A laza fröccsök/sörök és a kultúra keresztmetszetéből elindult a We Love Budapest hétvégi programajánló sorozata. Koncertek, kiállítások, éttermek, felolvasóestek, filmklubok – a péntektől vasárnapig tartó időszakasz esszenciája. Hogy tudd, hova mozdulsz majd ki, akár egyedül, akár a barátaiddal!

Péntek
A hétvége közeledtével hajlamosak vagyunk megfeledkezni olyan - a közelgő hedonizmussal össze nem egyeztethető - fogalmakról, mint a kímélő étrend vagy a diéta. A kígyó ezúttal a magyaros street food képében kísértett meg minket: a teljes kiörlésű kenyértölcsér, benne fűszeres magyaros és bajoros jellegű kolbászkákkal, hagymapörc, friss párolt fehérkáposzta együttállása, azaz a KOLBice pedig megéri a Paradicsomból való száműzetést. Vidéki ízek városi léptekhez, avagy végre otthagytunk egy zsírfoltos jelet a nagy street food térképen.Stílusosan a kolbászozás után érdemes a pohár fenekére nézni, némi fekete leves (és kultúra) reményében - a KávéBár Bazár 2014-hez kapcsolódoan ugyanis a Corinthia Hotelben rendez kiállítást az Everybody Needs Art. A The Black Soup egész hétvégén látogatható, tíz kiállító legérdekesebb és legsötétebb alkotásaival, amelyek elgondolkodtatnak, rabul ejtenek és elgondolkodtatnak.
A kiállítók:

Földes Dóra, Énzsöly Kinga, Brückner János, Giuseppe Velardo, Fukui Yusuke, Füzes Gergely, Kecskés András, Verebics Ágnes, Nikon One, Miss Kk.

A

Le Monde Diplomatique

magyar kiadásának filmklubja minden páros héten pénteken

szociális, feminista és ökológiai témájú filmínyencségekkel jelentkezik a Mika Tivadar Mulatóban.
Huszonegyedikén

Frédéric Beigbeder

filmjét,

A Szerelem Három Évig Tart
címűt

vetítik, magyar hanggal.

Csejk Miklós

filmtörténész, kulturális újságíró vendége Kovács Ilona,

egyetemi tanár, műfordító

lesz, akivel Frédéric Beigbeder 2999 Ft című regényéről beszélgetnek majd, valamint

A Szerelem Három Évig Tart

című vetített filmről, melynek nemcsak a forgatókönyvét írta, hanem a filmet is ő maga rendezte.

A synth-pop, new-wave és klasszikus disco hangzást ötvöző háromtagú Kamp!régóta jelen van a köztudatban, otthonukban, azaz Lengyelországban már befutott együttesként tartják őket számon, zenéiket folyamatosan játsszák a rádió és tv csatornák, de talán ennél is fontosabb, hogy zenéik szinte kötelező jelleggel bukkannak fel az összes menőzene blogon szerte a világban.

Saját megfogalmazásuk szerint hangzásvilágukat a “meleg, érzelmes, slágeres dallamok és melankolikus vokálok jellemzik, amik a napfelkeltébe átívelő tengerparti bulik, keserédes utazások és rég elfeledett, koszos tükörgömbös klubok világát idézik a balearic disco house jegyében”. Ennél pontosabban mi sem írhattuk volna körül, mi várható az A38 koncerttermében pénteken.

Az egyszerre kedves és melankolikus, de közben mégis popos electronikában utazó Rebeka duó pedig okkal lett a Kamp! hivatalos előzenekara.

Nyolc éves lett az egyik legizgalmasabb

trend-hírmondó , a

mashKULTURE . Ennek örömére az oldal megújul, a

Nightdrive

csapata pedig ünnepel, a torta és a

futurebeat

jegyében: a hazai szcéna krémje mellett meghívták a

Soulection kiadó

ütemkovácsát,

Iamnobodit is.

A németországi producert már csecsemő kora óta a

zene

veszi körül.

Édesapja egy nigériai származású

jazz és blues énekes , édesanyja nagy zene rajongó és műértő. 13 éves korában kezdte zenei karrierjét mint MC. Kiadványaiban a

jazz , a h agyományos hiphop

és

különböző elektronikus hangzásvilágokat

ötvözi.

