Szeptember elején nyitott meg az Erzsébet téri Terminál épületében a Terminal Market, ahol elsősorban organikus és biodinamikus termékeket, jórészt autentikus borokat vásárolhatnak azok, akiknek nem mindegy, hogy otthon mi kerül az asztalukra. A Kárpát-medence helyi szőlőfajtáinak és termőhelyeinek népszerűsítésére létrejött Terra Hungarica egyik budapesti borpontjaként működő üzlet polcain az italok mellett helyet kaptak sajtok, lekvárok, kolbászok, mézek, olajok, ecetek és édességek is. Ami a legjobb az egészben, hogy nemcsak a turistákra számítanak, hanem a helyieknek is mutatnak valami újat.

Az általunk korábban bemutatott Terminál Étterem szomszédságában nyitott meg szeptemberben a TERMINAL MARKET, amely tulajdonképpen egy organikus és biodinamikus termékekkel foglalkozó, elsősorban borokra fókuszáló delikátüzlet. Ez azt jelenti, hogy a polcokon elsősorban olyan termékek találhatók, amelyek adalékanyagoktól, tartósítószerektől mentesek, és mindenféle ipari módszert kizárva csakis természetes úton készültek: ezek között megtaláljuk többek közt a bakonybéli apátság lekvárjait, az őrségi Batha porta tökmagolajait, az aranyszalaggal minősített, kezeletlen és ezáltal természetes parajdi sót, a szintén aranyszalagos Rózsavölgyi csokoládékat, a Bükki Kézműves Sajtmanufaktúra sajtjait, a bükkaranyosi Pelle párlatokat is.

A helyen a kézműves szó használatát kerülik, valamint hozzáteszik azt is, hogy ez nem egy klasszikus biobolt, hanem inkább egy természethű termékekre koncentráló delikátüzlet.

A sok finomság ellenére viszont nyilvánvaló, hogy a TERMINAL MARKET egy boros hely, sőt, a 25 tagot számláló Terra Hungarica egyik budapesti támaszpontja is. A szervezet szerint a Kárpát-medence a politikai határoktól független ökológiai egységet képez, ennek megőrzése és felélesztése pedig kiemelkedően fontos feladat. A Terra Hungarica márkavédjegyet a régió természet- és tájhű gazdálkodásra törekvő borászai kapják meg, akik adalékanyagoktól mentes borokat készítenek.

"A választék pedig igencsak széles: tüzes szekszárdi vörösborok, élénk savú somlói furmintok és juhfarkok, soproni és mátrai kékfrankosok, hatputtonyos Tokaji Aszúk és a Csobánci Bormanufaktúra aszúmódszerrel készült édes vörös kadarkája mellett olyan kuriózumokat is tartanak, mint a burgenlandi, biodinamikusan gazdálkodó Meinklang pincészet Konkret névre hallgató, Sankt Laurent (szentlőrinci) szőlőfajtából készült bora. Ennek a szuperképessége az, hogy 900 literes betontojásban érlelődik, amely lehetővé teszi, hogy a bor levegőzzön (de mégsem annyira, mint egy fahordó esetében), másrészt az ovális tojásalak szabad mozgást, áramlást enged a fejlődő bornak."

Egy másik bor, amelyet ki lehetne még emelni a sok közül, az a villányi Wassmann házaspár 2011-es kékfrankosa, mely Európa egyik legnagyobb példányszámú és legismertebb német nyelvű bormagazinja, a VINUM októberi számának nagy kékfrankos-tesztjén a legmagasabbra értékelt magyar kékfrankos helyezést érte el, emellett egyértelműen a kontinens legjobbjai között van.

A széles választék miatt bátran kijelenthetjük, hogy a TERMINAL MARKET tökéletes lelőhely mind borszakértőknek, mind pedig azoknak, akik a borral való ismerkedést természetközeli termékekkel szeretnék kezdeni.

Az egyetlen negatívum, hogy kóstolni sajnos nem lehet, de bármilyen kérdést szívesen fogadnak, és tanácsokat is nagy örömmel adnak, illetve a szomszédos étterem itallapján a MARKET kínálatából sok bor megtalálható, így nem kell messze menni, ha ki szeretnénk próbálni a borokat, és esetleg egy nagyszerű ételt is szeretnénk fogyasztani hozzájuk.

A forgalmas helyszín ellenére szerencsére a TERMINAL MARKET nem a környéken mászkáló külföldiekre vadászva kínál hazavihető szuveníreket, hanem a valóban minőségi gasztrotermékeket szeretné megismertetni az igényesebb vásárlókkal.
TERMINAL MARKET
Cím:

1051 Budapest, Erzsébet tér 11.
Nyitva tartás:
H-Szo 12:00 – 20:00
Honlap