Az év legeseménydúsabb gasztrofesztiválos hétvégéje következik, vagyis most az otthoni főzéssel nem sokat kell bajlódni. Halak és vadak a Városligetben, édességek a várban és kézműves sörök mellett street food az Autómentes nap keretében az Andrássy úton - anyu tehát pihenhet.

Csütörtök
Az Instant tényleg a hatodik évébe lép hamarosan. Ahelyett, hogy túlmisztifikálnák ezt a számot, csak szerveztek egy négy napos ünnepséget hat helyszínen, nívós külföldi vendégekkel és persze a hazai válogatottal. Az udvaron felállított színpadon ezúttal az electro swing lesz a fő csapásirány, a Mole Hall-ban a tört ütemű elektronikus tánczenék, a ’6’-ra keresztelt kirakatklubban a deephouse-é a főszerep, míg nemrég elkészült átjáróban a downtempók szolgálják a finom hátteret. Természetesen a populárisabb helyszínek a szokott stílusban koptatják a cipőtalpakat.

Szeptember 17-20. között a korábban számtalan nemzetközi fesztiválon sikert arató, legendás holland Dogtroep vizuális színházi csapatában is dolgozó alkotópáros Vincent de Rooij és Lakatos Csilla alkalmi mozitérré alakítja a Trafó nagytermét és környékét: a parkolóban egy félbevágott repülőgép landol, a színházterem filmstúdióvá alakul, és a nézők szeme láttára az Űrodüsszeia világát varázsolják filmvászonra és - egy tál csirkelevesbe. Három produkció, élő zenei effektek, mozgóképek, szürrealista filmek kulisszáit idéző látványvilág és sajátos humor, meglepő térmanipuláció. Látogass el csütörtökön.Az amerikai film sziámi ikreinek minden alkotását enyhén groteszk humor és a briliáns történetmesélés jellemzi - többek között erről győződhetsz meg szeptembertől. A Coen-fivérek egyik mesterművét, a Nagy Lebowskit csütörtökön nézheted meg a Puskin moziban.

A „tánti” kifejezés köztudottan a német „tante” magyar megfelelője: a nagynéni, aki mindenkinek kedves, aki sokszor távolról érkezik és akinek mindig van egy jó sztorija. Különleges alkalmakkor látogatja meg a családot, akik között teljes értékű tag, de ritka jötte és titokzatossága miatt mindig valami éteri lengi körül. Erre az érzésre szerették volna felfűzni a Hegyvidék Központ oldalában található
Tanti éttermet: otthonosra, családiasra kreálni a hangulatot, olyan konyhával, ami sok ismerős ízre alapoz, de mégis sok pici csavar miatt lesz egészen más, mint a megszokott. Ugyan mi ebédidőben próbáltuk ki, de nem félünk ajánlani őket vacsorára.

Ha egy meló utáni kávézásra támad kedved, ajánljuk a megújult Centrált. Az 1887-ben alapított kávéház biztos pontot jelentett a városban többek közt a Nyugat szerkesztőségének és más íróknak is. Ez az évtizedek folyamán tulajdonképpen semmit sem változott, a város közepén található intézmény tárt karokkal vár akár egy jó reggeliről, akár egy ebéd utáni kávéról legyen szó, mindezt nem is megfizethetetlenül drágán. Ráadásul a most mindezt hagyományőrző, de mai szemmel is tetszetős környezetben élvezheted.PéntekA Nemzeti Vágtán ebben az esztendőben is a magyar települések által nevezett lovak és lovasok mérkőznek meg szeptember 19-21. között Budapesten, a Hősöktere körül, ehhez méltó látványos és emelkedett körülmények között.

A magyar tradíciókra épülő, nagyszabású, történelmi hangulatú lovasverseny egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő, országos kulturális esemény.

Szeptember 19-20-21-én, Budapest látványosságainak szívében, a Városligetben, a Vajdahunyad várnál rendezik meg az I. Hal- és Vadfesztivált.

A feszt alkalmával lehetőség nyílik a látogatók számára, hogy a különböző tájegységek ízesítésében is megkóstolhassák méltán híres hungarikumunkat, a halászlevet. A Budapesti Halfesztiválhoz híven, Budapest halas street food éttermei különleges tengeri fogásokkal, sushival, pad thai tésztával, kaviárral és fish & chipsszel is készülnek.

Akik az elmúlt három évben ellátogattak Magyarország legnagyobb édességünnepére, azok tudják, hogy kizárólag a minőséggel és az édesipar „krémjével” találkozhattak a rendezvényen. A csokoládék és édességek ünnepén idén is megkóstolhatod a legkiválóbb kézzel gyártott csokoládékat és édességeket, süteményeket és fagylaltokat, továbbá olyan világhírű márkákat ismerhetsz meg, amelyek csak az Édes Napokon képviseltetik magukat.

A pszichedelikus trance világában egyeduralkodó izraeli (jelenleg Los Angeles-i székhelyű) formáció szinte már a Budapest Park házi zenekarának számít. Ugyanis a Park három éves fennállása óta minden évben fellép a nagyszínpadon Erez Eisen és Amit Duvdevani, vagyis az Infected Mushroom.

