Hatalmas régiségkereskedésre leltünk egy belvárosi bérház alatt. A Pintér Galériát szinte jobban ismerik külföldön, mint itthon – megfordult itt már Angelina Jolie, Ralph Fiennes és Catherine Deneuve is. A pár ezer forintos kancsótól az 50 milliós festményekig minden kapható, de itt szobrozik egy ideje Sztálin is.

Belépve a
Falk Miksa 10. szűk, kopottas pinceajtóján

első blikkre azt hittük, hogy egy szimpla régiségkereskedésbe érkeztünk. Csak jó pár szobán átvergődve jöttünk rá, hogy egy

2000 négyzetméteres „mini múzeumba ” csöppentünk . A Pintér Galéria 32 szobájában Rózsi néni hajtűitől kezdve a hatajtós szecessziós szekrényekig

szinte minden felvonul. Elképesztő kincsekre leltünk: kis vitrintárgyakra, óriási kastélyberendezésekre, szőnyegekre és csillárokra– a reneszánsztól egészen napjainkig. Széles volt a skála: a vintagecsodákat körülbelül

1000 forinttól 50 millióig

árazták be. Kapható

Rippl-Rónai, Benczúr Gyula, de több flamand vászon is.

Sztálin visszatérA galéria miliője teljesen visszahozza a XX. század viharos időszakait. Az egyik szobában például ötvenes évekbeli propagandaplakátokra leltünk, de találkoztunk a Horthy-kor szellemét felélesztő Szent Koronás, népnemzeti giccsekkel is. A múlt század elejéről származói cicomás berendezések Krúdy novelláit is megidézték. A fabútoros „védett ebédlőben” fogyasztaná el Szinbád a hatfogásos, túrós csuszás, székelykáposztás lakomáit.

A kolorful térben egy miniatűr Sztálin-mauzóleum is található. Az egykori diktátor klasszik bajszos portréi mellett a mellszobra is megvásárolható, a szocreál remekműért csupán négy és fél millió forintot kell kicsengetni. Az itteni „Sztálin” az ’56-ban ledöntött szobor klónja – a két szobrot ugyanarra az 1952-es pályázatra készítették. „A szocreál cuccok ma elég jól fogynak, főleg a külföldiek viszik ezeket.” – mondta Pintér Péter, a galéria tulajdonosa.

A fárasztó műtárgymustra közepette a hely apró kávézójában lepihenhetünk egy jóféle, karcos presszót szürcsölni.

„Nincsenek csodák”A Pintér Antikvitás 1990-ben nyitott meg, először kizárólag klasszikus műtárgyakkal foglalkoztak. Az utóbbi években azonban már aukciókat is rendeznek és egy kortárs galéria is működik itt. A hely időről-időre kulturális rendezvényeknek szintén helyet ad, így előadások, vetítések, sajtótájékoztatók és társasági események színteréül is szolgál. Tartanak zenei programokat is: klasszikus- és jazz-koncerteket, világzenei előadásokat.

A válság hatására az antik tárgyakra erősen megcsappant a kereslet, manapság nem érdemes hazai vevőkörre építeni, inkább külföldi vásárlókra lehet számítani. „A rendszerváltás környékén még elképesztő kincsekre lehetett lelni kis vidéki falvakban, ma már nincsenek csodák. Az antikbiznisz most már inkább egy favágás” – mesélte Pintér. Mint mondta, nem érdemes belefogni az üzletbe, mivel ma már hatalmas kezdőtőke kell hozzá, ami csak több generáció alatt térülhet meg.

Angelina kádjaA műtárgyakat gyakran külföldről szerzik be, rengeteg holmi érkezik például Erdélyből, Németországból, Nagy-Britanniából és Franciaországból is.
Előfordul, hogy egy komplett hagyatékot vesznek át, hiszen a nagy hely miatt elfér itt minden. A leharcolt darabokat pedig az antikvárium rendbe is hozatja. Itt akár egy ismeretlen művész alkotása is helyet kaphat, ha kellőképpen gagkompatibilis darab.

Az 1907-ben épült ház gyönyörű diszkapuja, lépcsőháza és pincerendszere több világhírű filmben feltűnt már, például itt forgott a „München” és „A napfény íze” is. Az utca filmes életérzését fokozza , hogy Falk Miksa Peter Falk, azaz Columbo dédapja volt. Úgy tűnik, az antik darabokért a világsztárok is rajonganak. Angelina Jolie, Catherine Deneuve és Ralph Fiennes is járt már ebben a labirintusszerű, kalandos pincerendszerben.