Talán kevesen tudják, de a fesztivál mindenki által ingyenesen használható táborhelyei mellett olyan, a Szigeten belül is egyfajta miniköztársaságot jelentő táborhelyek is vannak, ahol extra szolgáltatások és egyedi hangulat várja a látogatókat. Itt reggelire croissant jár, délben pedig pétanque a menő. A "nemzeti" kempingekben jártunk.

Átalakuló szokásokA fesztiválon néhány éve jelentek meg a "nemzeti" kempingek, de ezek a Sziget filozófiájának jegyében hamar átalakultak, hiszen ez a hely sokkal inkább szól a találkozásokról, mint az elzárkózásról.

A nemzeti elkülönülés már kevésbé izgalmas a szigetlakóknak, mint 5-6 éve, így a frankofón Apéro mellett inkább tematizált, magasabb szolgáltatást nyújtó kempingekről beszélhetünk - árulta el kérdésünkre Berta András, a fesztivál nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

A külföldiek egyre szívesebben választják ezeket - az egyébként nem túl olcsó - táborhelyeket. A szülők szívesebben engedik el ide gyerekeiket, az egyetemi évei végén járó vagy már munkába állt fesztiválozók pedig szívesen fizetnek az emelt szintű komfortért és biztonságért.

Ennek ellenére a három, általunk meglátogatott tábor mindegyikében érezhető egyfajta "nemzeti" karakter, így most ezeket a sajátosságokat fogjuk nektek megmutatni.A franciák itt is franciákAz Apéro francia, egész pontosan frankofón kemping, hiszen rengeteg belga és svájci is eljött, de a lakók összetétele még ebben a viszonylag homogén közegben is igen vegyes, hiszen több, mint 30 ország fesztiválozói szálltak meg itt.

Lehetetlen volna letagadni a francia konyha hatását: itt reggelire croissant jár, a Restro Bistro séfjei pedig tarte flambée-t (elzászi hagymás lepényt), ratatouille-t (vagyis l'ecsót), coq au vin-t (vörösboros kakast) is felszolgálnak az ínyenc fesztiválozóknak.

Ez a kemping a közösségépítésről szól - mondják Derdák András és Földes Anita, a fesztivál kinti promóterei, akik Montpellier-ből bonyolítják a Sziget mind sikeresebb franciaországi kampányait. Azt érezzük, hogy ez közel sem üres frázis: a recepciónál kialakított térben kedves frankofón személyzet, zongora, irodalmi művek, kellemes francia zene fogad, az ingyen sminken és a fodrászon meg sem lepődünk, de természetesen lehetőség van pétanque kölcsönzésére is.

A szervezők munkájának eredményét Párizsban magunk is tapasztaltuk. András még arra is figyelt, hogy egy kinti tehetségkutatót tartson, így idén két fiatal DJ is játszik. Tipp: este, a koncertek után a kempingbe ugyan nem mehetünk be, de a bejárat előtt laza partyk várnak.

A kempingben szóba elegyedünk egy csapat szimpatikus fesztiválozóval. Dijonból érkeztek és ez az első látogatásuk a városban, így érthető, hogy egy kiló kenyér árát a városban ők 3-5 euróra teszik. A Parlamentet már sikerült megnézniük, de a fesztivál vége után egy napot még terveznek maradni, hogy kicsit szétnézzenek.

Egy másik, feltűnően vidám baráti társaság tagjai nagyjából egy városból érkeztek és mielőtt mindenki egyetemre menne vagy dolgozni kezdene, eljöttek egyet bulizni. Amikor arról érdeklődünk, hogy miért választották éppen Budapestet, az előző társasághoz hasonlóan ők is a nívósprogramot, na meg az

előző évekről készült videókat

tartják meghatározónak. Ahogy utóbbit meglátták, körbeküldték és mindenki tudta: on y va, vagyis megyünk!

Érdekesség, hogy az együttesek közül mindegyikük megemlítette a Placebot és az Outkastet, viszont senki a húzóneveknek tartott Blink 182-t és a Queens of the Stone Age-t.Orange mindenüttA térképeken zöld-fehér-piros trikolórral feltüntetett Alternativa Kemping bejáratánál olasz szó, eszpresszós és fagyis stand, valamint Puglia tartomány fainstallációja fogad.

Sok az olasz vendég, de a táborban, akárcsak a még "nemzetközibbnek" tartott Siesta Kempingben a holland fesztiválozók tömege tűnik meghatározóbbnak. Nem is csoda, hiszen az orange-ok amúgy is nagyon szeretnek kempingezni - így még azon sem csodálkozunk, hogy háromgenerációs családokat is felfedezünk a helyen.

A csapat kis Robben, akikkel szóba elegyedünk, már második alkalommal látogat hozzánk, így meglehetősen tisztában vannak a magyar árakkal.Tudják, hogy egy "olasz" kempingben vannak, de hűvös pragmatizmussal közlik: aki előbb kattintott, az foglalta a helyet. A fesztivált egyébként ők sem az árak, hanem az atmoszféra és a zene miatt választották, valamint mert tényleg ez a fesztivál a leghosszabb - és persze a legjobb. Ebben nincs vita.