Elindult a #köszibudapest kampány, mely Budapest jellegzetes karaktereivel népszerűsíti mind a közelgő fesztivált, mind magát a várost, mely ismert színészek, zenészek, kreatívok szerint is egyre izgalmasabb és sokszínűbb. Továbbá nyilvánosságra hoztak egy meglepő kutatást is.

Minél jobban ismerjük Budapestet, annál jobban szeretjük – derült ki a Vodafone 4G Budapest Essentials városi fesztivál felkérésére készített reprezentatív kutatásból. A magyar lakosság közel egyharmada még soha nem járt Budapesten, további 27%-uk pedig csak egy-két alkalommal fordult meg a fővárosban. A fővárost jól ismerők döntő többsége (77%) viszont nagyon büszke Budapestre, és tízből csaknem kilenc válaszadó (85%) úgy gondolja, hogy a város a benne élők számára is tartogat meglepetéseket. Az előbbi adatok ismeretében talán nem meglepő, hogy a válaszadók közel fele (49%) Budapestet tartja Európa legjobb fővárosának, és sokak (40%) szerint a világ egyik legélhetőbb helye. Mások viszont úgy látják: akad még tennivaló ahhoz, hogy Európa élvonalába kerüljünk. A válaszadók közel kétharmada bővítené a zöld felületeket, és nagyon fontosnak tartja a közösségi és a kerékpáros közlekedés fejlesztését. Egyébként a legtöbb – Budapest jövőjét – illető kérdésben komoly véleménykülönbség van a fiatalabbak és az idősebbek között: a 18–29 éves korosztály 16%-a például kifejezetten hiányolja a felhőkarcolókat a város sziluettjéből, az 50 felettiek 97%-a viszont hallani sem akar a dologról.

A 30 alattiak szemében Budapest a lehetőségek városa: a 18–29 évesek 53%-a egyetért azzal az állítással, hogy a főváros kínálta lehetőségek sok olyan fiatalt tartanak itthon, akik egyébként kivándorolnának. Az idősebbek ezt is borúsan látják: csupán az 50–59 évesek negyede tarja ennyire vonzónak a budapesti életet. Akad azért olyan kérdés is, amelyben egyetértés uralkodik: a tudatos márkaépítést és a kiforrott turisztikai koncepciót szinte mindenki hiányolja. A felmérés szerint a döntő többség (86%) úgy látja: a profi Budapest-imázs kialakítása még várat magára, és sokkal többet lehetne kihozni a fővárost népszerűsítő kommunikációs kampányokból is. Minden második válaszadó szerint Budapest fejlődése elsősorban a fővárosban élő kreatív embereknek köszönhető, de ennél is többen vannak azok (56%), akik az Európai Uniótól kapott támogatásoknak tulajdonítják az eredményeket.

A felmérésben részt vevők közel kétharmada szerint Budapest egy igazi fesztiválváros, és ez a külföldiek számára nagyon vonzóvá teszi. Egy nagyszabású fővárosi rendezvény ugyanakkor a belföldi turizmus fellendítésére is alkalmas lehet. A megkérdezettek 77%-a örömmel venne részt olyan programokon, amelyeket Budapest világörökségi részén vagy egyéb különleges helyszínein rendeznek. A Budapest Essentials pedig idén még több olyan helyszínre szervezett koncertet/bulit, melyek abszolút extrának számítanak, hiszen mikor táncolhatunk fröccsel a kezünkben a Fővárosi Nagycirkuszban, a Várkert Bazárban, a Vasúttörténeti Parkban vagy a Zwack Unicum Gyárudvarban? A tavalyi vásárcsarnokos buli egy újabbat kívánt, de a Belvárosi Piacot, a Vidámparkot és a Margitszigetet is a Budapest Essentials helyszínei között tudhatjuk.

Ha pedig Margitsziget, akkor büszkén említjük a #köszibudapest kampányt is, mely a város emblematikus alakjait fogja össze. A színészek, kreatívok, művészek, zenészek, sportolók, politikusok Viszlay Márk által készített fotóit a fesztivál ideje alatt meg is tekinthetünk a margitszigeti Budapest Essentials fesztiválközpontban.

A We Love Budapest is aktívan részt vesz a kampányban, hamarosan rövid interjúkat is olvashattok egy-egy izgalmas budapesti arccal, a teljesség igénye nélkül. Addig is bemutatjuk a 27 embert, akik örömmel kapcsolódtak be a kampányba:

Adorjáni Bálint
Bánhalmi Kata
Bay Éva
Bozó Csongor
Buda Márton
Csete Manek Gábor
Éder Krisztián
Farkas Franciska
Havasi Zoltán
Hervé-Lóránth Ervin
Hitka Viktória
Hőrich Nóra Lili
Huszár Krisztián
Jordán Adél
Lakatos Márk
Matisz Nóra
Papp Regina
Péter László
Rainer Zsófi
Szabó Kimmel Tamás
Szalay-Bobrovniczky Alexandra
Szőke Zádor
Szűcs Péter
Tankó Tekla
Tóth András
Vinkó Gáldi Andi
Viszlay Márk