Mint arról már többször beszámoltunk, a jövő héten – három nap erejéig – a főváros ad otthont a Brain Bar Budapest fesztiválnak, amelyen korunk talán legelismertebb gondolkodói vitáznak technológia és ember viszonyáról. A világ legmenőbb ”sztártudósainak” részvételével zajló esemény programjai közül válogattunk.

Ken Goldberg – Robot sin the cloud. A new paradigm for machine learning.A művészként is ismert amerikai professzor előadásából az emberek és a robotok lehetséges kapcsolatáról kaphatunk képet: Goldberg szerint a humán lények és a gépek együttműködésében – és az általuk hozott jó döntésekben – rejlik a jövő.

@Akvárium, Nagy Hall 2015. június 4. (csütörtök) 14:00-14:25

Niall Ferguson – The great degeneration. How institutions dacay and economies die?A skóciai Glasgow-ban született Ferguson a világ egyik legismertebb ma élő történésze, a Harvard University professzora. Kutatási területe a nemzetközi történelem és a gazdaságtörténet. Vizuálisan – és tartalmában is – az egyik legérdekesebb programnak ígérkezik, hiszen az előadó virtuálisan, holografikus formában jelenik majd meg a színpadon, ahol a válságok természetéről, a nyugati civilizáció jövőjéről, Magyarország és Európa kapcsolatáról, valamint a Budapesten is jól kitapintható, a technológia és az emberiség között fennálló feszültségről is beszél majd.

@Akvárium, Nagy Hall 2015. június 4. (csütörtök) 18:15-19:00Richard Florida – What is success in a city? The economic power of talented people.Richard Florida a Toronto University és a New York University professzora, a The Atlantic vezető szerkesztője. Nem kérdés, hogy az erős csütörtöktől nem marad el a péntek sem: elég, ha csak Florida reggeli előadására gondolunk. A kreatív gazdaság talán legismertebb teoretikusa úgy látja, hogy azok a nagyvárosi régiók, ahol nagy arányban vannak jelen a “kreatív osztályok” egy nyílt, dinamikus, személyes és szakmai városi közeg létrejöttét segíti elő. Mindez különösen érdekessé teszi majd a budapesti előadást, hiszen az utóbbi években éppen egy változásokkal teli időszak szemtanúi vagyunk.

@Akvárium, Nagy Hall 2015. június 5. (péntek) 9:00-10:00

Stephen Graham – Contesting the smart city. What does ubiquitous computing mean for our future?A számítástechnika mindenütt, így a városok életében is egyre meghatározóbb szerepet játszik. A „smart city” egyfelől elérendő cél egy város számára, de ugyanakkor fennáll a veszély, hogy a rendszerek egy idő után „túl sokat” tudnak a lakókról. Erről beszél majd a Newcastle University professzora.

@Akvárium, Kis Hall 2015. június 5. (péntek) 11:30-11:50Daniel Epstein – Tech for the bottom billion. A great market or a philanthropic illusion?A világ 30 legbefolyásosabb vállalkozója közé választott Epstein – az Unreasonable Group alapítója és vezetője – az üzlet és a filantrópia kapcsolatáról beszél majd.

@Akvárium, Nagy Hall 2015. június 5. (péntek) 16:00-16:20

Tina Saaby – Coppenhagen – A city for people. Visions and goals for becoming the world’s most livable city.Kopppenhága a világ egyik legélhetőbb városa – a közel hatszázezer lakosú nagyvárosnak pedig nagyjából az a legnagyobb problémája, hogy hol helyezze el a feleslegesnek ítélt zsiráfjait. Jóllehet a városlakók megtehetnék, hogy autóval járjanak, a helyiek jelentős része mégis a sétát és a biciklit választja. Mindehhez az építészet is hozzájárul a maga eszközeivel. Erről mesél majd a város főépítésze, Tina Saaby.

@Akvárium, Nagy Hall 2015. június 6. (szombat) 11:00-11:40Andrea Edmunds – Think like a designer. How might human-centred design methods help cities be smarter?A városokat nemcsak építészeti eszközökkel, hanem a dizájn segítségével is „okosabbá” tehetjük. Erről szól Andrea Edmunds, a Future Cities Catapult fejlesztési vezetőjének előadása.

@Akvárium, Nagy Hall 2015. június 6. (szombat) 12:40-13:00

Philipp Zimbardo – How can an ordinary person like me become a hero? The Heroic Imagination Project.Különösen érdekesnek ígérkezik az amerikai Philipp Zimbardo pszichológus, a Stanford University viselkedéskutató professzorának előadása is, aki a The Heroic Imagination Project nevű non-profit kezdeményezésről fog beszélni, ami azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a hétköznapi hősiességet helyezi előtérbe és a bátor irányítás, vezetés fontosságát hangsúlyozza.

@Akvárium, Nagy Hall 2015. június 6. (szombat) 16:15-17:00Sugata Mitra – Re-designing education. Self organising systems and the future of learning.Az indiai származású oktatáskutató a Newcastle University professzora, a technológia és a tanulás kapcsolatának nemzetközi hírű, TED-díjas szakértője, aki a tanulás jövőjéről, az önszerveződő modellekről és a 21. századhoz szükséges tudásokról fog beszélni.

@Akvárium, Nagy Hall 2015. június 6. (szombat) 17:25-18:15Anima Sound SystemTalán furcsának tűnik az első hazai elektronikus tánczenekar szereplése ebben a sorban, de nem félreértésről van szó, a Brain Bar Budapest programját több, mint harminc zenei fellépő és vizuális program színesíti. A produkciókkal maguk a fellépők is reflektálnak a fesztivál jövőt feszegető kérdéseire.

A rendezvény záróeseményén legújabb, spirituális témákat érintő lemezüket (Gravitiy and Grace) adják elő, melyben közreműködik egy kántornő, egy a produkcióra összeállt kórus és egy orgonista.

@Akvárium, Nagy Hall 2015. június 6. (szombat) 18:15-19:00

A Brain Bar Budapestre pedagógusok és diákok számára korlátozott számban, az

OTP Bank

támogatásával ingyenes belépést biztosítanak a fesztivál alapítói: a

Design Terminál,

a

We Love Budapest

és az

Akvárium Klub . A részletes programról és a jegyvásárlási lehetőségekről bővebb információt

az esemény honlapján

kaphatnak az érdeklődők.