A budapesti KOMOD divatmárka tökéletes időzítéssel egy, kifejezetten a fesztiválszezonra szánt szupercsillogós fényvisszaverő fejpánttal egészítette ki nyári Flash Like a Hero kollekcióját. A vagány kiegészítőt ütős kampánnyal vezették be, sőt – az optimális felhasználást elősegítendő – használati útmutatót is mellékeltek hozzá. Megkerestük a márka két alapítóját, Lévai Zsófiát és Veszprémi Gabriellát, akiket nem csupán a friss kampány hátteréről, de a cégről és a Je Suis Belle-lel közös munkáról is kifaggattunk.

We Love Budapest: Kezdjük a névválasztással. Hogyan merült fel az egykor kifejezetten ruhák tárolására szolgáló komód márkanévként?Lévai Zsófia: A márkát eredetileg többen alapítottuk, s úgy éreztük mindegyikünk elég határozott egyéniség, s ezt úgy fogalmaztuk meg magunknak, hogy mindegyikünk egy-egy fiók egy virtuális komódban, amely tulajdonképpen maga a márka. Egy képzeletbeli bútor, amely összefog, és segít rendszerezni minket és az ötleteinket.

WLB: Jelenleg duóként működtök, s nem csupán ruhákat, de táskákat is terveztek. Hogyan osztjátok meg egymás között a munkát?

Lévai Zsófia: Gabi két év múlva diplomázik a MOMEbőrszakán, ő viszi a táskás vonalat, én pedig közgazdászként végeztem, de jó ideje foglalkozom ruhatervezéssel, ezért a ruhákért én felelek, bár közösen tervezzük azokat is. A divatiparban szokásos menetrendhez igazodva félévente jelentkezünk új kollekcióval, amely alapját, inspirációját sokszor Gabi egyetemi projektfeladatai jelentik. A hosszas kutatómunka során megszülető alapgondolatokat fejlesztjük, formáljuk a KOMOD stílusához.

Egyelőre a design menedzseri, marketinges és egyéb feladatokat is mi végezzük, sőt engem a ruhatervezés mellett például a fotózás is nagyon érdekel. A legújabb FlashHERO kampányunkat is én fotóztam, ami azért volt érdekes, mert a képek elkészítése mellett a vizuális világot is én terveztem.

Veszprémi Gabriella: Az időnk nagy részét a műhelyben töltjük, s próbáljuk optimalizálni a rengeteg feladatot ami a márka építésével jár. Elértünk már arra a szintre is, hogy gyakornokokat tudunk fogadni, ami nem csupán a mi munkákat segíti, de az ő fejlődésüket is szolgálja..
WLB:

Nagyon határozott stílusban dolgoztok, a márkának már most határozott karaktere van, s annak ellenére, hogy más és más jegyzi a ruhákat és a táskákat, az összkép mégis egységes. Ehhez nem csupán tökéletes egymásra hangoltság, de jó adag fegyelem is szükséges. Én úgy látom nagyon tudatosak vagytok, valóban így van?


Lévai Zsófia: Igen, már a kezdetektől egy üzletileg is sikeres márkát igyekszünk építeni, amelynél nemcsak a termékek, de a márka maga is koherens. Tulajdonképpen a saját korosztályunkhoz szólunk, azoknak tervezünk, akik bevállalósak, s ha a hétköznapokban nem is, de alkalmanként simán felvesznek egy-egy merészebb holmit. Ugyanakkor nekünk fontos, hogy személyes történetek, élmények alapján építsünk fel egy-egy kollekciót. Ez befolyásolja az anyagválasztást és a formai megoldásokat is. Olyan matériákat keresünk, amelyek különlegesek, szokatlanok, ezért is használunk sok fényvisszaverő, reflektív anyagot. A szabásvonalaknál a geometrikus formák használata a jellemző, sokszor dekonstruálunk, azaz szétszedünk, majd másképp újra összerakunk egy-egy ruhadarabot.