Szombat

A magyar termelők által készített finomságok kedvelőinek ebben az évben eddig be kellett érniük a 10 árust felvonultató mini Közös Piaccal, mely a Gardrób Közösségi Ruhavásár mellett került megrendezésre. Február 22-én azonban ismét a gasztronómiáé lesz a főszerep a Király utcában, így újra felsorakoznak Magyarország legötletesebb kis-és őstermelői, hogy bemutassák, milyen újdonságokkal vágnak neki a 2014-es évnek.

A Közös Piac nem hagyományos piac, a heti bevásárlást a vásárlók valószínűleg nem itt ejtik meg, viszont mindenki talál magának különlegességet, érdekességet, olyan delikát terméket, amivel máshol biztosan nem találkozik.

A piacon megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere: méz, lekvár, húsok, savanyúságok és rengeteg odaadó figyelemmel és szeretettel készített finomság. A Közös Piacon a különleges fűszerektől kezdve, a házi rétesen és házi csokin át a sajtokig minden megtalálható, de még kézzel varrott kötényeket és házi szappanokat is szerezhet itt mindenki, ha kilátogat a vásárba.

A reggelit érdemes a bejáratnál található pékségnél elfogyasztani, az ebédet pedig el is lehet felejteni, mert addigra garantáltan tele leszünk a sok kóstolgatás után. Szerencsére a hidegtől sem kell tartani, mert a Central Passage-ban forralt borral várják a vásárlókat.A Műcsarnokban látható Julia Stoschek Collection - Egy Város Entrópiája kiállítás olyan világhírű művészek munkáiból válogat, akik a várost, az épített környezetet, valamint az egyén és a társadalom gyakran feszültségekkel teli viszonyát vizsgálják, elsősorban videókon keresztül.

A szombati családi délelőttön a kiállításon bemutatott videókat megbeszélik, továbbgondolják és az árnyjáték eszközeivel kiegészítik az előadók és a közönség. A programon részt vevő gyerekek, szülők és nagyszülők bábokat, jelmezeket, díszleteket és kellékeket készíthetnek a délelőtti program zárásaként bemutatott előadáshoz.

Minden idők legjobb

kalandfilm-tetralógiáját , a négy

Indiana Jones

filmet vetítik majd szombaton a Corvin moziban, szinkronosan, blu-ray minőségben. A

Harrison Ford

által megformált Indy karaktere kiállta az idők próbáját, ugyanolyan

vagány ,

sármos

és

rettenthetetlen

kalandor maradt.

A téli, borús, bringázás nélküli napokat csak egy módon lehet igazán jól feledtetni - a MÜSZI-ben tartott Winter Bike Sessionnel! Sör, Pimp My Bike kiállítás, Cyclechic fotókiállítás, kétkerekű adok-veszek kereskedelem, helyben tekerős Goldsprint verseny, Bunny Hopp Contest, sprint körverseny a folyosókon és még sok más. Ahogy Pető is megmondta: a magyar lóra született (de ha nincs, jó a bicikli is)!

Dominick Martin , azaz

Calibre

érkezik szombaton a

Corvintetőre , hogy egy jó adag

melankolikus szépséget és szomorúságot

fecskendezzen a jelenlévők ereibe,

liquid funk

formájában. A hentelés helyett a

dallamosság

dominál majd,

dzsungelen

innen és túl.

Végy egy

zongorát , egy

producert , aki nem szégyelli a

hangját

sem hozzáadni a produkciójához, mártsd bele a

jazzbe

és a

melankóliába , és kész is a tökéletes,

lélekkel teli liquid ,

Calibre

zenéje. A

Fabio

által jegyzett

Creative Source

kiadón megjelent

Musique Concrete

(amely egyébként már saját maga által felénekelt vokállal kezdődik) óta

Calibre

neve egyet jelent a minőséggel, ezt pedig minden további albumával újra és újra bizonyította.


Bár általában a

melankolikusabb, lélekemelő dolgok

felé húz a szíve, a szettjei rendszeresen elmozdulnak a

jungle

és a morcosabb, keményebb hangzások felé. Egy igazán kikapcsoló és felemelő este várható.Vasárnap
A Szimpla Kertben vasárnaponként tartott

őstermelői piacon

hétről hétre más civil szervezet főz ebédet az érdeklődőknek, piacra járóknak, sokan már kimondottan az ebéd kedvéért jönnek a piacra - ami az ebédtől függetlenül is egy

hihetetlen jó hely ! Most vasárnap az Élelmiszerbank

csapata főz majd

parajos-csirkés csicseriborsó-főzeléket

és

narancsos-édesköményes lencsefőzeléket

-

Feri, A Főzelékes

segítségével.

