A Mindspace 2011 óta szeretne egy okosabb, élhetőbb várost teremteni, számos kezdeményezésüket mi is figyelemmel kísértük már: ilyen volt a Duna átölelése, a közösségi bor projekt vagy a Smart City Budapest, hogy csak párat említsünk. Most a chilei Plagióval együtt szeretnék megtudni, hogy mi, magyarok hogyan vélekedünk fővárosunkról. 100 szó a maximum, amivel kifejezhetjük magunkat, műfaji megkötés nincs. Küldhetsz gondolatcsokrot, szonettet vagy haikut is, lényeg, hogy ne haladd meg a maximális terjedelmet, és teremts hangulatot. Igazit, budapestit.

Van, akinek fix pont, otthon, van, akinek csak állomás - vélemény nélkül azonban senki sem élte még ezt a várost. Az első kis kori séta az Állatkertben, kirándulások a János-hegyen, hosszú csókok egy belvárosi padon, vidám nyári fröccsözések a Duna-parton, didergős téli sültgesztenyézések az Andrássy úton. Illatok, fények, hangulatok, impressziók, amelyeket most 100 szóban bárki megoszthat a nagyvilággal. A 12 legjobb “100 szóban Budapest” történet pedig nem marad díjazás nélkül: közterületeken és számos médiafelületen felbukkannak majd a rövid budapesti hangulatszilánkok.

A pályázat célja, hogy a városi emberek hozzátegyenek a kulturális élethez, átgondolják, milyen érzelmek fűzik őket Budapesthez, s írásos formában megosszák ezeket a benyomásokat, emlékeket. A zsűri tagjai emblematikus budapesti arcok: Winkler Nóra kulturális újságíró, Hajós András zenész és Szőllősy Balázs, a Fiatal Írók Szövetségének tagja.

A Chiléből származó ötlet immár 14 éve tartja lázban Santiago lakosait: a legutóbbi felhívásra 46 ezer pályamű érkezett, melyek a kezdeményezés létrejöttétől a város életének fontos szereplői. Mára az ország legjelentősebb irodalmi pályázata a “Santiago 100 palabras", és ezt a hullámot szeretné a Mindspace is meglovagolni: értékteremtés, kultúra, odafigyelés, lelassulás és Budapest szeretete vezényli őket és remélhetőleg a leendő pályázókat is.

Jelentkezés és további információ 100 szóban Budapest Facebook info@100szobanbudapest.huJelentkezési határidő: 2014. szeptember 1.
Kedvcsinálóképp két chilei 100 szavas történetet is olvashattok:

Isabel Wagemann (41): Végállomás Harmadik helyezett (2013) Egy cérnaszál. Valami, ami egy kis kényelmetlenséget szülhet. Szeretem a zsebemben hordani, felszállni a metróra, és hagyni, hogy egy darab leessen a szoknyámra. Mindig van egy szerencsére. És mindig van egy utas, aki tekintetét a cérnadarabra szegezi, majd ismét rám, a cérnadarabra, majd megint rám. Van egy pillanat, amikor kétségbeesve rám néz, kinyitia a szemeit sóhajtva: vedd már le onnan, kérlek. Folytatom a helyzetet a végsőkig. Mielőtt leszállna, megfogom a cérnát és lesöpröm, kedvesen, mint egy ajándékot utastársam kifogástalan nadrágjára ejtve.Beatriz García-Huidobro (42):

Az a nap

Első helyezett (2003)
A robbanásokon kívül. A csillogás átszivárog a redőnyökön. Az ablakok remegnek. Vibrálnak a falak az örvénylő por súlyától. Először a kiabálások. Sikolyok és szitkozódások. Később a sóhajok, vakarózás, a testek csúszó hangja. Utána a csend. A repedéseken csak a sötétség gázol át. Biztosítja az ajtókat. Magányos emberekhez ül. Bekapcsolja a tévét.