Annyira jó érzés filmekben, videoklipekben felfedezni az utcákat, ahol nap mint nap korzózunk, a tereket, ahol hétvégén fagyizunk, az épületeket, amelyekhez megannyi emlék köt. Meglepő lehet régi képeken felfedezni a várost, mely napról napra változik és mégis évszázadok óta ugyanolyan. Sok zenészt és együttest inspirál Budapest ezer arca, ezért nem csak klipekben szerepeltetik a fővárost, hanem lemezborítókon is. Öt hazai covert gyűjtöttünk össze, a teljesség igénye nélkül - Google Streetview képbe helyezve.

Három hete a The Guardianon megjelent egy vagány anyag, mely emblematikus lemezborítókat helyezett mai Google Street View-s köntösbe.

Filmes óriásprodukciók , zenei videoklipek

forognak nálunk egyre sűrűbben, de a lemezborítókra London, New York utcái, napfényes kaliforniai látképek kerülnek, a legszebb budapesti panorámák helyett - sokszor még magyar együtteseknél is. A Guardian anyagában felsorolt borítókra általában az a jellemző, hogy a művész/művészek saját szülővárosukat, vagy munkásságukra jellemző spotokat fotóztatak be, mint például a The Beatles: Abbey Road popkulturális ikonnak számító borítója.

Azt gondoltuk, könnyű dolgunk lesz hazai fronton, mert olyan legendás együttesek származnak Budapestről, mint az LGT, az Omega, az Illés, a Piramis, a Beatrice vagy, ha maibb felhozatalt vizsgáljuk, a Belga, a Subscribe, a Fish!, Akkezdet Phiai, a Kowalsky meg a Vega, vagy a The Carbonfools. Nehezen jött össze válogatásunk, mert jellemző, hogy inkább grafikák, portrék, koncert, vagy stúdiófotók szerepelnek a borítókon. A Duna-part, a hidak, az indusztriális környezet kedvelt helyszínek és a Parlament is gyakran felsejlik a fotókon. Listánkba nem kerültek bele azok a borítók, melyek helyszínei nem elérhetőek a Google Streetview rendszerben.

Hobo Blues Band: Tiltott gyümölcs (1988) 

A kultikus Hobo Blues Band nyolcadik nagylemeze, a Batthyány téren fotózva, háttérben a Parlamenttel.Heaven Street Seven: Felkeltem a reggelt (2012)

Esztergomi illetőségű a magyar alternatív zenekar, 2012-es albumuk coverjét a Rákóczi hídon fotózták.Emil.RuleZ!: Gyere át! (2012)

Hajós András közismerten Újlipóciából származik, és fontos pont az életében a bicikli. A képen talán az A38-ról tartanak haza, a Bem-rakparton.Korál: A túlsó part (1982)

A Korál 1982-es lemezének borítóját a Hajógyári sziget K-hídján fotózták. Akkor még nem volt Sziget Fesztivál, csak "Fekete Bárányok" koncert.Neoton Família: Védőháló nélkül (1987)

A Vörösmarty téren, felülnézeti perspektívából fotózták a Védőháló nélkül borítójának képét, a kötéltáncosnőt pedig később montírozták rá.Várjuk a további ötleteket, hogy mely lemezborítókat látnátok még szívesen a felsorolásban.