Budapest legújabb ivós túrájától hangos az egész város. A Beers on Wheels (Guruló Sörök) tulajdonképpen egy pedálhajtású mobil kocsma, amit egyre több alkoholbarát turista vesz igénybe egy kis lerészegedéssel összekötött városnézésre.

Mindenki szereti a kerékpáros és az ivósvárosnézőtúrákat, úgyhogy emelhetjük poharainkat arra a névtelen zsenire, aki feltalálta a sör bringákat. Ezek a mobil kocsmák számtalan turistának mutatják be a város legszebb látnivalóit, miközben ők maguk frissen csapoltsört szürcsölgethetnek nézelődés közben. Az elmúlt időszakban igencsak közkedvelt lett a városnézés eme részegítő formája, az őrület epicentruma pedig Pest központjában található.

Az ötlet egyébként rendkívül egyszerű, fogjuk is a fejünket, hogy miért nem mi találtuk ki.

A Beers on Wheels két órás városnéző túrákat kínál legfeljebb 18 fős csoportok részére, járműveik pedig a következőkkel vannak felszerelve: 30litereshordó tele világos Dreher sörrel, egy szép pultoslány, aki csapolja nekik a nedűt, három pad, tíz pár pedál, amivel hajtják a biciklit, valamint egy kijelölt sofőr, aki a forgalomnak szenteli minden figyelmét. A járgányok erős, de vékony vázból, a már említett padokból, pedálokból, bárpultból, és egy kifejezetten strapabíró tetőből állnak, és az utasokat a kötelező sör mellett zenével is szórakoztatják egy több hangszórós hangrendszer és pár USB flash meghajtó segítségével. Este a sörcikli LED lámpákkal kivilágítva rója tovább a belvárost, akárcsak egy igazi 21. századi partibicikli.

A dolog a következőképpen zajlik: mielőtt a Nagymező utcában (egy rövid sétára az Operaháztól) megkezdődnék a részegedős túra, a leendő utasok testre szabhatják a jármű oldalán található táblát - tökéletes módja, hogy az esemény központjába helyezzék például egy legény- vagy lánybúcsú sztárját. A túra a legnagyobb józanságban indul és minden résztvevő lelkesen pedálozik, ahogy az Andrássy úton haladva legurítják az első korsó sört. Nem sokkal később eltekernek Magyarország egyik leghíresebb zenei géniuszának szentelt két hely, a LisztFerenctér és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum mellett. Ezen a ponton az utasok nagy része már maga is énekel, bár valószínűleg nem olyan harmonikusan, ahogy azt Liszt Ferenc megkívánná.

Ezután következik a Hősök tere, ahol a pedálozó partiarcok rövid szünetet tartanak, hogy fotózkodjanak, mielőtt továbbhajtanának a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum mellett, aztán visszakanyarodjanak az Andrássyútra, elkerekezve a Terror Háza Múzeum előtt, valószínűleg szemernyi félelem nélkül, hiszen ekkorra már jócskán jól érezhetik magukat az utasok.

Ezt követően jön a túra leginkább megterhelő szakasza: az , Pest egyik legforgalmasabb kereszteződése megannyi autóval és villamossal. Ilyenkor általában a pultoslány biztatja a tekerőket, hogy minél szaporábban tekerjék a pedálokat, ami ezen a ponton már igencsak nehezére esik a becsiccsentett bagázsnak. Azonban a rövid sprint után az Erzsébetkörúton, mikor az utasok már maguk mögött hagyták a dudálva méltatlankodó autókat, a sörbicikli behajt a parti zónájába és elhajt a mellett is (mégiscsak három a magyar igazság).

A Beers on Wheels túrák bármilyen magán csoport rendelkezésére állnak, minden nap reggel tíztől éjfélig. T: +36 70 236 6222; E: beer@beersonwheels.hu; W: www.beersonwheels.hu