Az ebédnek

nincs szabott ára ,

becsületkasszás alapon

működik, mindenki ízlésének, pénztárcájának megfelelő összeget dobhat be, és a befolyt pénz teljes egészében jótékony célt szolgál.

A Le Taste különleges lepényeihez a tésztát helyben gyúrják, a töltelékként lelket adó szaftos darált húst pedig egy zöldséges szósz is megdobja, amelyben padlizsán, cukkini és főleg petrezselyem erős jelenlétére egyfajta habként még Cserpes mester joghurtja is beköszön. Jól megy mellé a brokkolikrémleves, az adagok mérete - ára - íze hármas pedig olyan csodás együttállását produkált (értsd: jó áron hatalmas és ízletes adagok), hogy a csokoládés - fahéjas angyalka vagy a gesztenyés alagút már alig fért belénk. Egyszerre közel-keleti és franciás bisztró, ahova bármikor is térünk be, szeretettel fogadnak.

A város közepén található

FUGA Budapesti Építészeti Központ

hétről hétre izgalmas kiállításokkal, előadásokkal, vetítésekkel vár mindenkit. Most annak is megéri beugrani, aki csak kicsit is szereti a

fotográfiát

és az

építészetet , hiszen az elmúlt évek legjobbjaiból nyílt kiállítás, amelyet

március 9-ig

tekinthetünk meg a

Petőfi Sándor utcában . Összesen hatvan kép van kiállítva, melyeken éppúgy megjelennek

a metró terei , az azóta már továbbköltözött

Urimuri

ésismert épületek ismeretlen részletei,

épülőfélben lévő vagy azóta lebontott épületek, különleges

perspektívák ,

párhuzamos felületek

és

fekete árnyak , miközben a lábunk alatt a

3-as metró dübörgését

érezhetjük. Mint minden, még ez

utóbbi is építészet : egy 19. századi bérház aljában, a háború után épült metróvonal közelében, 21. századi fotókat szemlélünk, de azt érezzük, mégis valami örök időtlenségben lévő van a szemünk előtt:

kővé vált zene .

A Frankel Leó utcát már eddig is nagyon lehetett szeretni, például azért, mert itt történik meg az, hogy épphogy átérünk Budára, máris megérezzük a
Margit híd

ezen oldalának illatát. A RUNtotta decemberi nyitása óta ezt ezt az érzést csak alátámasztja, a név olyan szempontból ugyanis félrevezető, hogy nem csak futókat, hanem mindenkit szeretettel várnak - még vasárnap is.

A fő attrakció mindenképpen a

rántotta , amit akár

croissant-os szendvics formátumban is kérhetünk. A favorit egyértelműen a “parasztos” verzió, sonkával, kolbásszal, hagymával és egy maratoni futásra felkészítő tápértékkel. Persze van vegetáriánus kevert tojás is, és például gombás-cukkinis omlettet is kérhetünk. A szokásos reggeli fogásokat, napi egy főétel és egyféle saláta

is kiegészíti. A rizottó és a mártogatósok is népszerűek esti meccsnézéshez, vagy akár a

Mindenfutás egyeteme

elnevezésű programon való részvétel alatt is, csakúgy mint a nutellás-, diós

sajttorta , vagy épp a tepsiben sült tejcsoki. Magyar pörkölésű Qawa kávét főznek, amihez akár rizs-, zab-, illetve laktózmentes tejet is választhatunk.

A Kolor Kinema a közelgő Friss Hús rövidfilmes fesztivál előszeleként levetíti

Tóth Barnabás filmjét, az Újratervezést - majd a Schmidt Története című remekművet.
Schmidt urat nyugdíjazzák kispolgári biztosítói állásából. Nemsokkal ezután felesége agyvérzésben meghal. Elindul az új monstrum lakóautójával a lánya esküvőjére. Hetven évesen megpróbálja megfejteni, ki is ő igazából, vannak-e szerettei, vagy voltak-e egyáltalán. Hasítóan irónikus humor és a megszokottan bravúrosnál is bravúrosabb Jack Nicholson alakítás Alexander Payne rendezésében.