Mi történik, ha összeáll néhány kísérletező kedvű kertész, biológus, mérnök, tájépítész és közgazdász? Megalapítanak egy kis céget, beköltöznek egy félig-meddig üresen álló budai műemléképületbe és annak kertjébe, majd innen szállítják a különlegesebbnél különlegesebb fűszereket a budapesti éttermekbe, hotelekbe és irodákba. Vagy bárhová, ahol szeretik a növényeket.

A fenyőfák mögött megbúvó téglás-fagerendás Lövőház az 1880-as évek óta áll az egykori téglagyár agyagbányájának helyén. A Hofhauser Antal tervei szerint készült németes és reneszánsz jegyeket mutató épület étterme és kávéháza tömegével vonzotta a látogatókat. Ahol egykor budai polgárok sportoltak és mulattak, ott ma egy kis magyar cég, a Gourmet Garden termeszti növényeit.

Az innovációk közül az egyik legfontosabb az a lámpákkal ellátott, kétszer kilenc rekeszes tároló, amelyet elsősorban éttermekbe, hotelekbe és irodaházakba szállítanak ki. A növények jó hangulatot és friss illatot árasztanak, arról nem is beszélve, hogy egy koktélpultban elég jól mutatnak. Egy szakács vagy bármixer pedig ennél frissebb alapanyagot nehezen találna.

A "találmány" lényege, hogy a tárolók fölött elhelyezett speciális lámpák világítják meg a növényeket - enélkül a zárt terekben hamar elpusztulnának. A lámpák állíthatóak, hiszen a természetes napfény is más fényt bocsát ki reggel és este, tavasszal vagy ősszel. Hasonló, de űrbázisszerű és zárt rendszereket eddig is lehetett kapni külföldön, de ehhez jól kitalált szolgáltatás is jár, a cég háromnaponta cseréli a lelegelt növényeket. Nem is akármilyeneket: tucatnyi mentát, bazsalikomot és más, nagyon különleges - és sokszor profi körülményeket igénylő - fajtát tudnak szállítani, amit csak egy szakács el tud képzelni.
A Gourmet Garden tagjai folyamatosan kísérleteznek. Nem csak a séfekre és a mixerekre gondoltak, hanem például az irodai dolgozókra is. Növényfalat telepíteni nem mindenhol lehetséges, de egy általuk kifejlesztett zsebes-mágneses cucc ezen is segíthet, így a legszürkébb főnök is színes-nyugtató környezetet varázsolhat az irodába.

A cég nem túl régen alakult, de a kezdetektől fontos volt a társadalmi szerepvállalás, sőt az egész ebből nőtte ki magát. A tagok szívesen támogatnak gyermekotthonokat, illetve autista embereket is bevontak egyes munkafolyamatokba, így ők is hasznos munkát végezhetnek.

A dolog még annyira új, hogy a legtöbben csak most ismerkednek vele: ez még egyfajta problémát jelent, hiszen sokan csak az "egyszerűbb" fűszereket merik megrendelni. Nagy hiba, hiszen régen sokkal több fűszert, alapanyagot használt a magyar konyha. Vegyünk példát róluk, kísérletezzünk a konyhában - és nézegessük a növényeket napközben.