A pénteki koncert azonban más lesz, mint az eddigiek. Nem is akármennyire. A zenekar ezzel a koncerttel visszanyúlik a gyökerekhez, hogy az eredeti, baljós hangvételű, nem evilági utazásra csábító, hallucinogén ütemeik és dallamaik, melyek a kilencvenes évek közepe óta tartják rabságban a rajongókat, újból felhangozzanak.Egyre nagyobb az érdeklődés, hogy pontosan mi készülhet a belvárosi Elektrotechnikai Múzeum volt trafóháza helyén. Számítunk rád, hogy elsőként láss a nagyszabású vállalkozás mögé! Eredménye egy év végén nyíló komplexum lesz, ami az elektronikus zene legteljesebb kiszolgálásával egy világszínvonalú klubot jelent majd.
Legyél ott, amikor a Tesla-történet igazán kezdődik! Bemutatnak egy innovációt, ami miatt mindig hangos lehet a kert, és együtt benézhetsz az épületbe, ami 2015-től új dimenziót nyit majd a Budapesti partikultúrában!SzombatSzeptember 20-án a Kazinczy utca megint megmutatja, hogy milyenné szeretne válni. A Kazinczy utca autómentes, a pezsgő élet, a sokféleség, a gyermekek, a szórakozás, a kultúra utcája. Az itt működő vendéglátó helyek most is összefognak, hogy egy napot a párbeszéd jegyében töltsünk, együnk-igyunk, újra megtanuljunk játszani azoktól akik még nem felejtettek el. Szeptember 20-án a nemzetközi autómentes nap mellett Gyermekek világnapja is van, ezért elsősorban a gyermekkorúakat és persze a gyermeklelkűeket várják a programok.

A júniusinál is nagyobb és exkluzívabb környezetben – az Andrássy út legszebb szakaszán, a Nagymező és a Bajcsy közt rendezik meg az idei második Főzdefeszt+Street Food Show-t!

Most szeptemberben úgy döntöttek a szervezők, még egy lépéssel tovább mennek eredeti céljuk felé, és minden eddiginél több embert ismertetnek meg az igazi kézműves sör és a minőségi street food fogalmával, így csatlakoznak az Európai Mobilitási Hét és ennek keretében zajló Autómentes Naphoz, ezért az egész Andrássy utat lezárják szeptember 20-án és 21-én.A Kulturális Örökség Napjai alkalmából évek óta nagyon sok épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartó épületek pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. A helyszínek túlnyomó többsége számtalan érdekes programmal is várja az érdeklődőket - idén ezen a hétvégén.Snowboardoznak, longboardoznak, fotóznak, videóznak, szörföznek, deszkáznak, bmx-eznek. Szeretnek kint lenni a természetben, szeretik a hullámokat, a friss havat, az ínycsiklandozó ételeket, szeretik a Távol-Keletet, kedvelik a jó muzsikát...néha jógáznak, néha tivornyáznak...A Lakásvásár szervezői visznek nektek sosem hordott férfi snowboard kabikat, kötött sapkákat, végtelen sok Vans cipőt pofátlanul olcsón, elmebeteg színes DVA cuccokat…szombaton.

A Színházak Éjszakájának célja, hogy szélesre tárja a színházak kapuit, és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínáljon, nem szokványos teátrális élményeken keresztül. Ezen az éjszakán Budapest neves színházai, színészei különleges, egész estés programsorozattal várják a közönséget, hogy bemutathassák színes, sokoldalú arcukat.

A teljes előadások mellett rendhagyó, interaktív programokra, kiállításokra, eddig még sosem látott előadásokra, gyerekműsorokra, koncertekre, beszélgetésekre hívnak mindenkit, aki többet szeretne látni, mint egy hagyományos színházi előadás.VasárnapA budapesti Ciclovia kezdeményezés egy nemzetközi, a világ számos városban jól működő gyakorlatát igyekszik idehaza is bevezetni, ahol vasárnaponként a belvárosi utakat nyitják meg gyalogosok és kerékpárosok számára.

Budapesten elsőként az AutómentesNap alkalmából kapcsolódnak a Ciclovia kezdeményezéshez. Mindenkit várnak szeretettel, aki részese szeretne lenni eme kezdeményezésnek. Tolnád? Tekernéd? Sétálnál?Megpihennél? Húznád? Gurítanád? Pengetnéd? Megénekelnéd?
Hív az aszfalt, vár a város!Vasárnap szeretettel várnak mindenkit egy személyes és interaktív önismereti előadásra a Kiscelli Múzeum belső kertjébe. Az Élőkép Színház Octopus Tarot Labirintus, a Sziget Fesztivál és számos itthoni és külföldi programsorozat állandó vendégszereplője kivételes előadásformát követ. Itt a mondanivaló igencsak egyénre szabott:

interaktív kommunikációs helyzeteken keresztül önismereti előadásba vagy ha úgy tetszik, filozofikus szerepjátékba hívja a nézőt.

Mostantól még több randevúzó pár és gyerekes család várható a Margitsziget 10.500 m2-es keleti kertjébe. A burkolati csere, padok újragondolása, nővények telepítése, csobogók reformja miatt az elfeledett park vélhetőleg újra a sziget egyik fő látványosságává válik a Japánkert. Vidd el oda a pasidat, csajodat, anyudat, apudat, vagy szimplán magadat, hogy kipihend a hét fáradalmait.