Budapest Főváros Levéltárában debütált a Mapire, egy digitális térképekből álló adatbázis, melyen nyomon követhetjük Budapest fejlődését a 18. század elejétől egészen a 20. század közepéig. A térképek bárki számára elérhetőek, hiszen az adathordozókon való tárolás helyett az internetes, online hozzáférést találták a legjobb megoldásnak.

Mind topográfiai, mind közigazgatási szemszögből vizsgálhatjuk a főváros múltját olyan térképeken, amelyeket georeferálással szerkesztettek, vagyis minden képkoordinátához GPS-koordinátákat rendeltek. A módszernek köszönhetően méretarányosan, 100%-os pontossággal a jelenkori térképekbe illesztve szemlélhetjük a Mapire-dokumentumokat.

Először csupán katonai térképekkel foglalkozott Budapest Főváros Levéltára és az ARCANUM Adatbázis Kft., később például kataszteri (telkek nyilvántartása) vagy akár a teljesen “szokványos” várostérképekkel is, amely nekünk, laikusoknak, lássuk be, hogy a legérdekesebb korlenyomatok. Így például Pest-Buda belterületének 1854-es várostérképe vagy Budapest belterületének és a külterület egy részének várostérképe 1903-ból. Külön csemege lehet a török hódoltság idejéből visszamaradt, digitalizált dokumentum is, mely kakukktojás a 18. század elejétől fennmaradt térképek között. Nem utolsó sorban oktatási célokra is kiváló lehet a Mapire.

Izgalmas felfedezés lehet például saját lakhelyünk egykori környékének vizsgálata, a régi utcanevek, mára már elfeledett gyárak, közterek megtekintése. Sőt, akár a régies írásmód használata is.

Ezek a más-más célra használt dokumentumok igazi kortörténeti lenyomatok. A gyűjteményt a nap 24 órájában elérhetjük a Mapire oldaláról.