Augusztusban nem csak a melegtől izzadunk majd, hanem a feszes akcióktól is: Sylvester Stallone továbbra sem tudja levenni az ujját a ravaszról, Madds Mikkelsen is igazságot tesz és akkor még nem beszéltünk arról, hogy megérkezett a The Asylum Herkules-utánlövése is. Ebben a hónapban is van miért moziba járni.

Herkules: Feltámadás Ha nem vesszük annyira komolyan magunkat, mint Dwayne “The Rock” Johnson és Holywoodról is csak egy kinyújtott középső ujj jut eszünkbe, megérkezett számunkra a nyár mockbustere. A The Asylum ugyanis ismét egy fillérekből összetákolt ZS-kategóriás koppintást küld a magyar mozikba (is), az eredeti premierjével szinte egy időben. Nincs Palvin Barbara, van viszont olyan, gyerekkorunk legkedvesebb, agyonmásolt videókazettán terjedő, hangalámondásos(nak tűnő) filmjeit megidéző hőseposz, amihez hasonló idén talán nem is lesz több.

Bemutató: augusztus 7.

A Lázadás Kora: Michael Kohlhaas LegendájaEgy film, ami már begyűjtött egy cannes-i Arany Pálma-jelölést és két César-díjat is. Egy színész, aki amellett, hogy vitathatatlanul korunk legnagyobbika, már játszott marcona igazságosztót, nem is akárhogy (Valhalla Rising). Arnaud des Pallieres filmjében Mads Mikkelsen alakítja majd a jómódú lókereskedőt, Michael Kohlhaast, aki, miután a helyi földesúr elkobozza két lovát és megöli a feleségét, előbb a törvénykönyvekhez, majd fegyverhez nyúl, hogy igazságot szolgáltasson. Amellett, hogy Michael Kohlhaas története olyan ma is érvényes értékekről szól, mint a szabadság az elnyomás ellen vagy a jogállamiság kérdése, klasszikus Charles Bronson-bosszúdrámának ígérkezik, remek alakításokkal.

Bemutató: augusztus 7.

LucyLuc Besson rendezett már igazán jó akciófilmet (Nikita, Az Ötödik Elem, Leon, A Profi) és tudja, hogy milyennek kell lennie egy igazán érdekes női főhősnek - minden adott tehát egy vértől iszamos nyári golyózáporhoz. A címszereplő Lucy (Scarlett Johansson) piti drogfutár, aki - miután lenyel egy hatalmas adag kábítószert - átalakul a világ legbrutálisabb gyilkológépévé: nem érez fájdalmat, telekinetikus képességei lesznek és pillanatok alatt tanul meg új dolgokat. A több hektoliter vért leszámítva a forgatókönyv egy-az-egyben a Bradley Cooper-féle Csúcshatás adaptációja is lehetne. Nyaktörő tempó, pörgős akció, még épp szükséges adag történet, Scarlett Johannson mellett Morgan Freeman és Analeigh Tipton.

Bemutató: augusztus 7.

A Vihar MagjaSteven Quale a Végső Állomás 5 után a katasztrófaturizmus egyik teljesen másik fajtája felé fordította a rendezői széket: idei filmjének főszereplője egy hatalmas tornádó, amely a zord kaszást megszégyenítő tempóban szedi áldozatait. Az egyetlen napot felölelő filmben Silverton városára több tornádó is lecsap - ám amíg egyesek menekülnek, mások úgy gondolják, ez lehet életük lehetősége és megpróbálnak eljutni a tornádó közepébe. Roland Emmerichet valószínűleg már ennyi is lázba hozná, minket viszont a lélegzetelállító tornádók és a színészgárda (élén A Hobbitből ismerős Richard Armitaggal) győzött meg.

Bemutató: augusztus 7.

