Komoly városi betegség, hogy a pazarlás elképesztő méreteket öltött. Az éttermek tonnaszámra dobják ki az ételt, miközben kiskutyák tömegei éheznek világszerte. Erre a szomorú valóságdarabra reagál a Pet It projekt, amely a mindig éhes négylábúaknak kíván ingyen étkeztetést biztosítani. Persze a dolog emberi oldaláról sem szabad megfeledkezni: az ötlet jót tesz a gazdik pénztárcájának, és az éttermek is tekintélyes mennyiségű karmapontot gyűjthetnek vele össze. Elmondjuk, miről szól.

Az ötlet
A Pet It lényege, hogy az éttermek további felhasználásra alkalmas, általuk hulladéknak titulált alapanyagai eljussanak a környékbeli állattartókhoz - etetés céljából. Ez úgy működik, hogy az állatbarát-környezettudatos éttermek kihelyeznek egy hűtőt az étterem mellé, amelybe felcimkézett, dátummal ellátott dobozokba tett ételek kerülnek. Ezekből a környék háziállatainak gazdái ki tudnák venni a nekik szimpatikus falatokat, majd pedig a dobozokat elmosva visszajuttatnák a hűtőbe, hogy újra fel lehessen tölteni őket. A gazdák a mozgalom közösségi oldalán regisztráció után kaphatnánk információt a Pet It pontokról.

A megvalósítás
A Pet It projektet kitaláló OS Kantine célja a Pet It fejlesztése, nem pedig az

üzemeltetése. Ezért nem keresi fel személyesen az éttermeket, hanem ehelyett egy interneten elérhető nyílt forráskódú rendszert és dizájnt terjeszt, hogy mindenki szabadon felhasználhassa az ötletet, és megvalósíthassa azt a saját helyén. Segítségként a neten megtalálható a használati utasítás angol és magyar nyelven egyaránt, a csapat cserébe pedig csak sikersztorikat és rövid beszámolókat kér. Elég fair ajánlatnak tűnik.

Miért jó ez? Kinek jó ez?
Ez a kooperáció előnyt jelent mind az állattartóknak, akik pénzt takarítanak meg, mind pedig az étermeknek, amelyek le tudják csökkenteni a hulladék mennyiségét, hiszen annak kezelése plusz kiadásokkal jár. A lényeg persze a szelektív hulladékgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz hasonló környezettudatos élet, amelyre - mint tudjuk - igen nagy szükség van manapság. Emellett persze az sem elhanyagolható, hogy kedvenceink is gourmet falatokat ehetnek ahelyett, hogy a ki tudja, miből készült bolti eledellel tömnénk őket.

Természetesen bennünk is felmerült a gondolat, hogy esetleg egyesek megpróbálhatják ellopni a hűtőt. Persze a veszély fennáll, de ez ellen egy ősrégi módszerrel, mégpedig a rögzítéssel lehet védekezni. A TEK-re valószínűleg nem lesz szükség.

A rendszert egyébként már tesztelték a Ráday utcában található Manga Cowboy étteremben.

Ki találta ki?
A projekt ötletgazdája az OS Kantine-hoz és Kitchen Budapesthez tartozó Nemes Attila, aki Japánban egy konferenciakörút alkalmával figyelt fel arra, hogy a vendéglátóhelyek a kávézaccot és a használt teafüvet kiteszik egy kosárba, hogy az emberek elvihessék azokat a növényeiknek. Ebből jött a továbbgondolás: vajon miért nem csináljuk ugyanezt az ételmaradékkal?


Az EU egyébként szigorúan szabályozza a romlandó ételmaradékok újrahasznosítását: nem lehet embereknek és haszonállatoknak adni azt, amire már nincs szükség. A szabályozás viszont nem vonatkozik a díszállatokra és a házikedvencekre, és a Pet It éppen ezt a rést célozza meg.