A Design Terminál mint a magyar kreatívipar fejlesztéséért felelős ügynökség ötödszörre hirdeti meg a Gombold újra! öltözék-tervezési pályázatot azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a piacra lépés előtt álló fiatal kreatívipari vállalkozók első bemutatkozására. A szervezők a tehetségkutató során a közép-európai régió azon fiatal divattervezőit keresik, akik kiemelkedő tervezői és vállalkozói képességekkel rendelkeznek, és a pályázat díjainak köszönhetően elindulhatnak a (nemzetközi) piacra lépés útján.

Az idei év újdonsága, hogy a visegrádi négyek országai mellett, Szerbiával és Horvátországgal bővül a résztvevő országok száma.

2014-ben a Gombold újra! Közép-Európa teljes egészében nemzetközivé vált: immár nemcsak témáját tekintve lépte át az országhatárt, a pályázók köre is kibővült a visegrádi négyek országaira. A pályázat nagyszabású záróeseményén a Central European Fashion Days-en (CEFD) pedig Magyarország mellett a közép-európai országok – Csehország, Lengyelország és Szlovákia – legígéretesebb fiatal tervezői együtt léptek kifutóra. A szervezők közép-európai kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vártak, ezáltal ráirányítva a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális identitásában rejlő lehetőségekre.


A Design Terminál célja nem csak az, hogy tehetséges magyar fiatalokat támogasson, hanem az is, hogy a kreatív iparágak területén erősítse a regionális együttműködés gondolatát, és hogy a feltörekvő közép-európai tervezők a nagyközönség mellett a nemzetközi divatipar látóterébe is bekerüljenek. A négy ország geopolitikai adottságainak köszönhetően évszázadokon át hatottak egymásra, tanultak egymástól és sok esetben inspirálták is egymást. Egy divatpályázat ráirányítja a figyelmet a régió kulturális kölcsönhatásaira, a divat pedig egy olyan közös nyelv, amin mindezt el lehet mesélni.

TémaA 2015-ös Gombold újra! pályázat témája pedig továbbra is egymás megismerése.

  • Mit jelent a tagországok lakói számára a többi ország kultúrája, művészete, hagyománya, építészete?


  • Mi jut eszébe egy mai fiatal divattervezőnek a másik öt országról?


  • Mi inspirálhatja őt a régióból?

A pályázó másik öt ország kultúrájából inspirálódhat, feladata, hogy a kortárs divat legújabb trendjeibe illeszkedő, jellegzetesen közép-európai munkákat készítsen. A tavalyi évhez hasonlóan idén is két kategóriában lehet indulni: öltözék- illetve kiegészítő-kollekcióval.

ÉrtékelésHatfős nemzetközi zsűri követi végig a pályázat alakulását és dönt a győztesekről. A 2. fordulóban a pályázók közül az Öltözék kategóriában legfeljebb 12, a Kiegészítő kategóriában legfeljebb 8 pályázó terveit választja ki a szakmai zsűri, akiknek a pályamunkái ősszel a Central European Fashion Days keretében mutatkoznak be nagyszabású divatbemutatón.

A kreativitás mellett a vállalkozói kompetenciák is előtérbe kerülnek. A pályázók személyisége, tervezett márkájuk és a szakmai életrajzuk is mérvadó lesz a pályázat során. Ebben idén is egy kiemelkedő nemzetközi HR cég, az Assessment Systems működik közre, akik egy speciális tréninggel segítik majd a pályázók kiválasztását.DíjazásA pályázat most is kifejezetten a vállalkozó kedvű fiatalokra koncentrál, így a szervezők a díjazást is ez alapján alakították ki: a nyertesek egy-egy 10 000 euró értékű vállalkozás-ösztönző csomagot kapnak, amelynek különböző szolgáltatásait maguk választhatják meg. A régió legjobb tervezőjének járó „CEFD Visegrád Award” díjat két kategóriában (öltözék, kiegészítő) ítélik oda. A Design Terminál saját díjat oszt ki a magyar pályázók között, melynek tartalma egy nettó 10 000 euró értékű mentorálási program, aminek keretében a nyertes egy éven át a Design terminál szakmai támogatását élvezi.

Fontosabb időpontok:

  • Március 24. – Pályázati szakasz kezdete
  • Május 31. – Pályázati szakasz vége
  • Június 11-12. – Tervzsűrízés
  • Június 15 – augusztus 26. – Assessment Systems program
  • Augusztus 27-27. – Döntő zsűrízés
  • Október 8-10. - Central European Fashion Days / Gombold újra! Közép-európai döntője

A pályázatokat 2015. május 31-ig lehet a www.gomboldujra.hu weboldalra feltölteni.