Úgy tűnik, hogy a téli álomnak vége, és a nemzetközi sajtó elkezdett készülni az elő- és a főszezonra, mert az elmúlt néhány hét megint olyan cikktermést hozott, mintha a Turizmus Zrt. újságírókat kajáltatott és kocsiztatott volna a belvárosban. Legjobb tudomásunk szerint erről nincs szó, de valahogy megint elismert oldalak foglalkoznak Budapesttel, nem pedig a Buzzfeed generált tartalmat Flickr-ről összeszedett random képekkel.

  • Megint téma Budapest a nemzetközi sajtóban


  • A választások miatt is, de azt most hagyjuk egy kicsit
  • Mert a kampány utolsó hetében pánikszerűen átadott, majd bezárt helyekről nem esik szó


  • Az olcsóváros címke még mindig játszik
  • Mellette a Tripadvisor is felpakolt minket a top25 város közé
  • A The Telegraph besorolta Budapestet 20 olyan hely közé, ahol jó élni


  • A Gerbeaud pedig ott van Európa 20 legszebb kávéháza között
  • Szóval árad a szeretet
A legolcsóbbKarácsonykor már volt egy hasonló összehasonlítás, amikor a garasoskodó brit turistáknak összegyűjtötték, hogy melyik országba kell menniük, ha nem akarnak fonthegyeket költeni egy jó forralt boros berúgásra. Az akkori első helyet Budapest megőrizte, és a brit Post Office tavaszi összevetésben is úgy zúzta be fél Európát, mint Napóleon. A második helyen a litván főváros Vilnius, a harmadikon pedig Varsó végzett.

A Post Office-osok két fő fogyasztását és szállását számolták végig, szóval a sörtől kezdve egy fullos vacsorán át a tömegközlekedésig, múzeumbelépőkig és szállásig minden terítékre kerül. A listának csak egy buktatója van: az utazás költségeiről gálánsan megfeledkeztek. Valószínűleg ezért – és persze az aggasztó gazdasági helyzet miatt - Lisszabont Rigánál (Lettország) és Tallinnál (Észtország) is olcsóbbnak hozták ki. A hozzánk közeli országokból még Varsó, Dubrovnik, Bécs és Prága szerepel a listán, közülük Bécs a drágább régióban végzett Berlin és Barcelona mögött. Az egészen elképesztő, hogy ugyanaz a kóla mitől kerül Magyarországon 1,12 fontba (415 Ft), Bécsben pedig 2,84 fontba (1050 Ft). A táblázat egyébként elérhető online, itt még az amszterdami múzeumbelépők árát is kikereshetjük.Az szerintünk sem a legjobb út, hogy a külföldiek fejében rögzül egy olcsóváros címke Budapestről, de tény, hogy külföldön ezt a skatulyát most egyre inkább ráhúzzák a magyar fővárosra.A legjobbAz kifejezetten hízelgő, hogy a világ egyik legnagyobb turisztikai weboldala, a Tripadvisor felvette Budapestet a 2014-es év 25 legjobb utazási célpontja közé. Ez jóval alaposabb listának tűnik, mint néhány más összehányt rangsor, így kifejezetten pozitív, hogy a 21. hellyel Sydney-t és San Franciscót is megelőztük. Az első három pozícióra természetesen három nagyágyú rabolt rá (1. Isztanbul, 2. Róma, 3. London) és az olyan romantika-paradicsom, mint Párizs is csak a 7. helyre futott be, de még a bábeli magasságú tornyokkal zsonglőrködő Dubai sem jutott a 17. pozíciónál előbbre. A rövid leírás teljesen sablon szöveg, ami kiemeli a város világbajnok fürdőkultúráját és olyan építészeti látványosságait, mint a Szent István-bazilika, vagy a Hősök tere.

A legvonzóbbA The Telegraph is készített egy 20-as listát azokról a helyekről, ahol jó élni az életet. Nem túlságosan következetes a dolog, mert felváltva jönnek városok és országok is, így gond nélkül helyet kap a listán Párizs és egész Svédország is. Leginkább olyan közismert helyek kerültek be, mint Toscana, ami legalább félezer film témája, de azért van néhány eldugott hely, mint Andalúzia, vagy a Bulgária délnyugati részén bujkáló lehetséges síparadicsom, Bansko.

A leírás szerint a magyar főváros Wes Anderson Grand Budapest Hotelje miatt került képbe, és a város egyébként is tele van izgalmas bolhapiacokkal, kincseket rejtő boltokkal és olyan éjszakai élettel, amit látni kell. A szívfájdítóan szép képekkel elhalmozott cikk egyébként gyanúsan reklámszagú, mert minden egyes városnál ott van egy összeg fontban, hogy mennyiért lehet korrekt lakáshoz jutni a városban. Mellette pedig ott egy ingatlanos cég telefonszáma és honlapja, ha netán valaki kedvet kapna. (Budapestnél egy 86 400 fontos összeg szerepel, ami úgy 32 millió forintnak felel meg.)

A legszebb kávézóA The Telegraph más fronton is belement a toplisták dzsungelébe, és összegyűjtött egy rakás történelmi kávéházat. Azt tudjuk, hogy Budapest ebben a tekintetben sem áll rosszul, ebbe a rangsorba most a Vörösmarty téri Gerbaud Cukrászda került be. A társaság kifejezetten jó, mert a párizsi helyek mellett római kávézók, vagy a bécsi Central is ott van - ahova Freud, Lenin vagy Hitler ugyanúgy beugrott egy jó feketére (nem valószínű, hogy egyszerre). A rövid leírásból kiderül, hogy az 1858 óta futó Gerbaud az édességek Thomas Edisonja, mert olyan zseniális dolgokat kötnek az itteni műhelyhez, mint a konyakos meggy, vagy a zserbó szelet.