalán található főút, ami viszont nagyobb százalékban szól az ételekről, ezek mellé pedig, legalábbis egy olasz társaság szerint, nagyon jól passzol egy vödörnyialkohol.

Fontos, hogy ha vödörvásárlásra adjuk a fejünket, akkor figyeljük a pultos kezét: a lényeg az, hogy vajon megpróbálják-e kispórolni az alkoholt azért, hogy a várt hatás hiányában visszamenjünk még egy vödörért, vagy becsületesen megitatnak-e a pénzünkért cserébe.

Több vödrösfesztiválozóval is beszélgettünk, és csak néhány negatív történetet hallottunk: egy francia fiatalember szerint például az egyik helyen (sajnos nem emlékszik, mert már előtte sokat ivott) szinte egyáltalán nem raktak bele alkoholt és ezért külön szólni kellett, egy osztrák lány pedig azt állítja, hogy a pultos fiúkra csak mosolyogni kell, és rögvest meglódul a kezük, amikor a vodkát töltik.

Vödrösitalból egyébként két embernek átlagosan 2 elég ahhoz, hogy nagyon jó legyen a hangulata, viszont mindenkinek rossz szokása errefelé, hogy körbekínálgatja az ismerőseit és a környéken lógó idegen, de szimpatikus fesztiválozókat, így az elfogyasztott vödrök száma 2 emberenként átlagosan 4. Ez személyenként átlag úgy 12-13 ezer forintot jelent alaphangon egy estére, ami soknak tűnik, de a Szigeten akár még költséghatékonynak is nevezhető, ha az ár-élmény arányt vesszük alapul. Akkor pedig már megéri, mert egy vödörrel sokkal könnyebb ismerkedni, sokáig lehet iszogatni és beszélgetni, és még jól is néz ki. Mondjuk ki, csajozós.

Az fesztivál területén való eligazodásban a Sziget térkép segít.