Péntek 13. és március 15. – micsoda hétvége van alakulóban! A 13-án otthon maradó babonások lemaradnak az év eddigi hazai metalbulijáról és a legjobb rövidfilmek fesztiváljáról, valamint a szokásos elektrós partikról. Vasárnap várnak a nemzeti ünnephez kötődő szokásos programok, no meg a Pilvaker!

Csütörtök
Az „oknyomozó” kifejezés az angol médiateoretikus, Hugo de Burgh elméletére utal, aki azt állítja: „Az oknyomozó újságíró az a buzgó kolléga, aki foglalkozásszerűen űzi az igazság kiderítését, s minden lehetséges médiumban felhívja a figyelmet a hiányzó láncszemekre.” A Chimera-Project soron következő ,

Johanna Binder (A), Erdélyi Gábor és Magda Wegrzyn (P) legújabb munkáit mutatja be.

2015 tavaszán a Macesz Bistro életre hív egy új eseménysorozatot, nem titkoltan azzal a céllal, hogy felpezsdítse Budapest belvárosának gasztronómiai életét. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere: közös főzések (és persze evések), ízharcok, konyhai csaták, felejthetetlen fogások, kiváló borok és természetesen különleges párosítások a konyhában és a tányérokon egyaránt.

A cél az, hogy megmutassák azt a kulináris sokszínűséget, ami körülvesz minket, ami a Macesz Bistro konyháját is újabb és újabb ízek és ételek felfedezésére, újragondolására sarkallja nap mint nap. Az első vacsorát csütörtökön fogyaszthatod el.

A gyönyörűen felújított Eiffel Palace-ban nyitotta meg kapuit a város – szerintünk – egyik legígéretesebb helye, az egerszalóki St. Andrea Pincészet által fémjelzett borbár.

A vidéki borászat bemutatkozását nehezen lehetne szebben elképzelni
Budapesten: kellemes környezet, különleges borok és nagyszerű konyha. Nézz be oda csütörtök este!

A meghitt hangulatú, ülős MOM-os koncert után egy hangos, táncos koncerttel folytatja az évet a Budapest Voices. Az a cappella csapat március 12-én, csütörtökön ugyanis visszatér az A38 Hajóra. Az együttesnek ez lesz az egyetlen tavaszi fellépése a fővárosban.

Devin Townsend a rock and roll egyik legfurább alakja. Egy személyben akrobata, bűvész és bohóc, technikás gitáros, zeneszerző és frontember. Két éve már járt Budapesten, márciusban pedig ismét ellátogat, hogy bemutassa új dupla albumát, a Z2-t. Nemcsak Devin lesz látható, hanem sikeres lemezfőszereplője, Ziltoid is. A metál est beteljesüléséért az amerikai Periphery és a norvég dzsesszmetál-formáció, a Shining lesz a felelős a Barba Negrában.Péntek

A '80-as évek két meghatározó metálzenekara látogat március 13-án a Club 202-be. A New Jersey-ből származó Overkill idén 35 éves, és visszatérő vendégként, ezúttal is a Killfest turné headlinereként mutatja majd be tizenhetedik, White Devil Armory című friss lemezét. A turné kettes számú bandája sem kispályás: a három évtizede alakult Sanctuary öt éve aktivizálta magát ismét, méghozzá az egykori alapítótagokkal, köztük a Nevermore-ból ismert Warrel Dane énekessel és Jim Sheppard basszusgitárossal. A műsort az olasz Methedras és a svájci Suborned nyitja.Sokat hallhattunk ezekről a rövidfilmekről, ezek képviselték Magyarországot a világ legfontosabb filmfesztiváljain. Berlin, Cannes, Toronto, Sundance és a többi rangos fesztivál közönsége ezeken a filmeken keresztül zárt rövidre Budapesttel. Miért ezekre a rövidekre volt kíváncsi a világ? Mit üzennek rólunk ezek a filmek? Miért ezek voltak a legsikeresebb alkotások? Merre tart Magyarország, mi foglalkoztatja az alkotókat, milyen a kreatív közeg itthon?

Röviden: menj, nézd meg a Short Shots Hungary válogatást a Friss Hús 3.0 Opening Night alkalmából, és keressük együtt a válaszokat Budapest legrövidebb estéjén!

Itt az ideje próbára tenni a szerencsédet nemcsak az asztalnál, hanem a tánctéren is. Vajon mit tartogat számodra péntek 13-a éjszakája?
A trafiqban most kipörgetheted a főnyereményt, belekortyolhatsz a szerencsébe, és zsákbamacskát játszhatsz a sorssal. A Hercegprímás utca 18.

vörös fényei elvezetnek a szivárvány lábához, és tálcán kínálják neked a kincseket ezen az éjszakán. Légy bátor, merj kockáztatni, és garantálják, hogy ez egy emlékezetes éjszaka lesz!

Szerencsére nem csak kávézókban és kocsmákban bővelkedünk, a fővárosi teaházkultúra sem elhanyagolható: találunk tradicionális kínai teaszalont, babzsákon üldögélős központi kedvencet, de akár több mint 10 éve működő klasszikus teaházat is. Ellátogattunk pár helyre egy kis koffeinért, forró kortyokért és pihentető hangulatért. Ha pénteken zordabb arcát mutatja az időjárás, ülj be valamelyikbe!

A tavalyi szenzációs buli után Alle Farben ismét hazánkba látogat! A Budapest Calling és az AkváriumDigital közös produkciója keretében újra megcsodálhatjátok a német sztár hangulatos, tartalmas zenei világát, amely a kellemes vokális, fülbemászó deephouse-tól a mélyebb, morcosabb dallamokat is lefedi.

