A kelenföldi városrészt egy kisvárosnyi ember lakja, a lassan száz éves plébániának évtizedeken keresztül mégis egy kocsma és a posta közé beszorított kápolna jutott. A helyiek mintegy nyolcvan éve szeretnének templomot építeni, ez mostanra a Jahoda és Páricsy Építésziroda tervei szerint megvalósulhatott. Megmutatjuk, hogyan.

A templomot a magas panelházak ellenére nem nehéz megtalálni az Etele úton. Eddig egy kisebb harangláb jelezte az Etele út és Fehérvári út sarkán a Szent Adalbert kápolnát, most a templom előtt egy különálló, felül áttört harangtorony áll betonlábakon.

Az utcaszintről fellépcsőzve egy kis piazzán találjuk magunkat. A környéken nem igazán találunk közösségi tereket, ezért fontos cél volt mind kívül, mind belül ezek megteremtése - mondja Jahoda Róbert építész.

Az épület remekül kommunikál a környezetével, amit bizonyít az is, hogy ottlétünk alatt legalább tíz ember nézett be. "Beláttuk, hogy a tornyot nem kell magasabbra építeni a környezeténél. A panelokkal szemben nem ellenépületet, hanem kertet, oázist szerettünk volna építeni, lelki és fizikai értelemben is." - mondja az építész.

Az épület bal oldalán egy modern kálvária, jobbra pedig a még épülőfélben lévő plébánia található, ahol szintén közösségi teret teremtenek. A templom és a plébánia között egy hidat találunk, az átriumban pedig egy rendkívül egyszerű kutat.

Az épület széles főkapuja fölött, a négy tartógerendán a négy evangélista szimbólumát látjuk. Belépünk a hagyományos térszerkezetű épületbe és figyelmünket rögtön a modern rózsaablakon beáramló színes fények, a szépen kizsaluzott látszóbeton felületek és a főoltár mögötti, szuggesztív szerkezetű oltárfal ragadja meg. A berendezési tárgyak - például az oltár, a gyertyatartók és a bútorok - egyébként szintén mind egyedileg, az építésziroda által csak ide tervezettek.

Az említett oltárfal nagy szilárdságú, felfüggesztett és áttört felülete a Golgotát mintázza, az elemek között kirajzolódó kereszten pedig Krisztus szobra látható, amit hamarosan egy fából faragott korpuszra cserélnek, valamint a printelt képek helyére is mozaikok kerülnek. Az oltárfal rései szimbolizálják az ürességet, az átszűrődő transzcendens fény pedig az e világon túli öröklétet. Mindez azt jelenti, hogy a két világ között van átjárás - mondja az építész.A Szent Adalbert plébánia templomának névadója Meszlényi Zoltán vértanú püspök, akit 1950-ben az Államvédelmi Hatóság emberei hurcoltak el lakásáról. Mindenféle per nélkül tartották fogva és kínozták halálra a kistarcsai internáló táborban.

Az épületnek templom formája van, de mégis neostílusoktól távol álló, kortárs épületről beszélünk, ami belül ráadásul egyedi térélményt ad. A városrész panelek árnyékában megbúvó része egy hagyománytisztelő és modern közösségi térrel lett gazdagabb.