Bécsben mutatkozott be a magyar kreatívipar élmezőnye május 27-én. A szakmai programokkal és kiállítással kísért rendezvényre 25 projekt képviselője kapott meghívást a Design Terminál közreműködésével a szomszédos főváros igen impozáns magyar nagykövetségi épületébe.

Hazánk ausztriai képviselete kereste meg a Design Terminált azzal az ötlettel, hogy szervezzenek közösen egy fiatalokat és kreatívipari szereplőket célzó eseményt. Itthonról a SmartCity témához köthető urbanisztikai kezdeményezések megjelenítését javasolták, így kapta végül a „Budapest-Vienna: InterUrban

címet a bemutatkozó est.
A Design Terminál másfél éve folytat önálló urbanisztikai tevékenységet, noha a

szervezet mindig is támogatta a várossal kapcsolatos kreatív megoldásokat. Nem feltétlenül nagyberuházásokra kell ebben az esetben gondolni, hanem kisebb, alulról jövő dizájnmegoldásokra, melyek „okosítják” a városlakókat (Smart City). Ebben segít a vállalkozásoknak a Design Terminál, mely hidat képez a tervezők és a szolgáltatók, önkormányzatok között, megteremti az együtt gondolkodás lehetőségét.

A rendezvényt Dr. Perényi János, Magyarország ausztriai nagykövete nyitotta meg, hangsúlyozva a Smart City szempontok fontosságát a városok életében, valamint beszédet mondott Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója is, kiemelve Bécs és Budapest innovációs és inspirációs jelentőségét mind regionális, mind nemzetközi viszonylatban, példaként említve a közeljövő egyik legizgalmasabb hazai eseményének, a
Brain Bar Budapestnek

a fontosságát.

A köszöntőket követő panelbeszélgetésben részt vett
Ina Homeier

a Smart City Wien önkormányzati program képviseletében, aki prezentációjában

vázolta a városok jövőbeli kihívásait, melyekkel már most tisztában vagyunk, ugyanakkor még kérdés, hogy milyen megoldást fogunk találni például a légszennyezés hosszú távú csökkentésére,

illetve érdemes azon gondolkodni, hogy miként fog megváltozni a jövőben a közlekedés a város utcáin.

A Design Terminál bemutatta a tavalyi és idei Smart City Lab Budapest nyertes fejlesztéseit, valamint a kreatívipari tervezők és gyártók összekapcsolását előmozdító

Mi készül a városban?
programját is. A kreatívipari ügynökség lehetőséget adott olyan érdekes és izgalmas projektek megjelenésére, mint az általuk mentorált Hard Body Hang. Csepregi Szabolcs és Erdélyi Tamás közterekre fejleszt sporteszközöket, melyekkel az emberek saját súlyukat használva mozoghatnak, egyúttal közösséget építhetnek. "Itt Bécsben már van egy parkunk, amely az egyik legnagyobb Európában.

Azért jöttünk, hogy erősítsük a kapcsolatot, de ezek a későbbiekben fognak beérni igazán"
– mondta Csepregi Szabolcs, az egyik ötletgazda.

Ezeken kívül a Smart City Lab Budapest pályázat díjazottjai is megjelentek, többek között

az Ivócsap projekt, a FUTI energiatermelő térburkolat, a BudapestDialog közösségi várostervezést lehetővé tevő platform, vagy az akadálymentes városi közlekedés adatait összegyűjtő szintén mobilapplikáció, a ROUTE4U is nagy sikert aratott.

Népszerű volt

az AERA Concept & Communication VR szemüvege, melyet a termék fejlesztője, Szabó Péter mutatott be:

"
A bécsi Ringstrasse 150 éves jubileumi évfordulója alkalmából készítettünk 1-2 gigapixel felbontású panorámaképeket. A műanyag szemüvegtok egy mobiltelefont rejt, amivel offline üzemmódban is körbe lehet nézni a városban. A dolog különlegességét az jelenti, hogy a szemüvegből élőképeket tudunk küldeni egy tabletre, illetve át lehet menni egyik helyszínről a másikra amolyan virtuális sétát téve."

Szintén sokan érdeklődtek a Fire Stryker névre keresztelt tűzoltókészülék iránt, mellyel gyakorlatilag bármiféle tüzet el lehet oltani. Az univerzális eszköz egyszerűen kezelhető, úgy működik, mint a gyufa, nagy hatásfokkal dolgozik és visszamaradó szennyezőanyag nélkül tünteti el a lángokat.
A hazai fejlesztésű projektek a Bécsi Magyar Nagykövetség, a Design Terminál, a MagyarNemzetiKereskedőház és a Do-Q-ment partnerségének köszönhetően jelenhettek meg a bécsi szakmai közönség előtt.