Ha minden igaz, szép időnk lesz az elkövetkezendő napokban, úgyhogy igyekszünk mi is mindenkit kiterelni a szabadba. Ehhez ajánlunk a szokásosnál több sportjellegű hétvégi programot a klasszikus buliválaszték mellett.

Csütörtök
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszéke (MOME Anim) idén is a Toldi Moziban rendezi meg a , melynek keretében ez alkalommal a világ egyik animációs nagyhatalma, Japán mutatkozik be a Toldi Moziban csütörtökön és pénteken.

Nincs több kifogás, minden körülmény megfelelő ahhoz, hogy elkezdjünk egészséges dolgokat enni, nem is beszélve arról, hogy lassan a strandon sem szeretnénk törülközőbe csavarva ülni a lángosos bódé árnyékában. A legjobb megoldás még mindig a saláta, amely természetesen túl kell hogy mutasson a zöld leveleken és az ecetes szószokon. Összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol szerintünk a legjobb kombinációkat lehet enni, és ahol ezek az ételek nem köretként, hanem olykor kiadós főételként is működnek. Akár vacsorára.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekart vendégként vezénylő Bertrand de Billy napjaink egyik legsikeresebb francia karmestere.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon egy megkapóan légies Liszt-mű (Orfeusz), egy ritkán hallható Schubert-átirat, és egy mise mellett Berlioz ritkán játszott kantátáját vezényli. E mű három, eredetileg nem is összetartozó darab egybefűzése nyomán alakult ki. Hangszerelésében és gondolatiságában rendkívül újszerű és meglepő, színekben, effektusokban bővelkedő zenei triptichon, igazi zenei csemege.

Az egyik legközvetlenebb brit dalszerző-előadó, az elegáns elektropopba laza személyességet csempésző LittleBoots negyedik alkalommal jön Magyarországra. Először DJ-ként érkezett, tavalyelőtt a Szigeten volt nagyszabású fesztiválfellépése, ezúttal pedig harmadik nagylemezének közelgő megjelenése alkalmából ad klubkoncertet az A38Hajón a BudapestiTavasziFesztivál vendégeként.
Péntek

Új versenyzővel bővült az V. kerületi reggelizős-ebédelős felhozatal. Ezzel együtt meg is találtuk a város minden bizonnyal legjobb frenchtoastját. Az Á la Maisonban jártunk, hogy megkóstoljuk a reggeli fogásokat, croissant-okat, édességeket és detoxikáló italokat. Ajánljuk péntek reggelre.

Vadonatúj kortárs művészeti programsorozat kezdődik április végén Budapesten, valamint több vidéki és külföldi helyszínen. Az OFF-Biennále hat héten keresztül több tucatnyi helyszínen, a színtér legizgalmasabb szereplőit mozgósítva várja a kortárs művészetre nyitott kultúrafogyasztókat. Itt csináltunk egy összeállítást 10 kihagyhatatlan programról.

A Szimbiózis Napok elnevezésű kulturális antropológiaifesztivált idén tizedik alkalommal rendezik meg április 24-25-én a budapesti Fogasházban. A rendezvény az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is kiváló találkozási lehetőséget biztosít a határ- és rokon tudományterületek, valamint a média, a művészeti és civil szféra képviselőinek az aktuális szakmai kérdések megvitatására, a különböző megközelítések bemutatására és ütköztetésére. Emellett célja minél szélesebb közönséggel megismertetni a sokszor ismeretlennek tűnő kultúrák világát.

Egy város emlékét őrző felirat, kiüresedett ingatlanokra akasztott ELADÓ táblák, mozgóárus kocsiból áradó dallamok, egy-egy udvaron kapirgáló tyúk, de leginkább csend és nyugalom. Ugyanígy, a közfoglalkoztatottság, valamint egyéb munkalehetőségek hiánya, helyenként előítéletesség, idegenellenesség és bezárkózottság. Képek és benyomások, amelyek a kiállítás apropójául szolgáló, „Az Isten Háta Mögött” című videóanyag megtekintését követően maradnak illetve fogalmazódhatnak meg a látogatóban. A VS.hu hírportálon 2014. novemberében közzétett dokumentarista-jellegű projekt létrejöttét a Központi Statisztikai Hivatal 2014. áprilisi, „Települések a lét határán” című riportja inspirálta. Megfigyelése középpontjába ugyanis 60 olyan település került, amelyek lélekszáma a megelőző két népszámlálás között több, mint felével csökkent.