Az Élet ÍzeiKell egy kis fűszer, ami kicsit megbolondítja, felkavarja az egyhangú ízeket, napokat; ez pedig fokozottan igaz nyáron, amikor hajlamosak megadni magunkat az aszfaltolvasztó melegnek és csak addig nyújtózkodni, ameddig elérjük a legközelebbi gyümölcsös komlóbombát. Lasse Hallström (Csokoládé, Lazacfogás Jemenben, A Hipnotizőr, etc.) legújabb filmje pont ezt nyújtja: sok humorral és bájjal közelít a kultúrák közötti ellentétek örök témájához (a kés-villa konfliktust francia-indiaira cserélve), a happy end pedig természetesen garantált. Ha szeretted például a tavalyi Ezerízű Szerelmet, akkor ez a te filmed.

Bemutató: augusztus 14.

A Galaxis ŐrzőiValószínűleg A Galaxis Őrzői olyan lesz, mintha a Bosszúállókat kevernénk a The Offspring legjobb időszakával: politikailag inkorrekt, hihetetlenül lendületes, a maga komolyan vehetetlenségében tökéletes - és persze lehengerlően szórakoztató. A Marvel-univerzum négy legfurcsább "szuperhőse" - egy állig felfegyverzett mosómedve (Rocket Racoon), az entek furcsa leszármazottja (Groot), egy veszedelmes bérgyilkosnő (Gamora) és A Lény legjobb barátja (Drax) - áll össze, hogy megmentsék a galaxist. Az első kritikák a sztratoszféráig emelték a filmet, mi pedig nem kevesebbet várunk tőle, mint hogy ez lesz az Y-generáció Star Warsa.

Bemutató: augusztus 14.

Sin City: Ölni Tudnál ÉrteFrank Miller megint Charles Bukowski világának erősen stilizált változatát álmodta a vászonra, lecsúszott simlisekkel, kiégett örömlányokkal, megkenhető zsarukkal, sörösdobozokkal, fegyverekkel és magával a bűnös várossal. Az Ölni Tudnál Érte tovább meséli az első részben megrajzolt történeteket: Hartigan (Bruce Willis) elmeséli, miért kellett Dwightnak (Josh Brolin) átoperáltatnia az arcát, Nancy (Jessica Alba) próbálja feldolgozni a szerelme halálát, az aranykezű szerencsejátékos Johnny (Joseph Gordon-Levitt) arcáról pedig az egyik helyi nagykutya pofozza le a vigyort. Képregényes erőszak, vérrel átitatott noir, femme fatale-rangadó.

Bemutató: augusztus 21.

22 Jump Street - A Túlkoros Osztag Bár a tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendett az 1980-as években, mégis meglepő volt, hogy a 21 Jump Street című filmet két éve leporolták egy nyári blockbuster erejéig. Még meglepőbb volt azonban, hogy a buddy cop filmek (Starsky És Hutch, 48 Óra, etc.) karaktereit és humorát modernizáló film az év egyik legjobb vígjátéka volt. A klasszikusokra való kikacsintások, a karakterstátuszok megfordítása (manapság már a geekeknek áll a világ), a szinte bármilyen helyzetben idézhető egysorosok és az egyszerre infantilis és szatírikus humor levettek minket a lábunkról, most pedig itt az újabb bevetés ideje. Jenko (Channing Tatum) és Schmidt (Jonah Hill) ezúttal egy nagyon gyanús főiskola felé veszi az irányt.

Bemutató: augusztus 21.

A Feláldozhatók 3.Sylvester Stallone több jobb sorsra érdemes akciósztárt fogyaszt el egy-egy A Feláldozhatók rész alatt, mint tölténytárat. Nincs ez másképp sem, hiszem a harmadik etapra visszatér az általa alakított Barney Ross egykori társa és jelenlegi ősellensége, Conrad Stonebanks (Mel Gibson), akinek célja, hogy kiiktassa a geronto-zsoldoscsapatot. Természetesen az ember sosem a nagyívű történet miatt ül be a franchise aktuális részére, hanem hogy leróhassa a tiszteletét gyerekkora olyan hősei előtt, mint Wesley Snipes, Jet Li vagy épp Harrison Ford. Persze érdemes magunknál tartani egy példányt a Gergely-naptárból, csak hogy megbizonyodhassunk róla, nem a nyolcvanas-kilencvenes években vagyunk és ez nem a Rambo, de hát ki ne szerette volna mondjuk A Pusztítót gyerekkorában?

Bemutató: augusztus 28.