Azt gondolnánk, a nassolás manapság inkább pejoratív értelmet nyer, hiszen egyből a túlcukrozott, túlsózott, zsíros snackekre asszociálhatunk. Természetesen van alternatíva az egészséges és emellett finom ropogtatásra, nasizásra is. Ezt az tudatos vonalat hozta el nekünk a belvárosba a Naspolya Nassolda, ahová betérhetsz négylábú kedvenceddel, bicikliddel, de tarthatsz akár babatalálkozót is – mindenkit szívesen látnak.

Még a Nyitva fesztivál ideje előtt lettünk figyelmesek a Káldy Gyula utca barna papírral takart kirakatára, majd azonnal a Facebookon kerestük a megfejtést. Gusztusos grafikai megoldások, a tudatosan étkező budapestiek alapos feltüzelése – aztán a Nyitva fesztiválra pop-up bolttal készültek, az Instagramon pedig pár rendezvénynél már megjelent az ismerős logó. A várva várt hely aztán alig egy hete kinyitott. Amilyen gyorsan csak tudtuk, felkerestük őket, hogy még a karácsonyi nagy vacsorák előtt kicsit megnyugtassuk a lelkünket: lesz honnan édességet, sósságot zsákmányolni, ha januárban jön a “hét szűk esztendő” és a rukkola váltja fel a diós bejglit.

Az ízléses, letisztult teret és az egész grafikai megjelenítést az ötletgazda baráti társaságnak köszönhetjük, akik eredeti szakmájukat tekintve grafikusok, de életmódjuk és a kiaknázatlan lehetőségek sarkallták őket arra, hogy valami egészen mással is foglalkozzanak, de közben megmaradjanak hitelesnek. Novák Ádám és Bárányos Réka mellett Adorján Évi is a csapat tagja, neki köszönhetjük a legtöbb receptet – Egészséges finomságok címmel jelent meg könyve, 2013-ban. A gyűjtemény Éva hosszú évek alatt kikísérletezett nyers, tej-, tojás – és gluténmentes receptjeit foglalja össze, ezzel segítve a háziasszonyokat, kezdő vagy haladó nyersen étkezőket. Továbbá a Naspolyát is. Elképesztően sok tapasztalat kellett ahhoz, hogy ennyire guszta, kiváló állagú, nagyon ízes finomságokat tudjanak készíteni, hiszen a főzés és sütés elmarad, a különböző nyers textúrákkal, aromákkal kell játszani.

Természetes és nagyon emberközeli az egész hely kialakítása is. Natúr színek, egy kötélen belógatott, ülőalkalmatosságnak használható nyírfatönk, meleg fény fogad. Valamint az üzlet szíve, a pult, ahol sorakoznak a kekszek, krékerek, valamint a torták, piték is. Bár a belmagasság meglepően nagy, valamiért mégis kuckósnak, otthonosnak tűnik az egész. Talán a fények és a kedves hangulat okozza. De az is közrejátszhat, hogy gazdája mellett pihenget egy kutya is – jó volna, ha mi is eljutnánk arra a szintre, hogy minden üzletben, étteremben, cukrászdában örömmel fogadják a négylábúakat. Dollár kutyával egyből összebarátkoztunk, ő pedig olyan bánatos szemekkel nézett ránk, hogy majdnem megfeledkeztünk róla, hogy bizony a torták azért érkeztek, hogy mi kóstoljuk meg őket, ne pedig Dollár.Süteményt direkt nem írunk, hiszen a “legdurvább” hőkezelés amit alkalmaznak, az az aszalás, ami 42 fokon történik – vagyis maximum olyan melegben, mint a végig esős Sziget utáni első kánikulai belvárosi nap heve. Semmi természetellenes nincs ebben. A komponensek majdnem mind idényjellegűek, azaz a legtöbb dolog szezonhoz kötött. Így most például a mák, a sütőtök, a mandula, az alma, a körte vagy a aszalt szilva a főszereplők. Az édesítést többnyire aszalványokkal (például datolya, mazsola), esetenként mézzel oldják meg - semmi szintetikus anyagot nem használnak.
Egészen hihetetlen, hogy a pöpecül festő nasik teljesen nyersek: van, hogy a legfelkészültebb háziasszonyok is hibát vétenek egy főzött krémmel és összeesik a süti. Nos, a piték és torták kevélyen álltak az MRS collaboration (Mikus Eliza, Rózsa Regina és Sáfrán Anett ) által készített Naspolya logós kerámia tányérokon.Mi nagyon szerettük a hajdinás alappal készülő almás pitét, a kakaós tallért, a mézeskalácsos fűszerezésű sütőtökös pitét és a mákos citromtortát. A torták 670 – 940 forintba kerülnek, a krékerekből, aszalványokból 8 darab 780 forintos áron fut. Bio, friss pörkölésű fair trade kávéval is készülnek, melyet helyben készített friss mandulatejjel kérhetünk - így akár az édesítés is elmaradhat a kellemes mandulás aroma miatt. Továbbá dzsúszok, smoothie-k is kaphatóak, ha valaki éppen nem az édességekre rabolna rá. Egy fanyar grépfrútlé után azonban nagyon jól esik a nyers almás pite.

Persze, ez nem a legolcsóbb, mivel alapanyagaik és előállításuk miatt az árazás – de a tudat, ugye, hogy minden Nassoldás finomság a szervezetünk javára válik, lényegében megfizethetetlen. Nincs lelkiismeret-furdalás, csak elégedett jóllakottság. Vegánoknak (egyedül azok a nasik nem vegánok náluk, melyek mézzel ízesítettek), nyersen étkezőknek, diétázóknak, ételallergiásoknak, valamint azoknak ajánljuk a Naspolya Nassoldát, akiknek fontosabb az egészségük a pillanatnyi chips vagy tejkrémes keksz-evés ízélményénél.