Az Oktogon közelében sétálgatva bukkantunk rá a viszonylag eldugott Anyu nevű japán delikátboltra, ahova be is tértünk annak reményében, hogy autentikus szusi alapanyagot kapunk majd. Magunk sem gondoltuk volna, hogy amit találunk, az meghaladja majd a képzelőerőnket: az instant algaleves és a salátába való mustárlevél csak a jéghegy csúcsa. Furcsa, de finom.

Az Anyu névre hallgató japándelikátüzlet (mely nem azonos a már korábban bemutatott budai reggelizővel) az Andrássy útról nyíló Eötvös utcában bujkál március 28. óta, és olyan árukészletet rejteget, amire még az edzett gasztro-delikát kalandorok sem feltétlenül vannak felkészülve.

Mi magunk csak sushihoz való algát szerettünk volna beszerezni, ennek ellenére sikerült majdnem egy órát elszöszmötölni a néha főzés helyett inkább sci-fi filmeket eszünkbe juttató pakkok kavalkádjában. Természetesen a termékek háromnegyedéről fogalmunk sem volt, így kénytelenek voltunk a kedvesen mosolygó, és magyarul egyébként meglepően jól beszélő japánhölgyek segítségét kérni. Beszélgetés közben az egyikük elmondta, hogy ő magyar férje miatt jött Budapestre, és már 10 éve itt él.

A legtöbb termék természetesen a japánkonyha alapját képező étel, ilyen például a hatalmas 20 kilós zsákokban (vagy kimérve) kapható rengeteg fajta rizs, a minden méretben és stílusban kapható különböző szójaszószok, tészták, wasabi krém, tofuk és algák.

Ezek mellett pedig teljesen megmagyarázhatatlan és bizarr dolgokkal is találkoztunk, például instant algalevest, aszalt gyümölcsöket (umebosi), szárított halat, alaplevet, rizshez, vagy salátához adható mustár levelet, az európainál fűszeresebb japán barbecue szószt, sós japán majonézt, gyouzas nevű (raviolira hajazó) húsos táskát, szárított jégcsapretket, gyömbérkrémet, curry kockákat és különböző moszatokat.

Ami még említésre méltó, az a zöld tea és a szaké kollekció. Ez utóbbiból még pezsgőszerű szénsavas változatot is tartanak, és egy igen érdekes japán gabonapálinkát szintén kiszúrtunk a polcon.

Megtudtuk, hogy az áru nem közvetlenül Japánból érkezik, mert előbb egy németországi elosztón kell átmennie, de a minőségen ez persze mit sem változtat. Árban egyébként fel kell készülni arra, hogy egy kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúljunk, de természetesen nem a napi bevásárlást kell itt intézni.

Ami az egyik legjobb a helyen, hogy kész rántott sushit, édességeket és krumplikroketteket is kaphatunk, sőt ehetünk is helyben, ugyanis az üzletnek konyhával is rendelkezik. A név egyébként éppen innen jön, hiszen Anyu az a személy, aki általában etetni szokta az embereket, itt pedig éppen ez történik.

A jövőben még bővíteni szeretnék az árukészletet (a pulton kívánságdoboz is van, ha valaki esetleg hiányolna valamit); és főzőtanfolyam indításán is gondolkoznak.