Az 1960-as években világhódító útjára induló gördeszkázás rengeteg budapesti fiatal életét és identitását határozta meg, különösen a 2000-es években. Az evolúció természetesen a mai napig tart: a szörfözés szárazföldi alternatívájaként születő, majd önálló életstílussá és szimbólumokká felemelkedett deszkák szép lassan a művészet tárgyai, eszközei és csatornái is lettek. Ennek jegyében nyílt kiállítás "Talajfogás - művészeti irányok a hazai gördeszkás kultúrában" címmel a Deák 17 Galériában.

A hazai gördeszkázás robbanásszerű felfutása leginkább 2000-es évekre tehető, ekkor kezdett felnőni ugyanis az a rendszerváltás előtt születő generáció, amely egy Moszkva téri sörözésnél sokkal többet gondolt a máshogy élésről, és már volt internet-hozzáférése.

A dolog persze szépen lassan beérett, a hatóságok számára örök támadási felületet kínáló, azonban az élet minden területét inspiráló utcai sport fokozatosan hatalmas biznisszé és (élet)művészetté alakult. A napokban pedig kiállítás is nyílt a témában a budapesti Deák 17 Galériában.

Persze nem ez az első olyan tárlat, amely valamilyen módon kapcsolódik ehhez az életérzéshez: fotókkal és különböző szobrokból kijövő szövegbuborékokkal már találkozhattunk 2011-ben a Műcsarnokban a profi szkéter, Ed Templeton jóvoltából, bár ezek nem kapcsolódtak közvetlenül a deszkázáshoz.

Itt viszont minden erről szól és ennek van alárendelve. A kiállításon láthatók hazai gördeszkás videók, fotók, objektek, magazinok, illusztrációk és hozzájuk kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások is. A Talajfogás célja annak bemutatása, hogy mára a gördeszkázás a mindennapi városi környezet vizuális tárgyaként és alternatív közlekedési eszközeként a fiatalok életvitelének részévé vált.


A kiállítók többsége egyébként képzőművészeti oktatásban részesült, és

mindenkiről elmondható, hogy a gördeszkázást életvitelszerűen űzi. Ez a tárlatnak határozottan az előnyére szolgál.


A kiállítók: 7 réteg zine (Pinke Barna, Santos, Nagy László, Jáger Attila, Sarkadi Nagy Balázs, Miki 357, Galkó Máté, Závada Péter, Pelle Tamás, Heroine műhely, Fehér Attila, Juhász Ádám), Rios Crew (Buzády Zhang Gee, Fukui Akira, Mohácsi János, Kákai Bence, Nagy Santi, Macsu Ferenc, Fehér Attila, Kecskés Kornél, Berzsenyi Nagy Bence, Bàlint Bence) , Barakonyi Zsombor, 2dkru (Mikulán Dávid, Gutema Dávid), Zámbó Ferenc , Mészáros István, FAUN project (Fenyvesi Zsófi, Trellay Levente), Balkán Katonák M.I.A. (Kosnas Robin), aLAPdESZKÁK (Balla Péter, Márkus Mihály, Piros Béla, Szóró Ákos, Csajovetz Ádám, Nagy Viktor, Gázsik Tamás, Szénási Marcell, Dombai Marcell, Lengyel Károly, Takács Levente, Bánkúti Béla), STÉG team (Jassek Balázs)