Új versenyzővel bővült az V. kerületi reggelizős-ebédelős felhozatal. Ezzel együtt meg is találtuk a város minden bizonnyal legjobb french toastját. Az Á la Maisonban jártunk, hogy megkóstoljuk a reggeli fogásokat, croissant-okat, édességeket és detoxikáló italokat.

A közelmúltban volt egy reggelizős összeállításunk, amit ugyan nagy örömmel készítettünk, de kicsit sajnáltuk, hogy a szuper péksütik és tojásos fogások mellett nem találtuk meg az igazi francia vonalat képviselő croque-okat és toastokat. Sokan próbálkoztak már ezekkel, de legtöbbször hamis megoldásokba futottunk bele. A french toast porcukorral hintett bundás kenyér volt, a croque madame pedig szárazra pirított tartós kenyér, amire könnyítésképp tojást ütöttek. Nincs rosszabb annál, mint amikor rákészülünk valami kedvencre, és egy gyenge utánzatot kapunk. Annál pedig aligha van kellemesebb, amikor végre rátalálunk az igazira.

A Bazilika vonzáskörzete legalább olyan vegyes vendéglátós szempontból, mint a VII. kerület: tudjuk, melyik a legjobb leveses, ételbár, szórakozóhely, koktélos, speciality kávézó, street food hely, de az a helyzet, hogy kimondottan egész naposreggelire fókuszáló egységet keveset ismerünk arrafelé. Az Á la Maison ahelyett, hogy gyorsan a munkába rohanók kezébe nyomja a bagelt és a lattét (persze elvitelre is kérhetjük azért), a lassabb, nyugodtabb, kikapcsolóbb reggeliztetésre specializálódott. Olyanra, amilyenre titkon mindenki vágyik: sietés nélkül beszélgetni, kóstolgatni mind édes, mind sós reggeliket, finom kávékat, dzsúszokat, édes befőttes üvegben érkező gyümölcsös frissítőket. Ideális környezetben, ahol nincs giccstúltengés, csak egyszerű, de nagyszerű fehér tányérok, boltíves, eredeti állapotára visszaállított mennyezet és tágas tér (sőt, hamarosan érkezik a terasz is).

Tényleg nehéz eltalálni a franciás-vintage vonalon azt a szintet, amikor még nem túl szirupos, de az Á la Maison-ban maximum a desszertes reggelik miatt lesz édesség-túladagolásod.

Ne rohanjunk előre annyira, édes előtt beszéljünk egy kicsit a sós felhozatalról: tojásételek minden mennyiségben, a sima ham and eggstől (650 forint) kedve egészen az ínyenc-kedvenc Eggs Benedictig (1490 forint) , klasszikus francia reggeli tál (990 forint), bundás kenyér mindenféle extrával (550 forinttól), szendvicsvariációk (790 forinttól), kontaktgrillben összesütöttek is, wrapek (1090 forint) és a ház reggelije (1800 forint), amihez aszúban érlelt kacsamájpástétom is jár. Az olyan olaszos delikateszek, mint például a bresaola, a prosciutto cotto/crudo, a mortadella valóban Itáliából jönnek. Déli menüben kérhetünk levest és szendvicset, vagy levest és salátát is, hiszen abból is elég széles választékkal készülnek. Szuperek a pékáruk, a croissant helyben készül, ugyanakkor mindig változó torta- és süteményválasztékot is találunk az üvegpultban.Mégis, ha édesség, akkor egyértelműen a gofri-french toast-amerikai palacsinta szentháromságról kell beszélnünk, mert szerintünk talán ebben a legerősebbek. Minden eredeti ízvilágú, nincs kihazudva a vaj, nincs felhígítva a mámorító juharszirup, és a kettévágott áfonyaszemek sem a szuperek fagyott darabjai, hanem igazán zamatos gyümölcsök. A már említett french toast tényleg autentikus, több verzióban rendelhető: mi egy epres-mascarpone krémes töltött verziót kóstoltunk, és aztán csendben, a szemet lecsukva nyugtáztuk, hogy parádés. Viszont legközelebb biztosan a sima juharszirupos (1190 forint) változatra hajtunk rá. Óriási adag, ketten is jóllakhatnak vele. Az amerikai pancake éppen annyira vaskos és selymes, ahogy a tengerentúlon készítik, az áfonyás például 750 forintba kerül, de gondoltak azokra is, akik nassolnának, és ugyan nagy duzzogva lenyelik a nutellát, de teljes kiőrlésű liszttel készült palacsintákat ennének. Persze, ha erre csak gyümölcsöt pakolnának, az is megoldható. Sőt, hogy ne csak a „kalóriaszegény" nyalánkságokról beszéljünk, tényleg van zabkása és müzli is, a keményeknek, akik meg tudják állni a brutális desszertek fogyasztását. A kávé is korrekt ízű, a latték mindenféle növényi tejjel is rendelhetők (kókusztej, mandulatej, rizstej, szójatej)

Az Á la Maison barátságos hangulata egyébként a hasonló embereket vonzza: bár csak egy hete nyitottak, már vannak mosolygós törzsvendégek is. Nem véletlen a kiegyensúlyozott atmoszféra és a „slow"-érzés, hiszen a tulajdonosok testvérek, illetve velük tart az egyik testvér párja is. A kiszolgálás udvarias, egyáltalán nem tolakodó, nem üvölt gépzene a hangfalakból, de nincs levendulaillata sem a kanalaknak. Hamarosan terasszal is bővülnek az üzlet előtt, így válik majd teljessé a kicsit franciás, nyomokban olasz elemeket tartalmazó, mégis inkább nemzetközi jóság.