A kiállítás törzsét adó anyag a stáb által felkeresett 20 településen forgatott rövid, 1-2 perces videó, amelyek a portál interaktív, webes felületén is elérhetőek. Az eredeti anyag az OFF-Biennále kapcsán azonban olyan további interjúkkal egészül ki, amelyek egy más hangvételű olvasatra adnak lehetőséget.

Újabb sorozattal robbantnak a
Sas utcában:

Showtime!

Egy különleges este, ahol a látványé a főszerep!

Showtáncosok, erőművészek, tűz-zsönglőrök költöznek be ezen a varázslatos éjszakán a klubba, hogy minden száj tátva maradjon!

A porondmesterek a NOMURI-ban már bizonyított Chuck & Perge, akiket nem kell bemutatni a Nagyérdeműnek, a hangulat garantáltan a tetőfokon lesz!

A Hangmúzeum Budapest kezdeményezés egy egészen egyedülálló célt tűzött zászlajára: összehozni egy színpadon a magyar elektronikus zene két ikonikus alkotóját, akiknek a munkásságát majd' harminc év választja el egymástól.

Az egyik oldalon Benkő László, az Omega zenekar billentyűse, akiről kevesen tudják, hogy pionír szerepet töltött be a hazai szintetizátorzenék, a space-hangzás, valamint a kísérleti elektronika kibontásában, szólólemezei a mai napig a műfaj itthoni klasszikusai.

A másik oldalon egy fiatal, de a hazai - sőt, a nemzetközi - színtéren évek óta elismert zeneszerző, zongoraművész és DJ, Andras Toth. Andris az amerikai Alphahouse kiadónál jelentet meg anyagokat, a hihetetlenül sikeres magyar underground kezdeményezés, a Contra Mundum égisze alatt szervez és DJ-zik, olykor pedig szólóesteket tart zongorán, Erik Satie műveiből.

A koncert alatt
kiderül, hogy vajon távol esik-e egymástól két generáció zenében, elektronikában, gondolkodásmódban, miközben a háttérben, a vetítőfalon a magyar animáció fénykorának (1960-1980) mesterművei pörögnek majd.
Szombat

Új helyszínen, a Pünkösdfürdő utca és a Kossuth Lajos üdülőpart találkozásánál fekvő területen a Duna-parton - három távon, 3,5 km, 7 km, valamint a félmaratonin mérhetik össze tudásukat a lelkes sportbarátok az Óbudai Futófesztiválon.

Az egyéni nevezés mellett lehetőséget adnak 2-3 fős váltó csapatban való megtételére is.

A tavasz első napsugarai városszerte a szabadba csalogatják az embereket, az utcai nyüzsgést figyelni pedig az egyik legjobb dolog a világon. Megmutatjuk, hol vannak a főváros gyalogosok uralta részei, ahol a teraszokon üldögélve stírölhetjük az elhaladó járókelőket, legyen szó kicicomázott barátnők hangoskodó hordáiról, szétpiercingelt punkokról vagy cuki, kéz a kézben sétáló idős párokról. Válassz egy helyet a szombati nézelődésre.

12 hazai felsőoktatási intézmény, 2 amerikai top egyetem, több tízezer szurkoló, közel 20 extrém sportos és 10 zenei program: április 25-én rajtol el az idei DunaiRegatta. Magyarország legnagyobb sportfesztiválját és kulturális rendezvényét az Antall József Tudásközpont hívta életre azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a fiatalok körében a sportos életmód fontosságát és felhívja a figyelmet a Duna sokszínű használatára.

