Gyorsabban föltölthető, mint egy mobil, így nagyjából 150 kilométert tud megtenni, dinamikus és rengeteg szennyezéstől kíméli meg a várost. Az innovációnak nem lehet ellenállni, az elektromos taxi már a budapesti hétköznapok része. Hozzátesszük, hogy São Paulo, Osaka, New York és Barcelona büszkélkedik hasonló járművekkel, szóval Budapest tényleg belehúzott.

Minden közepesen is előrelátó városvezető tudja, hogy zöld technológiáról, elektromos járművekről, tiszta környezetről beszélni jó. Szerencsére a főváros és az egyik taxistársaság úgy gondolta, hogy nemcsak beszélnek a környezetvédelemről, hanem meg is lépik a várva várt lépést.

Egy átlagos taxi naponta 180-200 kilométert tesz meg, ez évente 7 tonna szén-dioxidot, egy csomó más káros gázt és port jelent autónként. Na meg zajt, ami az elektromos autók esetében szintén a bűvös kulcsszóként emlegetett "zéróemissziót" közelíti.

Könnyű belátni, hogy az új taxik megjelenése nagy változások előhírnöke lehet. Nem önmagában a közvetlen szennyezőanyag-megtakarításról van csak szó, hiszen két taxi nem csinál nyarat, hanem arról, hogy az autók terjedésével egyre inkább kiépül az infrastruktúra is, ha pedig ez megtörtént és minél többen megismerték az elektromos autók előnyeit, egyre többen váltanak ilyenekre.

A városban egyelőre még csak néhány elektromos kutat üzemeltet az ELMŰ, a gyorstöltést ezeken 25 perc alatt lehet abszolválni. (Persze ha nincs idő ezt végigvárni, természetesen rövidebb idő után is használható az autó.) A másik lehetőség az otthoni töltés, ami az éjszakai árammal nekünk is kedvezőbb. Másrészt az erőművek problémája, hogy a nappali csúcsidőszak után szállítani vagy tárolni kellene az energiát, ez azonban gazdaságtalan. Szóval lehetséges, hogy a megoldás már a spájzban van.

Végül az elektromos - ahogy a szintén terjedőben lévő úgynevezett CNG-s, vagyis sűrített földgázzal üzemelő - autó gazdaságilag is megtérülő befektetés. Egy CNG-s autóval féláron, elektromos autóval pedig mindössze ötödáron közlekedhetünk! Az olyan műszaki finomságokról már nem is beszélve, hogy az autók akkumlátorait a fékezés visszatölti, így például a fékbetétek jóformán nem kopnak, nagyjából 200 000 kilométer után kell őket cserélni.

Egy biztos: a technológia robbanásszerű fejlődésével egy-három éven belül a jelenleginél is olcsóbbak és hatékonyabbak lesznek az elektromos autók. Aki pedig előbb lép, az előnyben van. Ezt tette az egyik fővárosi taxitársaság is, amely az új járművek bevezetésének örömére csütörtökön, vagyismárcius 20-án, ingyen nyújtja az elektromos taxis szolgáltatást minden szerencsés budapesti utasnak.