Veszpérmi Gabriella: A kollekciók összeállítása is nagyon tudatos, hiszen „lookokra” bontva gondoljuk végig az egész kollekció ívét. Szem előtt tartjuk az adott öltözéken belül a ruha és a táska közötti harmóniát, mégpedig úgy, hogy a hangsúlyokat mindig máshova helyezzük.. Nálunk a táska nem kiegészítő, hanem az öltözék egyenrangú társa. Hol az egyiken van a fókusz, hol a másikon. Egyébként is, azt látjuk, hogy hosszabb időbe telik megszerezni a magyar nők bizalmát, viszont ha megszeretnek egy fazont, akkor abból szinte folyamatosan van utánrendelés. Én ezt kifejezetten szeretem, mert sokszor elfogy az eredeti alapanyag, s csak másból tudom megvarrni az új darabokat, s ha látom a táskát az utcán, azt is meg tudom mondani, mikor készítettem.

WLB:

A KOMOD kollekciók mellett már három táskakollekciót készítettetek a Je Suis Belle számára. Hogyan kezdődött ez az együttműködés?


Veszprémi Gabriella: A Gombold Újra! pályázaton nyert díj része volt egy közös kollekció megvalósítása, s mivel engem mind a ketten – Dévényi Dalma és Kiss Tibi, a márka tervezői – tanítottak az egyetemen, így elég gördülékeny volt a munka. Az első közös szériánk, az alumíniummal bevont felületű táskasorozat közös inspirációra született. Azt vizsgáltuk, hogy a férfiöltözékek, szabászati technikák milyen rétegek,, bélések használatával érik el a kívánt vizuális hatást. Ennek a kutatómunkának az eredményeként készültek el ezek a táskák, amelyek a sok-sok rejtett részlet mellett azért érdekesek, mert a használatból fakadó gyűrődések, törések egy új réteggel gazdagítják őket. Az első sorozat annyira jól sikerült, hogy azóta is dolgozunk együtt. Az idei nyári daraboknál olasz inspirációra hagyatkozunk, de készen van már az előttünk álló télre kigondolt, elképesztően puha szőrkollekció is.

WLB:

Az aktuális nyári kollekciót, a FlashHERO-t már messziről fel lehet ismerni. Mi volt az inspiráció?

Lévai Zsófia: A nyaralással, a fesztiválszezonnal és a teljes kikapcsolódással együtt járó felszabadult életérzést szerettük volna közvetíteni, mindezt sportos és laza kontúrokkal, természetes összetételű matériákkal és fényvisszaverő mintákkal. Szabad és friss darabok ezek, elegáns anyagok és sportos fazonok egyedi keveréke. De ezeket a felületeket tudatosan funkcionálisan helyeztük el, szem előtt tartva a formai megoldások kialakításánál az anyagban rejlő vizuális lehetőségeket. A fényvisszaverő felületekben azt szeretjük a legjobban, ahogyan a fény hatására megváltozik, éppen úgy mint ahogyan minden nő képes átalakulni, vibrálni, s olykor akár hőssé is válni. A ruhák éppen ennek az átváltozásnak a lehetőségére játszanak rá, hiszen ahogyan változik a fény, úgy változnak a kollekció darabjai.

Veszprémi Gabriella: A ruháink nagyon jól mutatnak olyan közegben, ahol fontos szerep jut a fényeknek, éppen ezért is viselik szívesen énekesnők a színpadon. Rendszeresen dolgozunk együtt Bocskor Bíborkával a Magashegyi Undergroundból, HerrerSárival a MaryPopkids énekesnőjével, de Marge is többször lépett már fel KOMOD szettben.

WLB:

Ha már a zenénél tartunk, nyakunkon a fesztiválszezon, s ti egyetlen kiegészítőre építettétek a FlashHERO festival edition kampányt. Honnan jött az ötlet?

Veszprémi Gabriella: Korábban is dolgoztunk már a Mary Popkids zenekarral, s a Runaway című számuk klipbemutatójára – amelynek a keretsztorija egy számháború – készítettük a közönség számára kiosztott fényvisszaverő fejpántokat. Annak akkora sikere volt, s annyira jól mutatott a sötétben, hogy ezt az élményt és látványt szerettük volna egy picit továbbvinni. Tulajdonképpen a nyári kollekciónkat egészítettük ki ezzel a fejpánttal, szerettünk volna egy univerzális terméket létrehozni, ami nemtől és kortól függetlenül képes a közösséghez tartozás élményét nyújtani a fesztiválozóknak.
A potenciális szuperhős fejpánttulajdonosokat egy egyszerű játékra hívjuk: Vedd fel! Vakuzz! Szelfizz! Ragyogj! Válj Hőssé!
Örökítsd meg Instán és légy részese Te is a KOMOD-ban fesztiválozók közösségnek!
#flashlikeahero