Igen, kezdődik a Valyo!Part 2015-ös szezonja. Idén a Valyóval több, különböző helyszínen lesznek jelen, ezért mindenkinek érdemes odafigyelnie, hogy a Duna-part olyan szegletébe tévedjen, ami akkor és ott egyben Valyo!Part.
A nyitó rendezvény a Dunai Regattához kapcsolódó idei első Valyo!Part, ahol szinte minden lesz. Amit a nyáron várhattok még tőlük: játék, kacsakövezés, koncert, mozi, dj, workshop és persze a Duna!

Újra nagy tavaszi biciklis felvonulás Budapesten!

A Critical Mass elérte azt a célját, hogy népszerű legyen a nagyvárosi bringás közlekedés. Most – a Critical Mass szervezőivel összefogva - azt szeretnék, hogy Budapest neve és a bicikli fogalma végleg összeforrjon.

Az I Bike Budapest nem demonstráció, hanem egy bringás örömünnep, ami mindenkié, aki Budapesten bringázik, és amit minden tavasszal meg szeretnének rendezni.

A közel harmincéves NYHC-brigád, a Sick Of It All legutóbb tavaly tartott egy súlyosan eső áztatta bulit Budapesten. A súlyos HC-punk együttes ezúttal az A38 Hajóra tér vissza (ahol már fellépett tíz évvel ezelőtt), hogy kőkemény klubkoncerten mutassa be legfrissebb lemezét.

Április 25-én Wilkinson, az angol tehetség visszatér az AkváriumKlubba, megtöltve a nagytermet a drum’n’bass által keltett mélynyomó-morajlásokkal. A vokális szupportért a szintén brit MC Ad-Apt felel majd, hazánkat pedig Chris.SU, Raise Spirit, IAN Autorun, Mentalien és Markov képviseli.
Vasárnap

Vasárnaptól újra szabadtéren a WAMP!

A WAMP is tavaszi üzemmódra kapcsol, s a hosszú és álmos tél után Budapest legnépszerűbb dizájnvására újra az Erzsébet térről jelentkezik. A családi programnak sem utolsó vasárnapi rendezvényen kizárólag válogatott hazai tervezők és művészek, minőségi gasztrotermékeket kínáló családi manufaktúrák és műhelyek portékái közül választhat a látogató.

Szeretsz piknikezni? Ráérsz vasárnap? Szívesen elfogyasztanál egy finom bort a barátaiddal és az újonnan megismert szomszédaiddal? Élveznéd a kilátást és a naplementét egy gyönyörű helyről?

Ha a fenti kérdésekre mind igennel feleltél, akkor menj el a Miutcánk.hu első piknikére!A szokásos kezdéstől kicsit eltérően, már délután két órától egészen este tízig várják a hétvégi buliforgatagban megfáradt és a kevésbé táncparkett-orientált irányzatokra is fogékony vájt fülű hallgatóságot a Corvintetőn. A Lay-Up estek hangulatát leginkább jellemző ambient / downtempo / elektronika / dubtechno / deephouse kombinációt első idei Open-Air rendezvényükön a kaposvári Softmotel live act-je, a Berlinből e hétvégére hazalátogató Benzon, valamint a két házigazda, Mesterházy Ákos és BernáthPeti képviseli majd.

Sokan várták már a „budai Gerbeaud” nyitását, a tapasztaltak alapján azt mondhatjuk, hogy teljesen megérdemelten.

Az étterem legérdekesebb pontja a nyitott konyha, így ha a „séf asztalához” ülsz, az ott folyó munka szinte minden egyes apró részét közelről követheted akár vasárnap is.

A minneapolisi ’Banner Pilot’ a szó lehető legjobb értelmében játszik egyszerű melodikuspunk-rockot. Semmi meglepetést nem kell tőlük várni, dallamos, pörgős riffek, dörmögő basszus, kalapáló dobok, karcos ének. Amivel elragadnak, az a hangulat. Bármelyik amerikai középiskolás srácokról szóló film fejvesztve kapkodhatna, hogy a srácokat leszerződtesse filmzenét írni, annyira jól, és komplexen adja vissza azt az édesbús hangulatot, hogy mekkora szívás is felnőni.

Az est fényét a magyar pop-punk színtér színe-java emeli jelenlétével a Dürerben.