Több mint 20 éve üresen áll az egykori rózsadombi SZOT-szálló. Bonyolult és botrányos tulajdonosváltások után, talán most végre rendeződhet a hatalmas értékű ingatlan sorsa. Megnéztük a különös torzót belülről, a tetőről pedig az elképesztő kilátásban gyönyörködtünk.

Nap mint nap integethetünk a Rózsadomb tetején magasló betontorzónak, amely nagyon jól látszik a Margit hídról és még a Jászai Mari térről is. Miután besurrantunk a Lipótmezőre, megnéztük a pilismaróti hajótemetőt és az istvántelki vonattemetőt, most bekukkantottunk a rózsadombi szellemhotelbe is.

Közelebbről kissé abszurd látványt nyújt az elhagyatott vasbeton komplexum az idilli házak és a budai villák szomszédságában. Bejutva a hatalmas telekre, egy gazzal és csalánokkal benőtt kert fogadott bennünket. A burjánzó fák és növények már az épület alsó részébe is behatoltak.

TrónfosztóA betonmonstrum szerkezetkész vasbeton váza gyakorlatilag teljesen ép még, a lépcsőkön a mélygarázsból egészen a tetejéig

fel lehet jutni. Látszódnak a félbehagyott építkezés nyomai: kiálló betonvasakban és építési törmelékekben botladoztunk. A hatalmas, félhomályban úszó oszlopcsarnokok között szerelmes rajzokra és jól kidolgozott graffitikre is leltünk.

Felmászva a 8-10 emeletes épület tetejére, feledhetetlen élményben volt részünk. A Gellért-hegyi kilátással vetekedett a látvány: rálátni a Parlamentre, a Margitszigetre és a Budát és Pestet összekötő hidakra is. Meglestük a napozókat a Lukács Fürdő tetőteraszán, és ugyancsak megnéztük a Komjádi uszoda medencéjében úszókat.

Mi lesz a szállóval?

Az épületet eredetileg SZOT-üdülőként 1971-ben, a kádári szocializmus alatt húzták fel, a néhai Vass Antal tervei alapján.

Az üdülőt azonban a ’90-es évek elején bezárták. Az egykori szállót a rendszerváltás után lebontották, majd a 2000-es évek elején újra elkezdték felhúzni, de sosem fejezték be. A budai látképet egyre inkább csúfító betontömb azóta üresen áll. A rendszerváltást követően számtalan bonyolult, nem egy esetben botrányos tulajdonváltásokon ment keresztül, és perek sorozata indult az ingatlan ügyében. Volt már az egykori Postabank tulajdona, de került már Sopron városának önkormányzatához is. Az ingatlant 2009-ben elárverezték, végül a CIB Bank tulajdona lett – számolt be a nol.hu.
Pár hete látott napvilágot a hír, miszerint a CIB eladná az ingatlant, amely a várakozások szerint akár 3-4 milliárd forintért is elkelhet. A pénzintézet az ingatlanpiac élénkülése láttán döntött az egykori SZOT-szálló értékesítése mellett.

A hírek szerint az új tulajdonos bontással kezdene, majd egy kisebb tömegű, korszerű épületet emelne. A feladattal a Cushman & Wakefield (C&W) nemzetközi ingatlan tanácsadó céget bízták meg – írja a nol.hu.Álmok útján Már számtalan vízió született az újjáépítésről. A 2000-es évek elején például bővíteni szerették volna az épületet, a házban 93 luxuslakást, termál- és wellnessfürdőt, bárt terveztek építeni. A munkálatok végül – többek között – a

Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) ellenzése miatt nem valósultak meg. 2007-ben úgy tűnt, hogy mégsem szállodát, hanem luxusapartmanokból álló társasházat csinálnak belőle. Két éve pedig az a hír járta be a sajtót, hogy egy befektető lebontaná az épületet és a helyére luxusapartmanokat építene.

A félelmetes szellemház egyébként még Jancsó Miklóst is megihlette, itt forgatta az „

Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél ” című filmjét 2001-ben. A filmet nézve láthatjuk, hogy nem sokat változott azóta az épület állapota – talán csak annyiban, hogy még egy kicsit lepusztultabb lett.

Az elképesztően izgalmas telek és épület láttán persze nekünk is beindult a fantáziánk. A csodálatos kilátást nyújtó, hatalmas tetőre például egy növényekkel beültetett napozóteraszt és medencét képzeltünk. Lehet ötletelni – ti mit láttok bele Buda leendő „Grand Hotelébe”?