A kettejük közti hasonlóság hozta őket össze, de a különbségek miatt képesek kiemelkedőt alkotni. A Pan-Pot jelenléte az elektronikustánczenében egyre dominánsabbá vált az elmúlt egy évtized során.

Tassilo és Thomas a berlini SAE hangmérnöki kurzusán találkoztak. Hamar egymásra találtak, hiszen ők voltak az egyedüliek, akik technóval foglalkoztak a csoportban. A következő években aztán megindult a saját zenék és remixek folyamatos áradata, többek közt olyan labeleken, mint a Mobilee vagy az Einmaleins.

Pénteken hallhatod őket a PRLMNT-ben.

Szombat
Különlegesen gazdag programsorozattal ünnepli a Művészetek Palotája a 10. születésnapját március 14–15-én. A Müpa jubileumi évadának „koronaékszere” a tavaszi hétvége, amelyen olyan magyar művészek lépnek fel, akik az elmúlt évtizedben a régió vezető előadó-művészeti intézményének kimagasló koncertélményeit adták.

Tavaszinagytakarítás ide vagy oda, szedd össze a cuccaid, amiket már meguntál, elcserélnél, eladnál, és keress egy kis pénzt! Amit télen nem vettél elő, azt már inkább hagyd a szekrény mélyén, majd azoknak a kincseknek is eljön az idejük.

Szombati Lakásvásár a Telepen!

Tetszik egy szlovák macsó? Rád kacsintott egy német síoktatónő? Bejelölt egy spanyol focista? Akkor menj el az Akváriumba és megtanít a Bëlga külföldieknek udvarolni! Tebeléd, tebeléd szerelmes vagyok én, egy tucat nyelven, egy lemezen, amely csak ezen a koncerten kapható. Egy magyar vallomás idegen nyelvi életre kel. Legyél ott, mert ez elég ritka.

Az a megtiszteltetés érte a BP Clothingot, hogy Magyarország első streetwear márkájaként együtt dolgozhattak a világ number one headwear forgalmazójával, a New Erával. A kollaborációból megszületett exkluzív darabok bemutatása mellett BP X New Era-színekbe öltöztetik a klubot, és a legforróbb trap-, hiphop-, house-dalok fognak pörögni a lejátszókon szombaton.A hazai keményzenei színtér bőven kecsegtet izgalmas előadókkal, akik egyszerre képesek arra, hogy felszínre hozzák az ember vad, ösztöni oldalát, ugyanakkor a féktelen tombolás mellett be tudják mutatni azt is, mennyiféle réteg, aprólékosság, mennyi árnyalat lehet egy-egy dalban. Most egy este alatt átélhető mindez, ugyanis a honi rock-, post-rock és hardcore-színtér legkiválóbb zenekarai lépnek fel a Corvintetőn!Vasárnap

Látjátok ezt a táncot? Halljátok e zenét?Március 15-én ismét megrendezésre kerül a Red Bull Pilvaker, ahol napjaink jól ismert rapperei, zenészei és színészei öltöztetik modern köntösbe a magyar költészet klasszikusait. A nagy érdeklődésre való tekintettel nemzeti ünnepünkön dupla előadással tér vissza a Szavak forradalma az Erkel Színház színpadára. A korábbi fellépőkhöz csatlakozik többek közt Szabó Simon, Fábián Juli, Papp Szabi (Supernem), Halott Pénz és Jakab Juli.

Andrew, a magának való színész egy évtized elteltével tér vissza Los Angelesből a szülővárosába, édesanyja temetésére. A dolgok nem nagyon változtak: a haverok menetrendszerűen megtartják a beszívós bulikat, aki régen furcsa volt, ma is az maradt, és pszichiáter édesapjának neheztelése sem csillapodott. Viszont belép az életébe egy lány, aki talán a sok pirula helyett az igazi gyógyszer lehet a gyerekkora óta gyötrő fejfájásokra. A filmet ingyen nézheted meg vasárnap a kolorban.

Ismét az Akváriumban koncertezik a Kaukázus!

Nem is akármikor, március 15-én, vasárnap.

Hogy miért pont ekkor? Ünnepi nyitva tartás, különleges alkalom!Március 15-ei programokAz állami ünnepség reggel 9 órakor kezdődik a Kossuthtéren, ahol katonai tiszteletadással felvonják Magyarország lobogóját, majd a Múzeumkertben mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök.

A megemlékezést követően ünnepi menet indul a budai Várba,

ahol a több helyszínen zajló rendezvényeken a gyermekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, és akár elkészíthetik saját kokárdájukat is. Az eseményeken népzenei programokkal, tánctanítással és bemutatókkal várnak mindenkit.

A Hadik-szobornál 11.30-tól 18 óráig váltják egymást a programok, úgymint népi táncok, huszárnóták vagy a Buda Folk Band koncertje. A Dísz téren bemutatkoznak a hagyományos magyar kézműves mesterek, és tényleg lesz Budán kutyavásár: magyar vizslákat és egyéb magyar kutyafajtákat lehet örökbe fogadni. A Várkert Bazárban

Csók István-kiállítás nyílik, a Táncsics-börtönben egész napos családi próbatételek várnak, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban pedig kézműves foglalkozások, tárlatvezetés és tematikus történeti séta lesz többek között. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a „Forradalmi Forgatag” keretében például hagyományőrző bemutatókkal, népi játszóházzal, táncházzal várják a látogatókat, akik a fegyverkovács műhelyének titkaival megismerkedhetnek.A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában kalandos időutazás veszi kezdetét, melynek során a résztvevők végigjárhatják az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit, megismerhetik annak legfontosabb eseményeit, szereplőit. A Magyarság Házában huszárpróbákat tehetnek a gyerekek.