Kondor Vilmos Budapesten játszódó regénysorozatának illusztrációit készítette el Németh Kriszta és Andok Tamás, egy nagyon hangulatos fotósorozat formájában. Az Óbudai Platán Könyvtár és az Agave jóvoltából bárki ingyenesen megtekintheti a különleges fotókat.

Kondor Vilmos: Budapest noir című fővárosban játszódó krimije 2008-ban jelent meg, s további négy követte a Gordon Zsigmond újságíró karaktere köré kitalált regényt. A történetek kronológiai sorrendben követik a városi történéseket, 1936-tól haladunk az '56-os forradalom felé. Bűnös alakok, felderítésre váró ügyek, egy kis történelem és fikció keveredik Kondor történeteiben.
Mindig nagyon érdekes felkeresni olyan valós helyszíneket, amikről olvas az ember, s tűnödni a hely szellemén. Miért pont oda álmodta meg a művész a cselekményt? Valójában kik éltek az említett házakban? Lehet, hogy van valóságalapja? Kondor Vilmos regényeiben számos valós személy feltűnik, ilyen Karády Katalin, vagy Kállay Miklós is. A hangulat mindig nyomott, bajlós és fekete-fehér.

A tavaly október óta készülő fotók először beállított koncepciók szerint készültek, aztán Németh és Andok úgy döntött, sokkal eredetibbek lesznek a spontán, az élet által produkált képek. Az sem baj, ha megjelenik a képeken egy-egy kevésbé korhű elem, mert nem egy az egyben akarták lekopizni a regény jeleneteit. Inkább csak megörökíteni a hangulatokat, azt az atmoszférát, amit olvasás közben éreztek. Ez szubjektív ábrázolás, de így is izgalmas lehet bárki számára. Ajánljuk, hogy vegyétek kézbe Kondor Vilmos regényeinek egyikét, és olvasás után látogassatok el az óbudai kiállításra. Mindezek után, pedig próbáljátok végigjárni Budapest Kondor által leírt részeit, hogy ti milyen hangulatokat kapcsoltok hozzá.Budapest Noir Tumblr oldal Németh Kriszta blogja Andok Tamás portfóliója és blogja Andok Tamás Flickr